• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.4°C / 26.8°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 26.3°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.1°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.7°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  4 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.6°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.5°C / 22.5°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 27.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 26.1°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  59%
«Ως εδώ, κύριε Μπακογιάννη»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ως εδώ, κύριε Μπακογιάννη»

 • A-
 • A+
Δύο μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου «Σύμπραξη για την Αθήνα» αποποιούνται τις ευθύνες της ιδιωτικής χορηγίας-παρέμβασης στον Λόφο Στρέφη, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για παράκαμψη του Σωματείου και εν γένει της διαβούλευσης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χάθηκε στον «Μεγάλο Περίπατο», εκτοπίστηκε από τον Λόφο Στρέφη η δημόσια διαβούλευση. Μια δημοτική αρχή που φροντίζει να παρακάμπτει τη γνώμη της κοινωνίας των πολιτών αλλά και των ίδιων των φορέων του Δήμου Αθηναίων νιώθουν ότι έχουν απέναντί τους άνθρωποι της πόλης.

Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου «Σύμπραξη για την Αθήνα» (Athens Partnership), οι Ελένη Ζωντήρου και Βασιλική Μπάρκα, με κοινή τους δήλωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να αποποιηθούν οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με την αποδοχή της ιδιωτικής χορηγίας-παρέμβασης στον Λόφο Στρέφη: «…μάθαμε την πρόταση από τον Τύπο όπως όλοι και δεν προτιθέμεθα να αναλάβουμε καμία ευθύνη που δεν μας αναλογεί», ξεκαθαρίζουν.

Χαρακτηρίζουν την ιδιωτική πρόταση «πολλαπλά προβληματική, κατ’ αρχάς ως προς τη διαδικασία που κινείται έξω από τον χαρακτήρα του σωματείου αφού δεν ακολουθήθηκε ούτε το ελάχιστο της διαβούλευσης».

Στο σωματείο εντάσσεται το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη», στο πλαίσιο του οποίου κατέθεσε την πρότασή της για «υιοθέτηση» του Λόφου Στρέφη η –μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία real estate– «Prodea Investments». Ομως, καμία σχετική συζήτηση δεν έγινε από τη δημοτική αρχή Κώστα Μπακογιάννη με τα μέλη του σωματείου για αυτή τη χορηγία ύψους 1 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη οικονομικά πρόταση «υιοθέτησης» μέχρι σήμερα που επίσης αφορά έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της πρωτεύουσας.

«Παρακάμπτονται συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Διαδικασίες που ανήκουν στην πόλη. Είναι θέμα αξιών και αρχών. Είναι θέμα δημοκρατίας. Δήμος δεν είναι το «αποφασίζω εγώ». Ο δήμος είναι το πρώτο στάδιο της δημοκρατίας», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η κ. Ζωντήρου.

Η δήλωση των κ. Ζωντήρου και Μπάρκα έγινε με αφορμή τη χορηγία για τον Λόφο Στρέφη, αντανακλά, όμως, ένα γενικό «μη παρέκει» για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή το Athens Partnership. Αν και έχει οικειοποιηθεί -για πολύ μικρότερες έως τώρα χορηγίες- το πρόγραμμα του σωματείου, έχει προσπεράσει τις συμμετοχικές διαδικασίες που το διέπουν. Το Athens Partnership δεν έχει συνεδριάσει έστω μία φορά επί δημοτικής αρχή Μπακογιάννη, αναφέρουν μέλη του.

Η «Ανοιχτή Πόλη»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δήλωση των κ. Ζωντήρου και Μπάρκα, η «Ανοιχτή Πόλη» παρατηρεί ότι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τον Λόφο Στρέφη «αποδεικνύεται με το καλημέρα έωλος».

«Κανενός είδους διαβούλευση δεν έχει προηγηθεί: ούτε στη γειτονιά και στο Συμβούλιο της οικείας Δημοτικής Κοινότητας ούτε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, αλλά ούτε και έγιναν σεβαστές οι διαδικασίες έγκρισης που προβλέπονται από τον ίδιο τον χορηγικό θεσμό που με τόση αίγλη περιβάλλει η δημοτική αρχή», τονίζει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή είχε δεχθεί κριτική για απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης και για τον «Μεγάλο Περίπατο». Διαδικασίες διαβούλευσης, όπως η συγκέντρωση των απόψεων των πολιτών για το έργο μέσω ερωτηματολογίου, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, παρά τα όσα είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
Κινητοποίηση για το παρκάκι στην Ιακωβάτων «Το πάρκο θα μείνει, το έργο δεν θα γίνει». «Οχι κοντέινερ και κλουβιά, ναι στα δέντρα για τα παιδιά». Δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας...
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες
Αντιδράσεις για την αντιπαιδαγωγική και πρόχειρη λύση των κοντέινερ σε προαύλια σχολικών μονάδων που οδηγεί στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάπλαση στον Λόφο Στρέφη, δυσπιστία στα Εξάρχεια...
Eχοντας ήδη εγκρίνει την πρόταση-χορηγία μιας ιδιωτικής εταιρείας, τώρα ο Δήμος Αθηναίων έρχεται να προωθήσει τις δικές του στρατηγικές κατευθύνσεις για τον Λόφο του Στρέφη.
Ανάπλαση στον Λόφο Στρέφη, δυσπιστία στα Εξάρχεια...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοικάρης στο Θέατρο Λυκαβηττού
Την πολυετή μίσθωση της έκτασης 35,6 στρεμμάτων του λόφου Λυκαβηττού που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ εισηγείται η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.
Νοικάρης στο Θέατρο Λυκαβηττού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος αντιΣτρέφη την αλήθεια
Το αίτημα για την ευρύτερη και ανοιχτή διαβούλευση του Δήμου Αθηναίων με τους κατοίκους της περιοχής για την ανάπλαση του λόφου Στρέφη ανέδειξε η χθεσινοβραδινή διαδικτυακή εκδήλωση της «Ανοιχτής Πόλης».
Ο Δήμος αντιΣτρέφη την αλήθεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τον «Μεγάλο Περίπατο» με άγνωστα χρονοδιαγράμματα και τους πολίτες –δηλαδή τους τελικούς αποδέκτες του έργου– αμέτοχους.
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας