Θέμα χορήγησης «μπόνους παραγωγικότητας» σε δημοσίους υπαλλήλους επανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής του στον Τ/Σ «Open», ο Μ. Βορίδης προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιβράβευσης υπαλλήλων προκειμένου «να εμπεδωθεί μια κουλτούρα αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση και όχι εξισωτισμού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η κρατούσα», όπως υποστήριξε.
Πρόκειται για προαναγγελία που βρίσκεται σε «επίπεδο σκέψεων», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Η συζήτηση περί θέσπισης «πριμ παραγωγικότητας» στο Δημόσιο είχε κορυφωθεί επί θητείας του νυν πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ένα κλίμα απολύσεων και διαθεσιμοτήτων. Το «πριμ» είχε συνδεθεί με την αξιολόγηση υπαλλήλων και η επεξεργασία του εν λόγω μέτρου γινόταν στη λογική του ανοίγματος της μισθολογικής ψαλίδας με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο: ως συνέπεια οι αυξήσεις των «καλώς αξιολογούμενων» θα προέκυπταν από τις μισθολογικές απώλειες των «χαμηλόβαθμων».
Βρίσκεται στις σκέψεις του κ. Βορίδη η επαναφορά αντίστοιχων μέτρων μισθολογικής ανισότητας; Σύμφωνα με εξηγήσεις που έδωσαν υπουργικές πηγές στην «Εφ.Συν.», το μέτρο εξετάζεται σε ένα πλαίσιο παροχής κινήτρων διατήρησης υπαλλήλων σε θέσεις που αντικειμενικά έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας και στις οποίες καταγράφονται «τάσεις φυγής».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΕΦΚΑ. Σε διαδοχικούς προηγούμενους κύκλους κινητικότητας καταγραφόταν πρώτος ανάμεσα στους φορείς των οποίων οι εργαζόμενοι ζητούσαν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον, θέλοντας να «γλιτώσουν» από τον διαρκώς μεγάλο φόρτο εργασίας -συνέπεια της υποστελέχωσης-, την πίεση του εξυπηρετούμενου κόσμου που -πολλές φορές δικαιολογημένα- αγανακτούσε αναμένοντας την έκδοση της σύνταξής του, αλλά και την ψυχοφθόρα -και για τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους- γραφειοκρατία. Σύμφωνα με την ερμηνεία πηγών του υπουργείου Εσωτερικών, το «μπόνους» που προανήγγειλε ο υπουργός εστιάζει στη συγκράτηση αντίστοιχων «τάσεων φυγής», αλλά και στην προσέλκυση πρόσθετου προσωπικού σε θέσεις με διαπιστωμένα μεγάλο εργασιακό φόρτο.
Το υπουργείο απορρίπτει ενδεχόμενο μειώσεων μισθών υπαλλήλων. Αναφέρει ότι το μέτρο θα προκαλέσει ένα πρόσθετο κόστος στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στη μισθολογική δαπάνη για το Δημόσιο και γι' αυτό η εφαρμογή του προϋποθέτει και παρέμβαση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα προηγηθεί συζήτηση με τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας