• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.6°C / 0.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.0°C / 1.8°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.1°C / -9.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.2°C / -0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -0.4°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.3°C
  6 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.3°C
  6 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -5.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.5°C / -0.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 3.8°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.9°C / -2.9°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.5°C / 0.5°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια μικρή ανάσα στις φυλακές δεν φτάνει

 • A-
 • A+
Με απόφαση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις για τις μεταγωγές, όμως παραμένουν απαγορευμένα τα επισκεπτήρια και δεν υπάρχει προοπτική για μια μικρή έστω αποσυμφόρηση από ευάλωτους κρατούμενους ή εκείνους που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ποινής τους.

Μετά την πολύμηνη και με άνισους όρους πλήρη απομόνωση των κρατουμένων όλης της χώρας, η Σοφία Νικολάου εξέδωσε απόφαση με την οποία αίρεται ένα από τα σκληρά απαγορευτικά μέτρα που καταπατούσαν κάθε ευνοϊκή για τους κρατούμενους ρύθμιση. Στο εξής θα επιτρέπονται οι άδειες σε όσους το δικαιούνται με πενθήμερη καραντίνα και τεστ κατά την επιστροφή τους.

Επίσης θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις (διά περιφοράς) της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών που ουσιαστικά είχε αντικατασταθεί από την ίδια τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν και οι εκκρεμείς αποφάσεις μεταγωγών «με φειδώ και μόνο όταν το επιβάλλουν σοβαροί λόγοι εύρυθμης λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης». Θα συνεχιστούν επίσης -σύμφωνα με την απόφαση- τα τεστ (σε φύλακες και κρατούμενους) που, όπως είναι γνωστό, ουσιαστικά ξεκίνησαν αφού είχαν εκδηλωθεί τα πολλά κρούσματα στις φυλακές της Β. Ελλάδας.

Η Σοφία Νικολάου

Οπως προκύπτει από την απόφαση, τα επισκεπτήρια εξακολουθούν να είναι απαγορευμένα παρά το γεγονός ότι φύλακες αλλά και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια αναίτιων εφόδων πηγαινοέρχονται στις φυλακές χωρίς περιορισμούς. Σύμφωνα με όσα απάντησε η υπηρεσία σε ερώτημα σχετικό με τα επισκεπτήρια, «θα τηρηθούν οι κανόνες που ισχύουν». Με δυο λόγια, αφού ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση, σιγά σιγά (!) θα ανοίξει και το κομμάτι των επισκεπτηρίων.

Σύμφωνα πάντα με τη Γενική Γραμματεία, μέχρι τώρα η υπόθεση με τα κρούσματα έχει πάει πάρα πολύ καλά. Στις 12 του μήνα υπήρχαν 42 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 30 ήταν στη Λάρισα και τη Νιγρίτα. Τα υπόλοιπα 12 ήταν διασπαρμένα, ενώ τα 7 εντοπίστηκαν σε σωφρονιστικούς. Τέλος, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει διαρκής συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση, που οπωσδήποτε δίνει μια μικρή ανάσα σε λιγοστούς έστω κρατούμενους, δεν αλλάζει στην ουσία τίποτα από τη σκληρή πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο ΠροΠο και φυσικά δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για μια μικρή έστω αποσυμφόρηση από ευάλωτους κρατούμενους ή εκείνους που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ποινής τους.

Το τελευταίο διάστημα πολλοί κρατούμενοι που είχαν υποβάλει αιτήματα για αποφυλάκιση ή για άρση της προσωρινής κράτησης βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, ενώ η Σοφία Νικολάου μέχρι τώρα πέταγε την μπάλα προς τα δικαστήρια που εξακολουθούν να λειτουργούν με περιορισμούς ή και στην αδυναμία λειτουργίας της ΚΕΜ. Φυσικά οι δικές της αποφάσεις για «ειδικές» μεταγωγές εκτελούνταν στο ακέραιο.

Προφανώς η ολοένα αυξανόμενη απελπισία ήταν μεταξύ άλλων η αιτία για τις μικρές αυτές υπαναχωρήσεις από τα σκληρά μέτρα που εφάρμοζε και εφαρμόζει η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
Παραβιάσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα συντελούνται στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις φυλακές από διαφορετικά σώματα και ομάδες κάθε φορά.
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
Στα όρια της ειρωνείας οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές εν μέσω πανδημίας.
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές ώρα μηδέν
Επιτακτική ανάγκη για ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων για τις δυσμενείς συνθήκες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μέσα στην πανδημία.
Φυλακές ώρα μηδέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συσκότιση για τα δεκάδες κρούσματα στις φυλακές
Την ώρα που περιχαρής η Σοφία Νικολάου διαφημίζει το έργο της και για την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας στις φυλακές, η πραγματικότητα επιμένει να τη διαψεύδει.
Συσκότιση για τα δεκάδες κρούσματα στις φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωνία για κρούσματα στις φυλακές Δομοκού
Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής φύλαξης των Φυλακών Δομοκού για την πλήρη αδιαφορία των υπεύθυνων σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορονοϊού στις...
Αγωνία για κρούσματα στις φυλακές Δομοκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας