Ενα παιδί εξαφανίζεται κάθε μέρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλου, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τα εξαφανισμένα παιδιά.
Μόνο το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους (01/01/2015-30/04/2015), η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκαν 39 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών.
Από τα τριανταεννέα αυτά αιτήματα, τα 29 αφορούσαν φυγή εφήβων, που στην πλειονότητά τους ήταν κορίτσια νεαρής ηλικίας από 13 έως 18 ετών. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι οικογενειακοί λόγοι είναι η συνηθέστερη αιτία πίσω από τη φυγή ενός ανήλικου, ενώ τονίστηκε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καταγραφές για εξαφανίσεις παιδιών από τρίτα πρόσωπα για σεξουαλική εκμετάλλευση, λύτρα ή εμπόριο οργάνων.
Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ότι το πρώτο τετράμηνο ο οργανισμός σε συνεργασία με όλες τις κρατικές υπηρεσίες διαχειρίστηκαν 126 εξαφανίσεις από τις οποίες εντόπισαν 91 παιδιά.
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Εξαφανισθέντων Ατόμων της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε ότι, στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεύρεσης είναι πολύ υψηλό, γεγονός που οφείλεται στην άριστη συνεργασία των αρμοδίων, ενώ ο Κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι λειτουργεί θετικά η πρόληψη και η κουλτούρα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα των εξαφανίσεων.
Και στην Ευρώπη
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο εξαφανίζονται 250.000 παιδιά, αριθμός που οδηγεί στο τρομακτικό συμπέρασμα ότι «ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά». Συγκεκριμένα, το 50% των περιπτώσεων εξαφάνισης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 αφορούσε φυγή εφήβων, το 36% γονικές αρπαγές, ενώ μόλις το 2%-5% είχε να κάνει με ασυνόδευτους ανηλίκους.
Μετά την ολοκλήρωση των στοιχείων, ακολούθησε προσομοίωση της διαδικασίας εντοπισμού παιδιών από την Εθελοντική Ομάδα Ερευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», στην οποία συμμετείχαν διεθνώς πιστοποιημένα σκυλιά συνοδευόμενα από τους χειριστές τους.
Την ίδια στιγμή, έξω από τις εγκαταστάσεις του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των στοιχείων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, βρισκόταν ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», το 1ο κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας και πλήθος διασωστικών οχημάτων.
Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, στη Θεσσαλονίκη, όπου εργαζόμενοι και εθελοντές του Χαμόγελου του Παιδιού μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στην είσοδο σχολικής μονάδας και σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας