• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.6°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.6°C
  5 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.1°C / 12.6°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 18.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  5 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  0 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 19.2°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  2 BF
  95%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.9°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί ποδός πολέμου για το στρατόπεδο Κόδρα

 • A-
 • A+
Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς καλούνται να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, αφού ο διάλογος που εξαγγέλλει ο δήμος για την αξιοποίηση της έκτασης των 280 στρεμμ. κατά τα φαινόμενα... κρύβει δράκο.

Οσοι είχαν παλέψει για δεκαετίες προκειμένου να αποδοθεί στον Δήμο Καλαμαριάς το στρατόπεδο Κόδρα και είχαν ησυχάσει μετά την τροπολογία που κατατέθηκε πριν από ακριβώς δύο χρόνια μάλλον πρέπει να ανασκουμπωθούν και σίγουρα να επαγρυπνούν. Διότι ήδη χτυπάνε καμπανάκια με την εξαγγελία της νέας διοίκησης του δήμου σχετικά με τη συζήτηση που ανοίγει για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) με το οποίο πρόκειται να «αξιοποιηθεί» το στρατόπεδο.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2018 το στρατόπεδο (280 στρέμματα) αποδόθηκε χωρίς ανταλλάγματα για 99 χρόνια στον δήμο, ενώ απέμεναν για «διευκρινίσεις» 10 στρέμματα (εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ!), 30 στρέμματα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αξιωματικών και άλλα 30 με διάσπαρτες ιδιοκτησίες.

Η τροπολογία όριζε πως «σκοπός της παραχώρησης είναι η αξιοποίηση της παραχωρούμενης έκτασης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής, και η ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή της».

Προσφάτως ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης με δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι «θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους φορείς για να αντιληφθούμε τι πάμε να κάνουμε (με το ΕΧΣ) και τι σχέδια έχουμε... για να περάσουμε στην υλοποίηση». Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο διάλογος κρύβει... δράκο.

Με δημόσια παρέμβασή τους ο Βασίλης Πατσιλάρας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατιρλιωτών Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, και το μέλος του Δ.Σ. Διαμαντής Μαστρογιαννάκης λένε ότι σε έναν δημόσιο διάλογο κανείς δεν μπορεί να προσάψει τίποτα, μόνο που «εδώ δεν πρόκειται περί αυτού» καθώς οι προθέσεις του δημάρχου κρίνονται «προβληματικές».

Οπως λένε, το ΕΧΣ «είναι όχι απλώς ακατάλληλο για την περιοχή αλλά και παράνομο» και θυμίζουν ότι τα ΕΧΣ «καταρτίζονται για την ανάπτυξη περιοχών που μπορεί να λειτουργήσουν ως «υποδοχείς έργων [...] για τα οποία απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των υπόλοιπων όρων ανάπτυξής τους»» και όχι για ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Τονίζουν ότι ο δήμαρχος δεν αναφέρει στη διαβούλευση «τα ουσιώδη πολεοδομικά χαρακτηριστικά του πρώην στρατοπέδου», ότι δηλαδή ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος «ενιαίος και αδιαίρετος χώρος πρασίνου-πάρκου» και ότι αυτό είναι «δεδικασμένο και υποχρεώνει τον δήμο, στο διηνεκές, να μην το παραβιάζει». Επίσης είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος.

Αναρωτιούνται «ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που οδηγούν τον δήμαρχο να επιλέγει τη σύνταξη ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που ρυμοτομεί και πολεοδομεί σε έναν χώρο όπου αυτό δεν επιτρέπεται αφού ολόκληρο το Κόδρα αποτελεί, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, Περιοχή Ειδικού Καθεστώτος όπου δεν επιτρέπονται “αναπτυξιακές» παρεμβάσεις δεδομένης της νομικής του θωράκισης;» και καλούν όλες τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους πολίτες τα στρατόπεδα Ζιάκα και Καρατάσου
«Τα στρατόπεδα Καρατάσου και Ζιάκα θα αποδοθούν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει κανένα άλλο σχέδιο. Αυτή είναι η κυβερνητική βούληση και θα γίνει πράξη το προσεχές διάστημα όταν λυθούν όλες οι...
Στους πολίτες τα στρατόπεδα Ζιάκα και Καρατάσου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ποιον ανήκει το στρατόπεδο Καρατάσιου;
Μπορεί το Ταμείο Εθνικής Αμυνας να σέρνει στα δικαστήρια έναν νυν και έναν πρώην δήμαρχο για καταπάτηση του στρατοπέδου Καρατάσιου, αλλά το παράδοξο είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς,...
Σε ποιον ανήκει το στρατόπεδο Καρατάσιου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το στρατόπεδο «Κόδρα» στα χέρια της κοινωνίας
​Εξήντα χρόνια μετά το πέρασμα στην ιδιοκτησία του Δημοσίου του στρατοπέδου «Κόδρα» στην Καλαμαριά, ο χώρος παραχωρείται στον οικείο δήμο για 99 χρόνια. Η απόδοση προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε ήδη...
Το στρατόπεδο «Κόδρα» στα χέρια της κοινωνίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο παρά ένα υπέγραψαν τη σύμβαση για το Πάρκο
Επειτα από αγώνα 30 ετών στη Δυτική Θεσσαλονίκη και οριακά προτού εκπνεύσει η προθεσμία για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ υπογράφηκε η σύμβαση που θα μετατρέψει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο.
Στο παρά ένα υπέγραψαν τη σύμβαση για το Πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από την περασμένη Πέμπτη όλες οι υπηρεσίες του δήμου είναι όμηροι ομάδας χάκερ, η οποία φέρεται να ζητά και λύτρα ● Σε ομηρία βρίσκονται όλοι οι σκληροί δίσκοι και 1.500 υπολογιστές ● Η αποκατάσταση της ζημιάς...
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας