Περίπου 700.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με «πρόσωπο» ή «πλάτη» στην πλατεία ΕΠΟΝ των Αμπελοκήπων προκειμένου να μη μετατραπεί ο κοινόχρηστος χώρος σε δεκαώροφη πολυκατοικία.
Αυτό προκύπτει από τα εισηγητικά που συνοδεύουν τη σημερινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας όπου το θέμα επανέρχεται – αυτή τη φορά όμως με το σύνολο των στοιχείων που αφορούν το ιστορικό της υπόθεσης. Η «Εφ.Συν.» ξανασχολήθηκε πρόσφατα με τον χώρο («Η πλατεία ΕΠΟΝ να μη γίνει πολυκατοικία», 9/1/21) με βάση όσα συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Δεκεμβρίου. Τα εισηγητικά όμως της σημερινής συζήτησης απέχουν έτη φωτός σε πληρότητα.
Η πλατεία ΕΠΟΝ βρίσκεται στη συμβολή Λαμίας και Εσλιν, έχει έκταση σχεδόν ένα στρέμμα και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους υψηλού πρασίνου στην πυκνοδομημένη περιοχή των Αμπελοκήπων. Στις προηγούμενες συζητήσεις, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη επέμενε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό κονδύλι 1 εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να επιβληθεί ρυμοτομική απαλλοτρίωση στην έκταση.
Ανέβαλε, όμως, τη συζήτηση μπροστά στις αντιρρήσεις κυρίως της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» εναντίον της δέσμευσης τέτοιου ποσού, καθώς ο χώρος έχει κηρυχτεί κοινόχρηστος από το 1967. Τα εισηγητικά έγγραφα, περισσότερα από 100 σελίδες, που φτάνουν τώρα στο δημοτικό συμβούλιο αναδεικνύουν κενά και παραλείψεις:
● Ο δήμος έχει στην ουσία αναγνωρίσει δικαιώματα στον φερόμενο ιδιοκτήτη εκδίδοντας πράξη αναλογισμού το 2001 επί δημαρχίας Αβραμόπουλου. Για να την εκδώσει, έκανε δεκτή απόφαση του Εφετείου Αθηνών (1996) το οποίο αναγνώριζε την κυριότητα της έκτασης. Για άγνωστο λόγο, ο δήμος δεν άσκησε τότε αναίρεση.
● Η πράξη αναλογισμού στηρίζεται σε νόμο του 1923 βάσει του οποίου, όταν απαλλοτριώνεται κοινόχρηστος χώρος, συμμετέχουν στο κόστος οι παρόδιοι ιδιοκτήτες. Περίπου 70 ιδιοκτήτες των γύρω πολυκατοικιών κατέθεσαν ενστάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής το 2013.
● Μέσα στην τεράστια αυτή χρονική περίοδο από τότε που η έκταση χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος (1967), η γύρω περιοχή χτίζεται εντατικά με δεδομένο ότι αυτός ο χώρος θα μείνει πλατεία. Μάλιστα, το 1972, δίνεται άδεια να χτιστεί πολυκατοικία που «βγάζει» κεντρική είσοδο και μπαλκόνια προς την πλατεία.
● Ο φερόμενος ιδιοκτήτης είναι ανάπηρος και εκπροσωπείται από δικαστικό συμπαραστάτη ο οποίος στα εξώδικά του προς τον δήμο αναφέρει ότι η Εφορία τον χρεώνει όλα αυτά τα χρόνια κανονικά. Ο δήμος και η περιφέρεια αφήνουν τον χρόνο να κυλά, ανταλλάσσοντας έγγραφα και ψάχνοντας χαμένα χαρτιά.
● Φτάνουμε έτσι στο 2021 με τον δήμο να υπολογίζει στο ακίνητο αξία 1 εκατομμυρίου ευρώ, εκ του οποίου περίπου 700.000 θα κληθούν να πληρώσουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες, ενώ η κυβέρνηση ψηφίζει τον χωροταξικό νόμο (4759/2020) με τον οποίο ρυμοτομική απαλλοτρίωση επανεπιβάλλεται μόνο μία φορά. Αραγε, πόσοι άλλοι παρόδιοι θα κληθούν να πληρώσουν για ξεχασμένες απαλλοτριώσεις;...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας