• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.7°C / 33.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 31.6°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 32.6°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 32.0°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 31.0°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 27.9°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.1°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 28.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 29.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.6°C
  2 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.7°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  21%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «σπιτάκια» της οργής

 • A-
 • A+
41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση μιλώντας για «ανεξήγητες καθυστερήσεις και αθέμιτες πρακτικές» ● Η αρμόδια υπηρεσία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης έχει ετοιμάσει εισήγηση που απορρίπτει το επιχειρησιακό σχέδιο της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» ● Αύριο αναμένεται η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ επί του θέματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων γύρω από την ανακύκλωση απορριμμάτων και τα συμφέροντα που προκαλούν εμφύλιο μέσα στην κυβέρνηση, ενώ 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση μιλώντας για «ανεξήγητες καθυστερήσεις και αθέμιτες πρακτικές».

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, οι βουλευτές επικαλούνται το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Σπιτάκια ανακύκλωσης με... πρόβλημα στα θεμέλια», 29/12/20) που έκανε αναφορά στις περίεργες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Το σύστημα αυτό λειτουργεί με βασικό όχημα τα αποκαλούμενα «σπιτάκια», όπου θεωρητικά μπορεί κάποιος να πετά διαχωρισμένα υλικά συσκευασιών (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, χαρτί) και να λαμβάνει κάποιο κουπόνι εξαργύρωσης σε συνεργαζόμενο σουπερμάρκετ. Τα σπιτάκια λειτουργούν ανταγωνιστικά με το σύστημα των μπλε κάδων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και η διαμάχη ανάμεσά τους εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία σε έναν αδυσώπητο πόλεμο.

Η υπόθεση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα έχει μείνει τραγικά πίσω καθώς πολύ μικρό ποσοστό χρήσιμων υλικών αξιοποιείται (θεωρητικά το 18%, στην πραγματικότητα πολύ μικρότερο) και το υπόλοιπο θάβεται, ενώ στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει το 50%. Για να προχωρήσει η ανακύκλωση χρειάζονται επενδύσεις και εκπαίδευση του κοινού, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και τους ελληνικούς νόμους.

Οι νόμοι αυτοί προβλέπουν το κάθε σύστημα να έχει επιχειρησιακό σχέδιο, εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Οπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» στο δημοσίευμα της 29ης/12, η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΑΝ έχει ετοιμάσει εισήγηση που απορρίπτει το επιχειρησιακό σχέδιο της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», αλλά δεν συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού για να τη συζητήσει.

Ταυτόχρονα αναφέραμε την προσπάθεια μέρους της κυβέρνησης και ειδικώς του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου να προωθήσει το σύστημα με τα «σπιτάκια», ανακοινώνοντας ότι θα τοποθετηθούν σε κάθε δήμο της Ελλάδας, εγκαινιάζοντας πολλά από αυτά μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Στο ίδιο διάστημα, η εταιρεία ΤΕΧΑΝ που κατασκευάζει τα «σπιτάκια» εμφανίζεται ως υποψήφια για προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Σε δεύτερο δημοσίευμά μας («Υπουργοί σφάζονται στην ποδιά της ανακύκλωσης», 2/1/21), αποκαλύπταμε ότι έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 5 Ιανουαρίου συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ επί του θέματος. Την ίδια στιγμή, όμως, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών στο ίδιο Δ.Σ. ζητά επιμόνως την αποπομπή των υπαλλήλων που εισηγούνται την απόρριψη της «Ανταποδοτικής» και μιλά για αδιαφάνεια, σε συνέχεια δημοσιευμάτων με αντίστοιχο περιεχόμενο που επιτίθενται στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ είχε προσπαθήσει πριν από το καλοκαίρι του 2019 να αποφασίσει και πάλι απόρριψη του τότε επιχειρησιακού σχεδίου της «Ανταποδοτικής», αλλά δεν κατάφερε ποτέ να συγκληθεί έπειτα από αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές, επεμβάσεις της Αστυνομίας – ακόμη και του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.

Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, οι 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι:

■ Ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΑ έχει εγκριθεί με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ στις 13/5/2020, η απόδοση εξοπλισμού ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή προς τους δήμους καθυστερεί χαρακτηριστικά.

■ Η αξιολόγηση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, η οποία είχε εισαχθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, πριν από τις εκλογές του 2019, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα, μετά τις τότε επεισοδιακές διακοπές των συνεδριάσεων κατόπιν ανυπόστατων καταγγελιών.

■ Η κυβέρνηση Ν.Δ., και χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε., προωθεί δράσεις και εξοπλισμό του συγκεκριμένου συστήματος σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

■ Οι εκκρεμότητες με την αξιολόγηση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και την εφαρμογή του Ε.Σ. της ΕΕΑΑ έχουν παράλληλα αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για παρατυπίες, όσον αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαλογή στην πηγή από το ελληνικό Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση, «οι οποίες καταλήγουν σε σπατάλη δημόσιων χρηματοδοτήσεων για εξοπλισμό που θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν από τα συστήματα στους δήμους».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Περιβάλλοντος πότε παραλήφθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και για ποιο λόγο δεν την εισήγαγε άμεσα για συζήτηση στο Δ.Σ.

Ρωτούν επίσης πώς προτίθενται να ενεργήσουν οι αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΝ και ΕΟΑΝ) για να διορθωθεί αυτή η καθυστέρηση που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μακροχρόνια δέσμευση και σπατάλη πόρων εις βάρος του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος και ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί για να υπάρξει ορθός συντονισμός και διαφάνεια αναφορικά με όλες τις προμήθειες εξοπλισμού διαλογής στην πηγή και τη λειτουργία των συστημάτων, σε απάντηση και όλων των ζητημάτων που έχουν αναδειχθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράπονα και κριτική στην κυβέρνηση από τους δημάρχους
Στην πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κυριάρχησαν τα παράπονα, οι γκρίνιες και η σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Παράπονα και κριτική στην κυβέρνηση από τους δημάρχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εταιρεία-εξυπηρέτηση για ακροδεξιά δημοτική σύμβουλο Μπακογιάννη
Επικαλούμενη την τραγωδία της Μαρφίν προσπάθησε να απαντήσει η Ινές Αγγελή-Λυκούδη, δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι συντηρείται μια ολόκληρη...
Εταιρεία-εξυπηρέτηση για ακροδεξιά δημοτική σύμβουλο Μπακογιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποψίλωση και αντιπλημμυρικά προβληματίζουν τρεις δήμους
Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές χιλιάδες κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές σε Διόνυσο, Αχαρνές και Ωρωπό, καθώς αναζητούν πόρους και τρόπους για την απομάκρυνση των καμένων και...
Αποψίλωση και αντιπλημμυρικά προβληματίζουν τρεις δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου εγκαλεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Για ασυδοσία και ασυνέπεια στη λειτουργία περιφερειακών σιδηροδρομικών δρομολογίων παρά το ποσό των 50 εκατομμυρίων που λαμβάνει ετησίως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει λόγο ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου.
Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου εγκαλεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λίστα Πέτσα για την ανακύκλωση
44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ύψους 1.463.200 ευρώ.
Λίστα Πέτσα για την ανακύκλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικα από δήμους προς τον ΔΕΔΔΗΕ
Μετά το πινγκ πονγκ των αρμοδιοτήτων που ενόχλησε την ανεμελιά του πρωθυπουργού, σειρά τώρα παίρνουν τα νομικά μέτρα από τους φορείς.
Εξώδικα από δήμους προς τον ΔΕΔΔΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας