• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.3°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 12.3°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 7.6°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 3.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 11.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 12.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 8.6°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 10.3°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  1 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.3°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  64%

Παρά την ματαίωση του διαγωνισμού η πλατφόρμα emvolio.gov.gr συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Στην ένθετη φωτογραφία ο γγ της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας Χάρης Γεωργίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλατφόρμες... αδιαφάνειας

 • A-
 • A+
«Παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνεται η λειτουργία της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς πριν καν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθειά της», λέει η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας ● Η ΕΠΕ επανέρχεται και στα σκοτεινά σημεία ως προς τον αλγόριθμο «EVA» που εφαρμόστηκε στα αεροδρόμια, αλλά ακόμα, εννέα μήνες μετά, δεν έχει παρουσιαστεί σε επιστημονική δημοσίευση.

Για περίεργες και αδιαφανείς διαδικασίες ως προς τη λειτουργία και προμήθεια της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μέσω της οποίας κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος [η «Εφ.Συν.» είχε σχετικό ρεπορτάζ στις 12/1 («Οσμή σκανδάλου στην πλατφόρμα για τα εμβόλια»)].

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης, η πλατφόρμα παρουσιάστηκε έτοιμη τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί καν η υποβολή προσφορών για το διαγωνισμό που ήταν ενεργός. Το γεγονός αυτό αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία» σύμφωνα με την ΕΠΕ. Οπως εξηγούν τα μέλη της στην ανακοίνωσή τους, η έναρξη του σχετικού διαγωνισμού για ένα έργο προϋπολογισμού 723.000 ευρώ ανακοινώθηκε την Παρασκευή 8/1 με ημερομηνία λήξης την Τρίτη 12/1/2021 στις 10πμ. (σ.σ. δηλαδή λιγότερο από μιάμιση εργάσιμη μέρα για να καταθέσουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι) ενώ γινόταν σαφές πως η επιλογή του αναδόχου θα γίνει εκτός της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου δεν περίμενε ούτε καν την τυπική παρέλευση του χρόνου αυτού και παρουσίασε την πλατφόρμα έτοιμη, μία μέρα πριν λήξει ο διαγωνισμός για την υποβολή των προσφορών.

Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι τελικά, μετά τις αντιδράσεις από φορείς και κόμματα, ο διαγωνισμός ματαιώθηκε και προς το παρόν δεν έχει προκηρυχθεί νέος. Ωστόσο, η πλατφόρμα για τα ραντεβού λειτουργεί κανονικά, που σημαίνει πως «ένα έργο σχετιζόμενο με τη δημόσια Υγεία, τελικού κόστους 723.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία χωρίς να υπάρχει ούτε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, ούτε απευθείας ανάθεση, χωρίς καμία πληροφορία ποιος και βάσει ποιας διαδικασίας το υλοποίησε, σε ποιο (προγενέστερο) χρόνο, πώς (αν) πληρώθηκε, με βάση ποια σύμβαση και για πόσο χρονικό διάστημα ως προς τη συντήρηση της πλατφόρμας».

Η ΕΠΕ κάνει λόγο για προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα έργα τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, με παντελή έλλειψη σχετικής νομοθεσίας για τη διασφάλιση ποιότητας και την πιστοποίηση των αναδόχων. Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε ξανά και ξανά σε κάθε λογής «ηλεκτρονικές πλατφόρμες» με τραγικές ελλείψεις, εξαιρετικά προβληματική λειτουργία, υπερκοστολόγηση και σημαντικότατες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. «Ως παραδείγματα, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον τρόπο που σχεδιάστηκαν έργα όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το Εθνικό Κτηματολόγιο, καθώς επίσης και τις επανειλημμένες μαζικές διαρροές προσωπικών δεδομένων πολιτών από το TAXIS» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Πληροφορικών.

Αγνοείται και η «EVA»

Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΠΕ αναφέρεται και στην άλλη αμφισβητήσιμη πλατφόρμα, τον περίφημο «αλγόριθμο EVA», που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο ελέγχου των εισερχόμενων κρουσμάτων κατά την τουριστική περίοδο. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν εννιά μήνες μετά, δεν υπάρχει δημοσιευμένη η επιστημονική τεκμηρίωση, ο κώδικας και το πλήρες πειραματικό πρωτόκολλο με τα οποία αναπτύχθηκε και λειτούργησε επιχειρησιακά ο αλγόριθμος μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Για το θέμα είχε μιλήσει στην «Εφ.Συν.» στις αρχές Νοεμβρίου ο γ.γ. της Ενωσης Πληροφορικών Χάρης Γεωργίου, τονίζοντας πως η ερευνητική ομάδα του αλγόριθμου είχε δεσμευτεί πως η επιστημονική τεκμηρίωση θα δημοσιευόταν εντός του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία δημοσίευση και ο αλγόριθμος δεν έχει τεθεί στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας. «Είναι τουλάχιστον περίεργη η απροθυμία της μελετητικής ομάδας να δημοσιοποιήσει τη δουλειά της και μάλιστα σε ένα πεδίο που συγκεντρώνει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω της επείγουσας κατάστασης με την πανδημία» λέει σήμερα ο ίδιος.

Τουρισμός χωρίς ελέγχους

Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές έχουν παραδεχτεί δημοσίως πως ο τουρισμός άνοιξε το καλοκαίρι χωρίς επαρκείς ελέγχους και συνετέλεσε στην έκρηξη της πανδημίας κατά το δεύτερο κύμα. Ωστόσο, ο Νίκος Χαρδαλιάς στη Βουλή είχε αναφέρει πως ο αλγόριθμος λειτούργησε αποτελεσματικά, χωρίς ωστόσο και εκείνος να παρουσιάσει επιστημονικά στοιχεία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στην περίπτωση της... «ΕVΑ» γίνεται προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα κατείχε το αποτελεσματικό μυστικό στον έλεγχο των κρουσμάτων που δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί σε καμία άλλη χώρα και κρατείται μυστικό ακόμα και από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

«Ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνεται η οδηγία κάθε νέα τεχνολογική ανακάλυψη στη μάχη κατά της πανδημίας να παρουσιάζεται με λογισμικό ανοιχτού κώδικα ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επιστήμονες» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γεωργίου, κάνοντας αντιδιαστολή με την… απόκρυφη συνταγή του αλγόριθμου ο οποίος εφαρμόστηκε πειραματικά στην Ελλάδα.

Και φυσικά, όπως και στο emvolio.gov.gr, και η «EVA» υλοποιήθηκε «χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς επαρκή χρονική περίοδο αξιολόγηση» αναφέρει η Ενωση Πληροφορικών, ενώ τονίζει πως με τόσα λάθη που παρατηρούνται στα έργα που αφορούν την πανδημία είναι προφανές ότι, αν δεν συμβαίνει κάτι χειρότερο, ο χειρισμός γίνεται σαφέστατα πλημμελώς και χωρίς διαφάνεια. «Το αποτέλεσμα τέτοιων πρακτικών είναι αρνητικό όχι μόνο οικονομικό στη δημόσια περιουσία, αλλά ενδεχομένως και στην υγεία των πολιτών» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οσμή σκανδάλου στην πλατφόρμα για τα εμβόλια
Σοβαρά ερωτήματα εμπεριέχει ο διαγωνισμός που προκήρυξε η κυβέρνηση για την πλατφόρμα των εμβολίων και τον οποίο κατόπιν αντιδράσεων που προκλήθηκαν εξετάζει να πάρει πίσω.
Οσμή σκανδάλου στην πλατφόρμα για τα εμβόλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το αμάρτημα της... EVA
Μπορεί να διαφημίστηκε ως ο... Κέρβερος που θα έκλεινε τις πύλες της χώρας στα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊού, αλλά φαίνεται πως ήταν απλά ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης των αρίστων. Ο...
Το αμάρτημα της... EVA
ΕΥΡΩΠΗ
Παιχνίδι με τις δόσεις και τα φιαλίδια του εμβολίου της Pfizer
Η εταιρεία κάνει λόγο για «παρανόηση», υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνημένες δόσεις παραδίδονται κανονικά αφού μπορούν οι χώρες να εξάγουν 6η δόση από κάθε φιαλίδιο. Εκ των υστέρων πιέσεις προανήγγειλε ο Σαρλ...
Παιχνίδι με τις δόσεις και τα φιαλίδια του εμβολίου της Pfizer
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο τουρισμός στη σέντρα από τη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του κλάδου του τουρισμού απάντησε το γραφείο Τύπου του κόμματος στην επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη προς τον Αλέξη Τσίπρα που επέκρινε την...
Ο τουρισμός στη σέντρα από τη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραγέλαφος με τον... εμβολιαστικό τουρισμό
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στέλνει ηλικιωμένους άνω των 85 ετών από την Αριδαία στην Κάρπαθο προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πρέπει να ταξιδέψουν από νησί σε...
Τραγέλαφος με τον... εμβολιαστικό τουρισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας