• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 29.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.9°C / 20.0°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.1°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.8°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.2°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 25.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων

 • A-
 • A+
Μπορεί η μεγάλη δημόσια διαβούλευση που έχει υποσχεθεί ο κ. Μπακογιάννης για το φαραωνικό, πανάκριβο έργο που αλλάζει την Αθήνα να πάει από αναβολή σε αναβολή «λόγω κορονοϊού», όμως τα έργα δεν αναβάλλονται. ● Οι παρεμβάσεις κάτω από την πλατεία Συντάγματος φέρνουν καινούργια ταλαιπωρία τις ώρες αιχμής.

Με μια τακτική «ήπιας εφαρμογής» μοιάζει να επανέρχεται η δημοτική αρχή Αθηναίων στο έργο του «Μεγάλου Περιπάτου». Το αμφιλεγόμενο έργο, που έχει δεχθεί καταιγιστική κριτική για το κόστος του, για άστοχους χειρισμούς και απουσία διαλόγου, εξελίσσεται με σταδιακά βήματα, άγνωστα χρονοδιαγράμματα και τους πολίτες –δηλαδή τους τελικούς αποδέκτες του έργου– αμέτοχους, παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για δημόσια διαβούλευση.

Επικρατούν στον Δήμο Αθηναίων δεύτερες σκέψεις για την πορεία του έργου; «Θα προχωρήσουμε», ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές. Αποδίδουν τις όποιες καθυστερήσεις στη γραφειοκρατία και την έλλειψη διαβούλευσης με τους πολίτες στην πανδημία – την ίδια συνθήκη δηλαδή που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή προκειμένου να «τρέξει» το έργο την περασμένη άνοιξη.

Η επόμενη εξέλιξη γύρω από τον «Μεγάλο Περίπατο» αναμένεται από την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων (όργανο όπου προεδρεύει ο ίδιος ο δήμαρχος, Κ. Μπακογιάννης), όπου θα τεθούν προς έγκριση οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν την οδό Πλ. Συντάγματος, ανάμεσα στην Καραγεώργη Σερβίας και τη Μητροπόλεως. Αποκτούν, με λίγα λόγια, μόνιμα χαρακτηριστικά οι μέχρι σήμερα πιλοτικές παρεμβάσεις και με τις ρυθμίσεις που τίθενται προς έγκριση:

● περιορίζονται σε τρεις (πλάτους 3,5 μέτρων έκαστη) οι λωρίδες κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων στο επίμαχο τμήμα της οδού Πλ. Συντάγματος, και ταυτόχρονα

● διατηρείται μία λωρίδα αποκλειστικά για την κίνηση λεωφορείων στο τμήμα μεταξύ των οδών Καραγεώργη Σερβίας-Ερμού, στην οποία προστίθεται ακόμη μία (δεύτερη) λεωφορειολωρίδα στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως, προκειμένου στο σημείο να εξυπηρετούνται οι στάσεις του ΟΑΣΑ

● τα πεζοδρόμια από την πλευρά της Ερμού επεκτείνονται, με μέσο πλάτος επέκτασης τα 7,8 μέτρα στο τμήμα Καραγεώργη Σερβίας-Ερμού και 5,2 μέτρα στο τμήμα Ερμού-Μητροπόλεως.

Σήμερα, η οδός Πλ. Συντάγματος προσφέρει 6 λωρίδες κυκλοφορίας, όμως, σύμφωνα με τις δημοτικές υπηρεσίες, «η ύπαρξη "παράνομης" πιάτσας ταξί, οι στάσεις του ΟΑΣΑ και η στάση τουριστικών λεωφορείων» ουσιαστικά μειώνουν τις λωρίδες σε 5.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να προκαλέσουν νέα κυκλοφοριακή επιβάρυνση κατά τις ώρες τόσο της πρωινής όσο και της απογευματινής αιχμής, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων, σε τρεις κόμβους: α) Σταδίου-Βασ. Γεωργίου, β) Πλ. Συντάγματος-Ερμού, γ) Φιλελλήνων-Οθωνος-Μητροπόλεως.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι επιβαρύνσεις, προτείνεται από τη μελέτη να μειωθεί για τους πεζούς (και να αυξηθεί για τα αυτοκίνητα) ο χρόνος του πρασίνου στο φανάρι της πεζοδιάβασης μεταξύ Ερμού και πλ. Συντάγματος, από 18 δευτερόλεπτα σήμερα (σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών) στα 15 δευτερόλεπτα. Οπως υπολογίζουν οι δημοτικές υπηρεσίες, με τις προτεινόμενες αλλαγές η πεζοδιάβαση θα έχει μήκος 15 μέτρων «και επομένως αρκούν 13 δευτερόλεπτα» για τη διέλευση των πεζών. Η αλλαγή αυτή «έχει ήδη εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού έργου», διαβάζουμε στη μελέτη.

Ηδη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων έχουν εγκρίνει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα του «Μεγάλου Περιπάτου» που αφορά την οδό Ερμού (μεταξύ των οδών Αιόλου και Αγ. Ασωμάτων), όπου συνοπτικά: α) επεκτείνονται τα πεζοδρόμια στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθηνάς και Αγ. Ασωμάτων, ώστε η Ερμού να παραμένει οδός διπλής κυκλοφορίας πλάτους 7 μέτρων, και β) στο τμήμα μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς, όπου διαμορφώνονται δρόμος πλάτους 3,5 μέτρων για οχήματα και πεζοδρόμιο πλάτους 3,5 μέτρων.

Εν ολίγοις, η δημοτική αρχή ξεκινά την υλοποίηση των μόνιμων παρεμβάσεων του «Μεγάλου Περιπάτου» από την Ερμού, όπου οπισθοχώρησε από το αρχικό της σχέδιο μετά τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, και την πλ. Συντάγματος όπου δέχθηκε λιγότερη κριτική συγκριτικά με άλλα σημεία του έργου (π.χ. την οδό Πανεπιστημίου). Σύμφωνα με αρμόδιες δημοτικές πηγές, και οι ρυθμίσεις για τα υπόλοιπα τμήματα του έργου «σταδιακά θα ξεδιπλωθούν».

Αγνωστο πότε (και εάν) θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη δημόσια διαβούλευση για την οποία είχε δεσμευθεί ο δήμαρχος, Κ. Μπακογιάννης, για το σύνολο των παρεμβάσεων του «Μεγάλου Περιπάτου». Η τριήμερη διαβούλευση που είχε εξαγγελθεί για τον Σεπτέμβριο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας, λένε δημοτικές πηγές. Βεβαίως, αρχικά ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης, αλλά και ερωτηματολόγιο που θα συγκέντρωνε τις παρατηρήσεις πεζών, κατοίκων κ.λπ. για το έργο. Εκκρεμούν μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου, χωρίς αντιπλημμυρικό η Ριζούπολη
Την έναρξη πιο ουσιωδών έργων απαιτούν οι γειτονιές της Αθήνας , ενώ ο δήμος ξεκινά τα έργα για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου.
Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου, χωρίς αντιπλημμυρικό η Ριζούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
Πέρασε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο το νέο «όραμα» που επιδιώκει τον εξοστρακισμό των Ι.Χ. από το κέντρο. ● Σκληρή κριτική από τον Ν. Ηλιόπουλο καθώς «μετατρέπεται το κέντρο σε ένα τουριστικό χωριό».
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
Η δημοτική αρχή επικαλείται στοιχεία του ΕΜΠ που δείχνουν ότι μειώθηκαν οι διελεύσεις των Ι.Χ. οχημάτων από την Πανεπιστημίου κατά 16%, αλλά –ταυτόχρονα– αυξήθηκαν κατά 8% οι διελεύσεις ταξί και μοτοσικλετών.
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
Επιμένει ο Κ. Μπακογιάννης στο αμφιλεγόμενο πρότζεκτ. Στην αυριανή συνεδρίαση θα τεθεί προς έγκριση η μελέτη διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων του εμβληματικού άξονα που συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια.
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος γίνεται η εκκίνηση για τα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» ● Το πρότζεκτ μοιάζει να προχωρά «σαλαμο­ποιημένο», καθώς ο Δήμος Αθηναίων προβάλλει τη δράση ως ανάπλαση...
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ ξεσκεπάζει τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη
Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του ακυρώνει την ΚΥΑ με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού ● Ερωτήματα για τη...
Το ΣτΕ ξεσκεπάζει τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας