Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.9°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.1°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.3°C / 15.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  3°C 2.2°C / 4.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.6°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.3°C / 15.0°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  96%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.7°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.1°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  70%
Προβληματισμός για ασφαλή ταξίδια και ιατρικό απόρρητο

Στήριξη στους ανθρώπους του πολιτισμού ζήτησε ο Αλέξης Γεωργούλης, «να διασφαλιστεί ότι όποιος κάνει το εμβόλιο δεν μεταφέρει τον ιό» ζήτησε η Ελενα Κουντουρά, ενώ ο Πέτρος Κόκκαλης καυτηρίασε τις απόρρητες συμβάσεις των εμβολίων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προβληματισμός για ασφαλή ταξίδια και ιατρικό απόρρητο

 • A-
 • A+
«Για ποια διεθνή ταξίδια μιλάμε όταν οι πρώτες παραγγελίες και παραδόσεις για την Αφρική είναι για το 2023 και σε πολλές περιοχές, όπως στη Γάζα, δεν υπάρχει καν σχεδιασμός για εμβόλια;» αναρωτιούνται οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πεπεισμένη πως «τα σύνορα έπρεπε να ανοίξουν μόνο για όσους έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα ασφαλής τουριστικός προορισμός» είναι η τέως υπουργός Τουρισμού και ευρωβουλευτής σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία, Ελενα Κουντουρά, εκφράζοντας επίσης και τη θέση της στο επίμαχο θέμα του «εμβολιαστικού διαβατηρίου».

Εκτός από την ορθή ενημέρωση των πολιτών, την εξασφάλιση πόρων για τα συστήματα υγείας «επιτάσσεται να ταξιδεύουμε μόνο αν έχουμε αρνητικό τεστ στα χέρια μας ή εάν έχουμε κάνει το εμβόλιο το οποίο όμως επιστημονικά πρέπει να διασφαλιστεί ότι όποιος το κάνει δεν μεταφέρει τον ιό», απάντησε η κ. Κουντουρά σε ερώτηση κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου στην οποία επίσης μετείχαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης και Αλέξης Γεωργούλης.

«Το θέμα εγείρει σοβαρά ζητήματα κι εγώ δεν μπορώ να μην ανησυχώ για την πορεία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τη χρήση του ιατρικού απόρρητου από τη χρήση ενός τέτοιου μέτρου (όπως το εμβολιαστικό διαβατήριο) την επομένη της πανδημίας», απάντησε ο Π. Κόκκαλης. Καυτηρίασε την υποχρεωτική υπογραφή ρήτρας εμπιστευτικότητας στην οποία υπεβλήθησαν οι ευρωβουλευτές για να διαβάσουν τις συμβάσεις της Επιτροπής με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Να θυμηθούμε το όνειδος που προκάλεσε στη Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική η αντιμετώπιση του HIV επειδή εκεί τα ανύπαρκτα δημόσια συστήματα δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν τα πνευματικά δικαιώματα των φαρμάκων, που αντιστοιχούν στις πατέντες των εμβολίων. Αλλωστε οι πρώτες παραγγελίες και παραδόσεις για την Αφρική είναι για το 2023. Επομένως για ποια διεθνή ταξίδια μιλάμε! Αλλά και στο Ισραήλ, όπου προχωρά ταχύτατα ο εμβολιασμός, στην πραγματικότητα αφορά μόνο τους Ισραηλινούς. Στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν μηδέν εμβόλια και οι εταιρείες είναι πολύ “απασχολημένες” για να μιλήσουν με δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής.

Διευκρινίσεις έδωσε ο Π. Κόκκαλης και για την ιδιαιτερότητα της νέας ΚΑΠ, η οποία, όπως είπε αφήνει «μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες να σχεδιάσουν μόνες τους, γεγονός το οποίο αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την ελληνική γεωργία στη στροφή που λέγεται «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Είναι ευκαιρία για τη χώρα μας, η οποία είναι προικισμένη από μια φυτική βιοποικιλότητα και μια ιστορία 4.000 χρόνων παρασκευής φαγητού. Η πρόκληση είναι σαφέστατη: να σπάσει τα στεγανά, τις ακατάληπτες συζητήσεις οργανισμών και αγροτών μόνο με το υπουργείο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους μικρούς παραγωγούς να αποκτήσουν μια συλλογική φωνή και η διαβούλευση για την κατάρτιση των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων πρέπει να γίνει με όλους τους ενδιαφερόμενους - τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. Κι αφού ο στόχος είναι το 2030, το 25% των γεωργικών οργανικών εκμεταλλεύσεων να ανέλθουν στο 25% και στην Ελλάδα μόνο 8%. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης: να χρηματοδοτήσει εμπροσθοβαρώς τη μετατροπή ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής γης σε οργανική».

Ενδιαφέρουσες και οι προτάσεις του κ. Γεωργούλη, ο οποίος ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται η στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού ως φιλανθρωπία, επιμένοντας στη σημασία της ενσωμάτωσης του Πολιτισμού στους Στρατηγικούς Τομείς της Ε.Ε. και στην αξία του Ψηφίσματος για την Πολιτιστική Ανάκαμψη της Ευρώπης, όπου ζητείται η δέσμευση του 2% των κονδυλίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον Πολιτισμό.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη για παραβίαση προτεραιότητας στους εμβολιασμούς
Αφορά καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες εμβολιάστηκαν 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με δύο ιδρύματα, ενώ η τελευταία ημερομηνία εμβολιασμού ήταν η 16η Φεβρουαρίου.
Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη για παραβίαση προτεραιότητας στους εμβολιασμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πράσινο φως» από την Δ.Ι.Σ. για εμβολιασμό των πιστών
Η Ιερά Σύνοδος ισχυρίζεται - κόντρα στα όσα είδαμε με τα μάτια μας - ότι τα Θεοφάνεια η Εκκλησία τήρησε τα υγειονομικά μέτρα, ενώ εγκρίνει τον εμβολιασμό, τον οποίο χαρακτηρίζει «ελεύθερη προσωπική επιλογή».
«Πράσινο φως» από την Δ.Ι.Σ. για εμβολιασμό των πιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
Στα όρια της ειρωνείας οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές εν μέσω πανδημίας.
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
ΥΓΕΙΑ
Υπόσχονται εμβολιασμό των άνω των 60 ετών έως αρχές Μαΐου
Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. 
Υπόσχονται εμβολιασμό των άνω των 60 ετών έως αρχές Μαΐου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες διευκρινίσεις για τους κωδικούς μετακίνησης με SMS
Για ακόμη μια φορά, όπως έχει γίνει από την αρχή σχεδόν της πανδημίας, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις των πολιτών προκάλεσαν σύγχυση, με αποτέλεσμα να τρέχουν στη συνέχεια τα στελέχη των...
Νέες διευκρινίσεις για τους κωδικούς μετακίνησης με SMS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας