• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.4°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  3 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 27.8°C
  4 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  79%

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλλης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απάντηση δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη για νέο κύμα απολύσεων

 • A-
 • A+

Με επιστολή του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης απαντά στο δημοσίευμα μας «Νέο κύμα απολύσεων στον Δήμο Καλαμαριάς» (28/1/21) υποστηρίζοντας ότι «έχουμε χάσει την ουσία των πραγμάτων, δημιουργούνται εντυπώσεις και τελικά κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος».

Οπως γράφει: «Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα σας πως ότι: ο Δήμος Καλαμαριάς δεν πραγματοποίησε ούτε έχει προγραμματίσει να προβεί σε απολύσεις. Τα τέσσερα άτομα απασχολούνταν στην ΚΕΔΚΑ μέσω του προγράμματος ΝΘΕ του ΟΑΕΔ με ημερομηνία έναρξης 1-12-2016 και λήξη 30-11-2020 τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διατάξεων».

Σημειώνει: «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση των λέξεων μιας η αυτοδίκαιη λήξη της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν αποτελεί απόλυση σε καμμία περίπτωση. Πληροφορικά τα άτομα αυτά μετά τη λήξη του προγράμματος που συμμετείχαν εγγράφονται στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ, λαμβάνοντας το σχετικό επίδομα και διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη μέρα της λήξης της σύμβασης σε οποιοδήποτε ανάλογο πρόγραμμα απασχόλησης».

Τέλος, παρατηρεί ότι πρέπει να σταματήσουν οι προσλήψεις από τα «παράθυρα» διότι όταν γίνονται «άκριτα και χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, δεν αποτελούν “απασχόληση ανέργων”, αλλά παλαιοκομματική ψηφοθηρία». Θέλει δε να δίνει «ευκαιρίες απασχόλησης όχι απλά και μόνο σε λίγα άτομα αλλά σε εναλλασσόμενα συμμετέχοντα ΑΜΕΑ σε κάθε πρόγραμμα». 


Απάντηση συντάκτη

Ο κ. δήμαρχος ενοχλείται από τον όρο «απόλυση» τον οποίο χρησιμοποιούν η Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με Αναπηρία, ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου, και το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου. Ο κ. δήμαρχος προτιμά τον όρο «λήξη σύμβασης».  

Επί τη ευκαιρία να μας δώσει και μια άλλη κυριολεξία: είναι άνεργοι σήμερα πλέον οι 8 ΑμεΑ; Πώς θα περιέγραφε την κατάστασή τους σήμερα; Γιατί η παράταξή του ψήφισε λευκό όταν το σύνολο της αντιπολίτευσης έφερε το θέμα των πρώτων συμβάσεων που έληξαν, ζητώντας να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου; Το δικαίωμα συμμετοχής σε άλλο πρόγραμμα, που επικαλείται είναι δικαίωμα που έχουν αλλά που δεν τους το δίνει ο δήμος, ούτε και μπορεί να τους το αφαιρέσει. Όσο για την απόφαση του συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι γνωστό ποιος ορίζει και παύει τα συμβούλια και ποίου την πολιτική τα συμβούλια εφαρμόζουν. 

Σε ότι αφορά το μισθολογικό κόστος των Κοινωφελών Επιχειρήσεων: εάν υπονοεί ότι δεν υπάρχει διαφάνεια είναι στο χέρι του να την αποκαταστήσει και μάλιστα άμεσα. Αν υπήρξε αδιαφάνεια να πάρει τα στοιχεία που διαθέτει και να τα πάει στον εισαγγελέα. Αν μία Κοινωφελής δεν «βγαίνει» οικονομικά ας το πει καθαρά. Ας μας πει ακόμη αν θα ανεβάσει την οικονομική συνεισφορά του δήμου ή αν θα την μειώσει. Όσο για τις προσλήψεις από το «παράθυρο» και την «παλαιοκομματική ψηφοθηρία» ο κ. δήμαρχος παραβιάζει ανοιχτές πόρτες, τις οποίες άλλοι τις «ανοιγοκλείνουν» κατά το δοκούν επικαλούμενοι την πανδημία.

Για την υπογραμμισμένη από τον ίδιο φράση του «ώστε να δίνουμε ευκαιρίες απασχόλησης όχι απλά και μόνο σε λίγα άτομα αλλά σε εναλλασσόμενα συμμετέχοντα ΑΜΕΑ  σε κάθε πρόγραμμα» τι να πρωτοπούμε. Θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αν προτιμούν μια σταθερή εργασία ή μια εναλλασσόμενη… Όσο για την αποφυγή της λέξης «εργασία» και την προτίμηση στην «απασχόληση» ως να είναι οι εργαζόμενοι κάποιοι περαστικοί άεργοι που θέλουν να γεμίζουν την ώρα της σχόλης τους, ο κ. δήμαρχος απλώς αποκαλύπτει τον κόσμο που οραματίζεται.

Σε ότι αφορά τις ράμπες, WC ΑΜΕΑ, κλπ δυό λόγια μόνο: αυτά είναι σκέτες και ανελαστικές υποχρεώσεις κάθε δημάρχου (προηγούμενου, σημερινού, αυριανού) και η εκπλήρωσή τους θα αξιολογηθεί στο τέλος της θητείας (επί τη ευκαιρία έχει WC ΑΜΕΑ κάπου αλλού εκτός από το δημοτικό θέατρο;).

Ολόκληρη η απάντηση του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη
για τη λήξη σύμβασης ΑΜΕΑ

Aγαπητέ κ. Διευθυντά της Εφημερίδας των Συντακτών,

Με ενδιαφέρον διάβασα το δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο «Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς», το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος κ. Απόστολος Λυκεσάς.

Πιστεύω ότι έχουμε χάσει την ουσία των πραγμάτων, δημιουργούνται εντυπώσεις και τελικά κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα σας πως ότι:

Ο Δήμος Καλαμαριάς δεν πραγματοποίησε ούτε έχει προγραμματίσει να προβεί σε απολύσεις. Τα τέσσερα άτομα απασχολούνταν στην ΚΕΔΚΑ μέσω του προγράμματος ΝΘΕ του ΟΑΕΔ με ημερομηνία έναρξης 1-12-2016 και λήξη 30-11-2020 τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διατάξεων. 

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση των λέξεων μιας η αυτοδίκαιη λήξη της συμμετοχής σε ένα  πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν αποτελεί απόλυση σε καμία περίπτωση.

Πληροφορικά τα άτομα αυτά μετά τη λήξη του προγράμματος που συμμετείχαν εγγράφονται στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ ,λαμβάνοντας το σχετικό επίδομα και διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη μέρα της λήξης της σύμβασης σε οποιοδήποτε ανάλογο πρόγραμμα απασχόλησης.

Στο θέμα επιλογής μονιμοποίησης των εν λόγω ατόμων μέσα από συμβάσεις αορίστου χρόνου αφού ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ κατά πλειοψηφία το ΔΣ της ΚΕΔΚΑ αποφάσισε αρνητικά.

Για τους  λόγους της παραπάνω απόφασης  του ΔΣ της ΚΕΔΚΑ -σύντομα θα αναφέρω έναν -το μισθολογικό κόστος της κοινωφελούς αποτελεί το 80% του λειτουργικού της κόστους της, μιας και από οκταετιας λειτουργεί με οικονομική ενίσχυση από το Δήμο της τάξης των 10.000.000 ευρώ και ετησίως κατά μέσο όρο 600.000- 800.000 ευρώ) και σίγουρα ο Δήμαρχος Καλαμαριάς- όπως αδόκιμα ζητά η ΕΣΑμεΑ- δεν έχει καμία δικαιοδοσία και νόμιμη αρμοδιότητα να την αναιρέσει  ούτε να επέμβει σε αυτή.

Οι μόνιμες προσλήψεις «από τα παράθυρα για τις οποίες γίνεται η συζήτηση πρέπει επιτέλους να σταματήσουν και ιδιαίτερα την  Ελλάδα του 2021, της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ανέργων, αλλά και του ΑΣΕΠ, που εγγυάται τις ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις.

Προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, άκριτα και  χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, δεν αποτελούν «απασχόληση ανέργων», αλλά   παλαιοκομματική ψηφοθηρία.

Σε αντίθεση από τέτοιες αποσπασματικές πρακτικές ψηφοθηρίας και διακρίσεων στον ίδιο τον χώρο των ΑΜΕΑ επιλέγουμε  πρακτικές και έργα  για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας τους και την δημιουργία ίσων και πολλών ευκαιριών για πολλούς με τη συμμετοχή του Δήμου και των νομικών του προσώπων σε προγράμματα απασχόλησης των ΑΜΕΑ έτσι ώστε να δίνουμε ευκαιρίες απασχόλησης όχι απλά και μόνο σε λίγα άτομα αλλά σε εναλλασσόμενα συμμετέχοντα ΑΜΕΑ  σε κάθε πρόγραμμα. 

Επίσης η μέριμνα και η «αγκαλιά» της διοίκησης για τα ΑΜΕΑ αποδεικνύεται μέσα από τα έργα που πραγματοποιούνται, όπως οι περίπου 36 ράμπες πεζοδρομίου, προσβάσεις  ΑΜΕΑ σε όλα τα σχολεία, WC ΑΜΕΑ, αλλά και το πρώτο sensory park, ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας.

Και μην ξεχνάτε ότι το πρώτο δείγμα γραφής μας, το δώσαμε με τον ορισμό  του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη ΑΜΕΑ στη θέση Αντιδημάρχου Πολιτικής προστασίας ,Ευταξίας της πόλης και Καθημερινότητας του πολίτη .

Τέλος θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι συνομιλώντας και συναναστρεφόμενος με ανθρώπους που είναι ΑΜΕΑ, είναι ξεκάθαρο ότι ζητούν ίση αντιμετώπιση με όλους, ίσες ευκαιρίες , όχι ιδιαίτερη μεταχείριση και μια ιση κατανομή ευκαιριών μεταξύ τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητώ να ανακαλέσετε και να αποκαταστήσετε την αλήθεια, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με τιμή 

Δήμαρχος Καλαμαριάς
Ιωάννης Δαρδαμανέλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρ ομαδόν κατά του δημάρχου για την απόλυση εργαζομένων ΑμεΑ
Αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς για την απόφαση του δημάρχου, Γιάννη Δαρδαμανέλλη, να απολύσει τέσσερις εργαζομένους ΑμεΑ από κοινωφελή επιχείρηση του δήμου.
Πυρ ομαδόν κατά του δημάρχου για την απόλυση εργαζομένων ΑμεΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
Διώχουν έμπειρους και αποδοτικούς ΑμεΑ εργαζόμενους και μοιράζουν χρήμα σε «ημετέρους» ● Επιστολή διαμαρτυρίας από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ στον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλλη.
Νέο κύμα απολύσεων στον δήμο Καλαμαριάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με απολύσεις τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Παρά τις θετικές εισηγήσεις των προϊσταμένων τους και εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, η διοίκηση αποφάσισε να μη δείξει ανοχή και να προχωρήσει στη λήξη της σύμβασής τους στις 30 Νοεμβρίου.
Με απολύσεις τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα διόδια διχάζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ
Περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες, κάτοικοι, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές αντιδρούν στην απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Χρήστου Σπίρτζη για τη δημιουργία μετωπικών...
Τα διόδια διχάζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισαν και οι... απόντες
Απογοήτευση και μαύρες σκέψεις γέννησε η προχθεσινή στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης προκειμένου να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο πρόγραμμα συλλογής ομβρίων υδάτων -με ΜΚΟ χρηματοδοτούμενη από την Κόκα...
Ψήφισαν και οι... απόντες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύμα απολύσεων σε δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα
Περίπου 20 εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα στην ΑΛΟΥΜΥΛ, μία τις πιο δυναμικές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες στην ΠΥΡΑΜΙΣ.
Κύμα απολύσεων σε δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας