• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 22.0°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.3°C
  0 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 21.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.5°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Θύελλα
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 20.6°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 21.5°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.9°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  0 BF
  91%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικο του διοικητή του ΓΝΑ «Λαϊκό» στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Προς τον
Διευθυντή Σύνταξης
Εφημερίδα των Συντακτών
Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.
Κολοκοτρώνη 8, 10561 - Αθήνα

Αθήνα 17 Ιανουαρίου 2021

Αξιότιμε κ. Διευθυντή,

Το άρθρο με τίτλο «Εμβολιασμοί με... μπαϊπάς στο Λαϊκό» που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 16-1-2021 της εφημερίδας σας και αναρτήθηκε στον ιστότοπό σας την 17-1-2021, περιέχει σημαντικές ανακρίβειες. Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών της έγκριτης εφημερίδας σας θα θέλαμε να παραθέσουμε τα πραγματικά γεγονότα σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού του ΓΝΑ «Λαϊκό».

Το πρόγραμμα εμβολιασμού των Υγειονομικών του Νοσοκομείου μας ξεκίνησε την Δευτέρα 4-1-2021 και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 11-1-2021. Προηγήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης του προσωπικού με επίσκεψη της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων - ΕΝΛ σε κάθε κλινική και τμήμα του Νοσοκομείου μας. Η ομάδα εμβολιασμού εμβολίασε 1.175 άτομα με απόλυτη ασφάλεια και με βάση την εγκεκριμένη λίστα εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα εμβολιάστηκαν 880 μέλη του προσωπικού του ΓΝΑ «Λαϊκό» (ιατρικό - νοσηλευτικό - λοιπό υγειονομικό - διοικητικό - τεχνικό προσωπικό) και επιπλέον εργαζόμενοι στο κυλικείο, την καθαριότητα, την φύλαξη και αποκλειστικές νοσηλεύτριες. Στο ΓΝΑ «Λαϊκό» στεγάζονται 9 πανεπιστημιακές κλινικές, στο προσωπικό των οποίων περιλαμβάνονται εκτός των μελών ΔΕΠ, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, επιστημονικοί συνεργάτες, μέλη ΕΔΙΠ, και άτομα γραμματειακής υποστήριξης.

Το προσωπικό αυτό εμβολιάστηκε διότι εργάζεται στους χώρους του Νοσοκομείου και περιλαμβάνεται στις λίστες εμβολιασμών. Επίσης, μετά από έγκριση των σχετικών αιτημάτων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εμβολιάστηκαν μέλη της Νοσηλευτικής Σχολής τα οποία εμπλέκονται στην φροντίδα ασθενών με COVID ή στον χειρισμό βιολογικών δειγμάτων. Εμβολιάσαμε επίσης, μετά από σχετική έγκριση, όλους του φοιτητές Ιατρικής που κάνουν την κλινική τους άσκηση στο νοσοκομείο μας.

Τέλος, με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εμβολιάσαμε το προσωπικό του ΚΥ Ζωγράφου και 1ης και 2ης ΤΟΜΥ Ζωγράφου, καθώς και το προσωπικό της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, που στεγάζεται δίπλα στο νοσοκομείο μας.

Οσον αφορά την καταγγελία για εκτός σειράς εμβολιασμό ομότιμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ, είχαμε όντως αρκετά σχετικά αιτήματα, τα οποία με λύπη μας απορρίψαμε γιατί δεν περιλαμβάνονται στην λίστα εμβολιασμών. Μοναδική εξαίρεση ομότιμος Καθηγητής που ηγείται ερευνητικού προγράμματος για τη νόσο COVID (έχει το νόμιμο δικαίωμα) και διαχειρίζεται σχετικά βιολογικά δείγματα. Στην περίπτωση αυτή ζητήσαμε και πήραμε σχετική αδειοδότηση πριν τον εμβολιασμό.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε κακή οργάνωση και λανθασμένες παραγγελίες εμβολίων. Το ΓΝΑ «Λαϊκό» παρήγγειλε 1.200 δόσεις, παρέλαβε 1.175 και τις χορήγησε ΟΛΕΣ μέχρι την 11-1-2021, και ώρα 14:39, όταν η λήξη των εμβολίων ήταν την 12-1-2021 και ώρα 07:00. Δεν υπήρξαν αδιάθετες δόσεις. Αντίθετα, μετά την εξάντληση των δόσεων, 7 επιπλέον άτομα παραπέμφθηκαν και εμβολιάστηκαν την ίδια μέρα στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Κύριε Διευθυντή,

Στο ΓΝΑ «Λαϊκό» εμβολιάστηκαν ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα μέλη του προσωπικού που επιθυμούσαν. ΟΛΟΙ οι εμβολιασμοί έγιναν σύμφωνα με τη λίστα εμβολιασμών και με την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Διαθέτουμε, ως οφείλουμε, λεπτομερές αρχείο με τα ονόματα, ΑΜΚΑ, ιδιότητες όλων των εμβολιασμένων, στη διάθεση των αρχών και των ελεγκτικών οργάνων. ΔΕΝ υπήρξαν λανθασμένες παραγγελίες και αδιάθετες δόσεις.

Ο εμβολιασμός 1.175 υγειονομικών ολοκληρώθηκε σε 8 ημέρες με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Εργαστήκαμε όλοι νυχθημερόν, περιλαμβανομένων των κ.κ. Διοικητών και της ΕΝΛ, αλλά τα εύσημα για το τιτάνιο αυτό επίτευγμα ανήκουν στα μέλη της εμβολιαστικής ομάδας, ιατρούς, νοσηλευτές επισκέπτες Υγείας, διοικητικούς υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό που υπερέβαλαν εαυτούς. Συνεχίζουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα, εμβολιάζοντας με ασφάλεια πολίτες, σύμφωνα με τους καταλόγους που μας αποστέλλονται.

Παράλληλα, το ΓΝΑ «Λαϊκό» έχει αναπτύξει 56 κλίνες COVID και παρά την πανδημία, συνεχίζει να παραμένει κέντρο αναφοράς και να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ειδικούς πληθυσμούς ασθενών όπως αιματολογικών, μεταμοσχευμένων, αιμορροφιλικών, με ΗΙV λοίμωξη, ογκολογικών, αυτοάνοσων και πολλούς άλλους. Τέλος, η έρευνα που συνεχίζει να παράγεται στο Νοσοκομείο μας είναι διεθνούς επιπέδου και τιμά την χώρα μας.

Κύριε Διευθυντή,

Είμαστε υπερήφανοι για την οργάνωση, αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια του εμβολιαστικού μας προγράμματος και για τους εργαζόμενους που το έφεραν εις πέρας. Πιστεύουμε ότι ο Τύπος έχει σημαντικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για τον εμβολιασμό των πολιτών και την απαλλαγή της Χώρας μας από τον υγειονομικό εφιάλτη που την ταλαιπωρεί. Στην κατεύθυνση αυτή σας παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την επιστολή μας για την αποκατάσταση της αλήθειας και την προαγωγή της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με τιμή,

Χρήστος Αντωνόπουλος
Διοικητής
ΓΝΑ «Λαϊκό»

Καθηγητής Νικόλαος Β. Σύψας
Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Εμβολιασμών
ΓΝΑ «Λαϊκό»

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 16/1/2021

Απάντηση της συντάκτριας

Στην καταχρηστική επίκληση από την πλευρά της κυβέρνησης γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προστίθεται τώρα με τους εμβολιασμούς το πιπίλισμα της «καραμέλας» των γνωμοδοτήσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ενδεικτικό το παράδειγμα του διοικητή του «Λαϊκού», Χρήστου Αντωνόπουλου, που εκτίθεται με την απάντησή του στις καταγγελίες στην «Εφ.Συν.» γιατρών του νοσοκομείου για ρουσφετολογικούς εμβολιασμούς μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των συνεργατών τους («Ρουσφέτια», 12/1/2021), αλλά και του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, Τάσου Αντωνόπουλου, για εμβολιασμούς συνταξιούχων πανεπιστημιακών («Εμβολιασμοί με... μπαϊπάς στο «Λαϊκό», 17/1/2021), που ακυρώνουν την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Διότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν εγκρίνει μεμονωμένα αιτήματα, όπως αναφέρει ο διοικητής του «Λαϊκού». Εχει θέσει τα κριτήρια για τον εμβολιασμό - σε ένα κείμενο 20 σελίδων. Η αποκλειστική ευθύνη της τήρησης των πολύ σημαντικών αυτών κριτηρίων ανήκει στο κράτος, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, την Αρχή Διαφάνειας, τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και πρώτα από όλα στους διοικητές των νοσοκομείων.

Επιπλέον ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης, στο ίδιο δημοσίευμα καταδείκνυε ότι «παρατηρήθηκε το φαινόμενο των αδιάθετων δόσεων», οπότε το επιτελείο του καλούνταν να βρει εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ για να μη χαθεί ούτε μία δόση. Τέτοιο αίτημα, μας είπε, δεν έλαβε από το «Λαϊκό» και πρόσθετε: «Εάν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί με μπαϊπάς είναι απορριπτέο, λάθος, δεν ήταν η κεντρική οδηγία και είναι ελέγξιμοι».

Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της ονόματα μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των συνεργατών τους που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και εμβολιάστηκαν στο «Λαϊκό» ακυρώνοντας την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επιμένουμε στα ερωτήματα: Ποιος ελέγχει τις λίστες των εμβολιασμών; Γιατί δεν δημοσιοποιούνται ο αριθμός των εμβολιασθέντων υγειονομικών και οι ειδικότητές τους; Γιατί δεν επιλέγεται ούτε σε αυτή την περίπτωση η διαφάνεια από την κυβέρνηση;

Εμείς θα αφήσουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ., διοικητές και αρμόδιους για τον εμβολιασμό και θα συνεχίσουμε το ρεπορτάζ με τα λόγια της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμης καθηγήτριας Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της ομιλίας της στο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής «Η πορεία της πανδημίας Covid-19 και οι προοπτικές που δημιουργούνται με τον εμβολιασμό»:

«Πάρα πολύ σημαντικό είναι η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών να στηρίζεται σε ηθικές αρχές: Η αρχή της ωφέλειας και μη βλάβης, δηλαδή για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, η αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης, η αρχή της αλληλεγγύης και της μέγιστης ωφέλειας. Παράλληλα στις διαδικασίες θα πρέπει να τηρείται απόλυτη διαφάνεια, συμμετοχικότητα, να υπάρχει συνέπεια και λογοδοσία».

ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αισχρά τα πρωτόκολλα καραντίνας λόγω της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία»
«Τα πρωτόκολλα ΕΟΔΥ και υπ. Υγείας είναι αισχρά, γιατί ουσιαστικά δεν στηρίζονται σε στέρεα επιστημονική γνώση. Είναι τελευταίας στιγμής, ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα» τόνισε ο καρδιολόγος...
«Αισχρά τα πρωτόκολλα καραντίνας λόγω της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία»
ΥΓΕΙΑ
«Αδειάζει» και ο ΙΣΑ Εξαδάκτυλο για τις πληρωμές νοσηλείας από ανεμβολίαστους
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών «δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η δωρεάν περίθαλψη», διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτήν που εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
«Αδειάζει» και ο ΙΣΑ Εξαδάκτυλο για τις πληρωμές νοσηλείας από ανεμβολίαστους
ΥΓΕΙΑ
Οργή για Εξαδάκτυλο
Την απαράδεκτη πρόταση «να πληρώνουν μέρος της νοσηλείας τους οι ανεμβολίαστοι» κατέθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ● Εντονη η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών
Οργή για Εξαδάκτυλο
ΥΓΕΙΑ
Συνένοχους στον «φόνο» δεν θα μας έχετε
Η αδράνεια της κυβέρνησης κοστίζει ζωές από περιστατικά Covid και μη, αφού και τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπορούν να περιθάλψουν.
Συνένοχους στον «φόνο» δεν θα μας έχετε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η κόπωσή μου είναι τεράστια, είμαι υπό κατάρρευση, συγγνώμη» [βίντεο]
Ο διευθυντής Παθολογικής κλινικής Covid του νοσοκομείο Λάρισας λυγίζει από την κούραση την ώρα που έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους.
«Η κόπωσή μου είναι τεράστια, είμαι υπό κατάρρευση, συγγνώμη» [βίντεο]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας