• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.9°C
  0 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.4°C / 28.2°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.9°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.8°C / 28.1°C
  0 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.4°C
  1 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 24.3°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 28.1°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 28.3°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  15%

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Συρρίκνωση των ΟΤΑ» καταγγέλλουν οι αιρετοί

 • A-
 • A+
Διαφώνησαν με το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμα και προσκείμενοι στη Ν.Δ. δήμαρχοι, ιδίως για τη μείωση δημοτικών συμβούλων, ενώ διχάζει την ΚΕΔΕ η ανακήρυξη τοπικών αρχόντων με 43% από την πρώτη Κυριακή.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ουκ ολίγες ενστάσεις και διαφωνίες διατύπωσαν σχετικά με τον προωθούμενο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αιρετοί που μίλησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων ήταν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών φέρνει τη «συρρίκνωση της Αυτοδιοίκησης» και τον περιορισμό της συμμετοχής στα αυτοδιοικητικά όργανα. Η χθεσινή συζήτηση περιορίστηκε στην έκφραση απόψεων και προβληματισμών. Στην επόμενη συνεδρίασή της η ΚΕΔΕ, αναμένοντας τις προτάσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, θα καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο-πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Οι βασικότερες διαφωνίες αιρετών αφορούν τις εξής προβλέψεις:

1. Μείωση δημοτικών συμβούλων: Χαρακτηρίστηκε τεράστια και αναιτιολόγητη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, επέρχεται μείωση:

α) 24-38% σε 50 δήμους,
β) 20-22% σε 160 δήμους, δηλαδή τους μισούς δήμους της χώρας,
γ) 10-19% σε 110 δήμους,
δ) μηδενική σε μόλις 12 δήμους.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Γρ. Κωνσταντέλλος, υποστήριξε ότι όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός αριθμός εδρών στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και να αυξηθεί, όπως επιβάλλει «η απαίτηση για πλουραλισμό και εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων». Δήμαρχοι από τον χώρο της Ν.Δ. προειδοποίησαν ακόμη ότι η μείωση των δημοτικών συμβούλων θα επιφέρει και μείωση αντιδημάρχων και ειδικών συνεργατών δημάρχων.

2. Κατάργηση κοινοτικών συμβουλίων σε κοινότητες με λιγότερους από 500 κατοίκους: Ζητήθηκε το συγκεκριμένο πληθυσμιακό όριο να πέσει στους 300 κατοίκους, αλλιώς ελλοχεύει σοβαρότατος κίνδυνος οικισμοί της περιφερειακής Ελλάδας να μείνουν χωρίς φωνή από τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα. Υπολογίζονται σε 160-165 οι δήμοι (αστικοί και περιφερειακοί) στους οποίους επέρχεται κατάργηση των κοινοτικών συμβουλίων με τις προωθούμενες διατάξεις.

3. Κατάθεση ψηφοδελτίων έως 30/6/2023: Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οδηγήσει σε αχρείαστα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με προφανείς αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη δημοτικών έργων. Ζητήθηκε μετάθεση της προθεσμίας στα τέλη Αυγούστου ή και στις αρχές Σεπτεμβρίου (η πρώτη εκλογική Κυριακή προσδιορίζεται για τις 8/10/2023).

4. Αυξάνονται τα παράβολα σε 200 ευρώ για έναν υποψήφιο δήμαρχο, σε 80 ευρώ για έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και σε 50 ευρώ για έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο, εξέλιξη που –ειδικά στις παρούσες οικονομικές συνθήκες– καθιστά «απαγορευτική» για λαϊκές παρατάξεις την κάθοδο στις εκλογές.

5. Μειώνεται στο 33% (από 40%) η υποχρεωτική ποσόστωση των υποψηφίων ανά φύλο. Διαφωνούν με αυτή την πρόβλεψη πολλοί δήμαρχοι, κάποιοι εκ των οποίων σημείωσαν ότι και η ποσόστωση 40% δεν αντιμετώπισε στην πράξη την υποεκπροσώπηση των γυναικών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, αιρετοί της πλειοψηφούσας παράταξης της ΚΕΔΕ έκριναν ότι κινείται «σε πολύ θετική κατεύθυνση» η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για εκλογή δημάρχου από τον πρώτο γύρο με 43% και εξασφάλιση των 3/5 των εδρών. Διαφώνησε με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», Γ. Ιωακειμίδης, προτείνοντας, «αν επιμείνει η κυβέρνηση στο 43%», να εκλέγεται δήμαρχος εφόσον καταγράφει διαφορά τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο, αλλά και το ποσοστό 43% να μην προσφέρει το 60% των εδρών. «Ας πάει αναλογικά. Για παράδειγμα, το 43% να προσφέρει το 53% των εδρών», πρότεινε.

Διπολισμός

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο «οδηγεί σε δήμαρχο μειοψηφίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», Απ. Καλογιάννης, τονίζοντας ότι «διαχρονικά η Αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με δύο πράγματα, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Και αυτά τα δύο στοιχεία ο προωθούμενος νόμος δεν τα εμπεριέχει. Εξ αυτού και μόνο, είναι σε λάθος κατεύθυνση».

Σε «αντιδραστική κατεύθυνση» κινείται το προωθούμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κ. Πελετίδη. Αναφερόμενος στο όριο εισόδου 3% και στη μείωση των δημοτικών συμβούλων, παρατήρησε ότι στόχος του νέου εκλογικού συστήματος «είναι να φύγουν οι "ενοχλητικοί"» και «να εξαφανιστούν οι "μικροί", οι οποίοι μπορεί να μην είναι μικροί από άποψη δράσης και συμμετοχής».

«Διαφωνούμε πλήρως με το νομοσχέδιο. Ενισχύεται ο διπολισμός. Ενισχύεται περαιτέρω το δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Περιθωριοποιούνται οι πολίτες. Χάνεται η έννοια της Αυτοδιοίκησης με την επίκληση της κυβερνησιμότητας», τόνισε ο Ν. Σακούτης από τον «Συντονισμό Αιρετών».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοντοζυγώνει... ο «Κλεισθένης 1»
«Πυκνό» βηματισμό αναμένεται να ακολουθήσουν τα συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, στη διάρκεια της διαβούλευσης επί του «Κλεισθένη 1». Συγκεκριμένες ενέργειες και διαδικασίες συζήτησης...
Κοντοζυγώνει... ο «Κλεισθένης 1»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
Mε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβούλων, παραμένουν οι τοπικές κοινότητες, στα ύψη τα παράβολα.
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
10+1 πεδία πελατειακής (;) δράσης στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ.
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανήσυχοι οι δήμοι για τα Λιμενικά Ταμεία
Μασάζ στην… τρικυμία επιχείρησε να κάνει ανεπιτυχώς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Β. Κυριαζόπουλος, μιλώντας στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Ανήσυχοι οι δήμοι για τα Λιμενικά Ταμεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μικροσκόπιο οι γκρίζες ζώνες του νομοσχεδίου για το Δημόσιο
Οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών φέρνουν ανατροπές στο πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων, στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, καθώς και στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο μικροσκόπιο οι γκρίζες ζώνες του νομοσχεδίου για το Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
Εργα στον αέρα, δήμαρχοι σε ομηρία. Πραγματική «βόμβα» έριξε στη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δημοτικών έργων υποδομών,...
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας