Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 12.5°
0 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.3° 11.4°
1 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
13°C
13.8° 11.5°
1 BF
82%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενής ομίχλη
7°C
9.6° 6.9°
2 BF
100%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.2° 11.2°
1 BF
85%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.4° 7.9°
0 BF
87%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
12°C
12.3° 12.3°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.9° 14.8°
3 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.0°
1 BF
77%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
0 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
1 BF
71%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 14.9°
4 BF
82%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
12.3° 8.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 10.5°
1 BF
66%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.8°
1 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
13°C
16.9° 12.7°
0 BF
83%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.1° 10.3°
3 BF
89%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.7° 12.0°
2 BF
100%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.7° 7.7°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου, 2024
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο

Προσχηματικός συνεχίζει να είναι ο διάλογος που ευαγγελίζεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη Χίο, όσον αφορά τα σχέδια δημιουργίας νέας προσφυγικής δομής.

Παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των πολιτών της εκλογικής του περιφέρειας, και με μοναδικό σύμμαχο την μειοψηφούσα δημοτική αρχή Κάρμαντζη, προχωρά ακάθεκτος στη δημιουργία υποδομών και φέρνει τους όποιους συνομιλητές μπροστά σε τετελεσμένα.

Πρόθεση του κ. Μηταράκη για τη Χίο είναι η κατασκευή της νέας δομής να γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Θόλους, στα όρια της δημοτικής ενότητας Ομηρούπολης, λίγο έξω από τον Βροντάδο και πιο συγκεκριμένα στο ακρωτήρι "Ακρα Παχύ", λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα χωριά της Συκιάδας, της Λαγκάδας και του οικισμού του Παντουκιούς.

Παρά τη μυστικότητα, η πρόθεσή του αυτή, αποκαλύφθηκε μέσα από έναν ακόμη διαγωνισμό ύψους 16.000.000 ευρώ για τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις προσφυγικές δομές, όπου για τη Χίο που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι αναφέρεται ρητά η παραπάνω θέση. Όταν όμως ο διαγωνισμός έγινε γνωστός μέσω της «Διαύγειας», ο ίδιος ο υπουργός έσπευσε να το ανακοινώσει και επισήμως.

Πρόκειται για ένα βραχώδες σημείο, γυμνό από κάθε βλάστηση, πάνω στη θάλασσα, εκτεθειμένο πλήρως στο δυνατό βοριά, χωρίς κατοικίες και με ελάχιστες επαγγελματικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν κυρίως ιχθυοκαλλιέργειες, ένα χώρο αποθήκευσης οικοδομικών υλικών και ένα παραδοσιακό ναυπηγείο.

Η μόνη υποδομή που διαθέτει η περιοχή είναι μιά μικρή προβλήτα για τις ανάγκες των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και ένας δρόμος που σταματά σε κάποιο σημείο.

Να θυμίσουμε ωστόσο ότι ένα χρόνο πριν, οι αντιδράσεις των κατοίκων της Χίου ήταν αυτές που ματαίωσαν την κατασκευή δομής στο Αίπος και στις τότε κινητοποιήσεις πρωτοστατούσαν οι κάτοικοι του Βροντάδου που και πάλι αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά.

Να σημειωθεί οτι λίγες ημέρες πριν, η άτυπη «Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων και αιρετών Χίου» σε κοινή ανακοίνωση της με την «Συντονιστική Επιτροπή Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου», περιοχή στην οποία έχει ήδη εξαγγελθεί η δημιουργία νέου ΚΥΤ σε αντικατάσταση αυτού που λειτουργεί στο Καρά Τεπέ, προανήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Όλοι οι νησιώτες θα υψώσουμε και πάλι δυνατή φωνή διαμαρτυρίας και αντίθεσης ώστε να αποκαλυφθεί, σε όλη τη χώρα και την Ευρώπη, ότι αποτελεί μεγάλο ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δήθεν έχουν «τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών», όπως ισχυρίζονται» αναφέρουν χαρακτηριστικά και καλούν όλους τους μαζικούς φορείς των νησιών να πλαισιώσουν τις επιτροπές. 

Η δήλωση Μηταράκη

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Περάσαμε διάφορες φάσεις στο μεταναστευτικό. Από τα ήσυχα χρόνια, μετά στην  μεταναστευτική κρίση ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019, σήμερα στην ύφεση του 2020. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες πέρασαν από το νησί μας. Τους υποδεχθήκαμε και τους φερθήκαμε με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Αλλά εμφανώς τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Και για αυτό το λόγο φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τους συνοριοφύλακες.

Και όσοι έρθουν, δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Η Χίος είναι σύνορα, είναι ακριτική Ελλάδα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ασφαλή δομή, κλειστή / ελεγχόμενη, εκτός αστικού ιστού. Για να κλείσει και η ΒΙΑΛ και τα δεκάδες διαμερίσματα που λειτουργούν στην πόλη και τον Άγιο Μηνά. Να προσφέρουμε ασφάλεια σε όλους, και αιτούντες άσυλο, και εργαζόμενους, και στην τοπική κοινωνία. Σε μια περιοχή που δεν επηρεάζει την ζωή του νησιού μας.

Και όπου η διαμονή θα περιορίζεται σε λίγους μήνες, όχι σε μακροχρόνια παραμονή στην ακριτική Ελλάδα. Και φυσικά όχι σε υπερδομές, δεν τις χρειαζόμαστε πλέον, χάρη στις επιτυχίες της Κυβέρνησης και στην φύλαξη των συνόρων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Το κυριότερο, με κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο, για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Το τονίζω, οι επιστροφές είναι το κλειδί στην μείωση των ροών. Και για τη χώρα συνολικά, αλλά το κυριότερο τις πύλες εισόδου, όπως η Χίος μας.

Η δομή θα έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, θα κλείνει τα βράδια για όλους, θα είναι υποχρεωτική η παραμονή εντός και μόνο εντός για όλους τους αιτούντες άσυλο. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας θα είναι εμφανής η διαφορά στο νησί μας. Τέλος, όπως ήδη έχω ανακοινώσει, η έναρξη κατασκευής της νέας δομής θα πραγματοποιηθεί μετά την ακόμα περαιτέρω αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, όπως έχουμε δεσμευθεί.

Πρόθεση μας η δημιουργία της δομής στη θέση Άκρα Παχύ, έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Θα συζητήσουμε και πάλι με τις τοπικές αρχές, για να εξασφαλίσουμε τον βέλτιστο σχεδιασμό, τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα.

Φίλες & Φίλοι,

Ας αφήσουμε, επιτέλους, το Μεταναστευτικό πίσω μας.

Ας εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων. Εφαρμόζοντας μια συνολική πολιτική μείωσης των ροών και αποσυμφόρησης της Χίου, όπως είδατε, ο καθένας και η καθεμία από εσάς μέσα στο 2020. Ας κινηθούμε με νηφαλιότητα, με διάλογο, χωρίς ακραίες φωνές.

Η κάθε κρίση απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούμε. Θέλουμε να παραδώσουμε μια Χίο καλύτερη, μια Χίο με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Μακριά από το Μεταναστευτικό.

Προχωράμε μαζί!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας