• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.8°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 18.7°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 20.5°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  85%

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλίνατε επί «λαϊκή Δεξιά»

 • A-
 • A+
Τα δύο αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, που είχε απορρίψει ο Κ. Χατζηδάκης, φέρεται να τα μελετά ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας. ● Εχουν αναθερμανθεί οι ελπίδες των ιδιοκτητών αυθαιρέτων αλλά και οικοπέδων «εκτός σχεδίου», με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου για τα Πολεοδομικά-Χωροταξικά από τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.

Αλλαγή της ισορροπίας υπέρ μιας πιο «λαϊκής Δεξιάς», που δεν θα τρέχει μόνο για τα συμφέροντα των πολύ μεγάλων επενδυτών, προσπάθησε να σηματοδοτήσει η απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά η νέα ηγεσία κλήθηκε να δώσει δείγμα γραφής πριν ακόμη αναλάβει.

Την περασμένη Τρίτη 5/1 και ενώ ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας δεν είχε ακόμη ορκιστεί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) απηύθυνε στη νέα πολιτική ηγεσία επιστολή με την οποία ζητά παράταση για ένα εξάμηνο των προθεσμιών που αφορούν δύο νέες υποχρεώσεις όσων διαχειρίζονται κτίσματα:

1. Της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για την οποία η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου και καθίσταται υποχρεωτική από τις 31/1/21 για όσα ακίνητα μεταβιβάζονται, τα νέα κτίσματα για τα οποία εκδίδονται οικοδομικές άδειες και τα αυθαίρετα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία τακτοποίησης.

2. Την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) για όσα ακίνητα διατίθενται προς ενοικίαση. Μάλιστα, ήδη από την 1η Ιανουαρίου είναι υποχρεωτικό στην αγγελία μίσθωσης να αναφέρεται οπωσδήποτε η ενεργειακή κλάση του ακινήτου, ενώ προβλέπονται πρόστιμα 200 έως 10.000 ευρώ για όποιον παραλείπει την υποχρέωση αυτή.

Κτηματαγορά

Στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ ζητά αμφότερες οι υποχρεώσεις να ισχύσουν μετά τις 30 Ιουνίου 2021 «ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές επί των ακινήτων, οι οποίες έχουν ήδη αρκετά γραφειοκρατικά προσκόμματα και δεν χρειάζονται περισσότερα». Στην επιστολή της επικαλείται συγκεκριμένες ελλείψεις:

● Ούτε εμπειρία στη δημιουργία και υποβολή ταυτότητας κτιρίου υπάρχει ούτε μπορεί να αποκτηθεί από έναν σημαντικό αριθμό μηχανικών όλης της χώρας σε έναν και μόνο μήνα, όσο είναι η μεταβατική μηνιαία περίοδος που ανακοινώθηκε.

● Ούτε είναι δυνατές, με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας και καραντίνας διαρκείας, η διενέργεια αυτοψιών και η συγκέντρωση τόσων δικαιολογητικών για έκδοση ΠΕΑ και ταυτότητας,

● Ούτε έχει γίνει ενημέρωση και προετοιμασία των ιδιοκτητών, των μεσιτικών γραφείων και των διαδικτυακών πλατφορμών για έκδοση και ανάρτηση δεκάδων χιλιάδων ΠΕΑ.

Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι να καταρρεύσουν τόσο οι κάθε είδους εμπράγματες συναλλαγές στα συμβολαιογραφεία της χώρας όσο και ολόκληρη η κτηματαγορά, αφού οι διαδικτυακές πλατφόρμες της χώρας θα πρέπει να αποκαθηλώσουν εκατοντάδες χιλιάδες αναρτημένες αγγελίες αγοραπωλησιών και μισθώσεων, μέχρι να εκδοθούν άρον άρον τα αντίστοιχα ΠΕΑ.

Είναι προφανές ότι όλες τις παραπάνω επισημάνσεις είχε απορρίψει ο απελθών υπουργός Κ. Χατζηδάκης. Ομως ο κ. Σκρέκας εμφανίζεται έτοιμος να τις μελετήσει στο πλαίσιο της ενημέρωσής του επί των θεμάτων του υπουργείου, χωρίς να δεσμεύεται ότι θα τις υιοθετήσει.

Ακίνητα

Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή χαρτοφυλακίου για τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά (παρέμεινε αλλά ανέλαβε τα Πολεοδομικά-Χωροταξικά από τον αποχωρήσαντα Δ. Οικονόμου) έχει αναθερμάνει τις ελπίδες των ιδιοκτητών αυθαιρέτων αλλά και οικοπέδων «εκτός σχεδίου», που ελπίζουν ότι θα επανέλθουν οι πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ακίνητά τους.

Ως πρώην δήμαρχος και συνδικαλιστής μηχανικός, ο κ. Ταγαράς εκτιμάται ότι θα ακούσει καθαρότερα τα αιτήματα αυτών των ψηφοφόρων, όπως λέγεται.

Ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς

EUROKINISSI

Ο ίδιος ο κ. Σκρέκας, πάντως, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, έδωσε το «πρώτο στίγμα», βάζοντας την ανάπτυξη μπροστά από το περιβάλλον: «Στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω ανάπτυξη και περιβάλλον. Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Προστατεύοντας το περιβάλλον για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε κλάδοι όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας να μπορέσουν να αναπτυχθούν», είπε ο κ. Σκρέκας, που υπήρξε υπεύθυνος για τα Ενεργειακά στη Νέα Δημοκρατία.

Σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι για Περιβάλλον-Ενέργεια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, ζήτησαν να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «καταστροφικό το 18μηνο που πέρασε για το περιβάλλον και την ενεργειακή πολιτική της χώρας».

Οπως αναφέρουν, ο κ. Χατζηδάκης απέδειξε ότι «το μόνο δόγμα της Ν.Δ. είναι οι επικοινωνιακές φιέστες, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, η τακτοποίηση μιας μικρής επιχειρηματικής μη παραγωγικής ελίτ αλλά και «γαλάζιων» παιδιών με παχυλούς μισθούς, η απορύθμιση του περιβάλλοντος με τη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε» και ο περιορισμός της πρόσβασης πολιτών και επιχειρήσεων στα κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια και το νερό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοψία Χατζηδάκη σε ετοιμόρροπα κτίρια
Σε 9.500 ανέρχονται τα υπό κατάρρευση οικήματα, σύμφωνα με στοιχεία 111 από τους 332 δήμους της χώρας ● Θετικές παρεμβάσεις προανήγγειλε ο υπουργός υποσχόμενος κατεδαφίσεις.
Αυτοψία Χατζηδάκη σε ετοιμόρροπα κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλοκαίρι τα πρόστιμα του Κτηματολογίου
Σε 6 μήνες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα τιμωρεί την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη. ● Πώς προχωρούν οι διαδικασίες της κτηματογράφησης
Καλοκαίρι τα πρόστιμα του Κτηματολογίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
Εγκύκλιος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου θα απαγορεύεται με πρόστιμο κάθε αγγελία για ενοικίαση ή πώληση κτιρίου που δεν θα αναφέρει την ενεργειακή του κατηγορία.
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμόρροπο... σόου στη Ριζούπολη
Το γήπεδο της Ριζούπολης επισκέφθηκαν χθες Κώστας Μπακογιάννης και Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο και το θέμα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Ετοιμόρροπο... σόου στη Ριζούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι τράπεζες θέλουν εξαίρεση από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων
Ολο και περισσότερες οι φήμες ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να πετύχουν εξαιρέσεις από τα μέτρα που χτυπούν τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία.
Οι τράπεζες θέλουν εξαίρεση από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας