• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 19.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού πας χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό;

 • A-
 • A+
Ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αλλά και η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ● Προαιρετική η πλατφόρμα δήλωσης για ακόμη έναν μήνα.

Νέες ευθύνες αναλαμβάνουν από αύριο 1η Ιανουαρίου 2021 οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ενεργοποιείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αλλά και η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για κάθε οίκημα που διατίθεται προς μίσθωση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηρίζει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) ως «θεσμό μείζονος σημασίας για το δημόσιο συμφέρον, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία της ιδιοκτησίας που παρέμενε στον “πάγο” από το 2010». Παλιότερα γινόταν παραλληλισμός με το «μαύρο κουτί» των αεροπλάνων, καθώς είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που θα περιλαμβάνει την πλήρη ιστορία ενός κτίσματος από την ώρα που έλαβε την πρώτη του άδεια, μαζί με όλα τα συμβόλαια, τα πιστοποιητικά, τις εργασίες συντήρησης και επέκτασης και τις τακτοποιήσεις σε περίπτωση αυθαιρέτου.

Η ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» τίθεται σε πλήρη λειτουργία από την αρχή του νέου έτους και για ένα μήνα, ώς και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Μετά την 1η Φεβρουαρίου, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας (αφορά τις πολυκατοικίες) θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση.

Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, υποχρεώνονται να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα:

■ Τα υφιστάμενα κτίρια την ώρα που γίνεται μεταβίβασή τους.

■ Τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες.

■ Αυθαίρετα κτίσματα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία τακτοποίησης.

Αυτό σημαίνει πως, εάν δεν αλλάξει ο νόμος, ένα κτίριο που δεν αλλάζει ιδιοκτήτη δεν υποχρεώνεται να ενταχθεί στην ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους.

Για τις μεταβιβάσεις κάθε κτιρίου, η υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας είναι άμεσα εφαρμοστέα και η σχετική δήλωση προσαρτάται οπωσδήποτε στο συμβόλαιο. Περιθώριο 5 ετών έχουν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων όπως κτίρια του Δημοσίου, χώροι συνάθροισης κοινού (θέατρα, αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.), πρατήρια καυσίμων, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., χώροι νοσηλείας και πρόνοιας.

Το πιστοποιητικό πληρότητας για την ΗΤΚ θα εκδίδεται από εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και σε αυτό θα βεβαιώνεται με δήλωσή τους η συμπλήρωση των στοιχείων, ενώ θα διαθέτει μοναδικό αριθμό και θα αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί.

Ενοικιάσεις

Πρόστιμα, όμως, απειλούνται από αύριο και για όποιον θελήσει να νοικιάσει ένα ακίνητο χωρίς να έχει εκδώσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ώστε να αναφέρει την κατηγορία σε μικρές αγγελίες ή ηλεκτρονική ανάρτηση-μεσιτεία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, «οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας». Μάλιστα, οι παραβάτες, όσοι δηλαδή παραλείπουν την υποχρέωσή τους να εκδίδουν ΠΕΑ ή να αναφέρουν την ενεργειακή κατηγορία σε διαφήμιση ή μεσιτεία και να καταχωρούν τα στοιχεία του ΠΕΑ στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ, θα υφίστανται πρόστιμο από 200 έως 10.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα κι εγώ δεν έχω για νοίκι
Τέσσερις στους δέκα δυσκολεύονται από αρκετά έως πολύ, έξι στους δέκα περικόπτουν κονδύλια άλλων βασικών αναγκών ώστε να πληρώσουν το νοίκι, ενώ το 15,2% λαμβάνει κάποια οικονομική βοήθεια ή δανείζεται.
Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα κι εγώ δεν έχω για νοίκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς αξιοποίηση με αισθητική χούντας
Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο σύμβαση με την ΕΤΑΔ, προκειμένου να το μισθώσει για 30 χρόνια, χωρίς καν τοπογραφικό σχέδιο και με μίσθωμα 5.000 ευρώ.
Προς αξιοποίηση με αισθητική χούντας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακρίβεια και αγκυλώσεις οδήγησαν σε ρεκόρ θανάτων
Η έρευνα υποδεικνύει εμμέσως πως αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή κρίση και δεν υπάρξουν αλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο, οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στους επόμενους χειμερινούς μήνες.
Ακρίβεια και αγκυλώσεις οδήγησαν σε ρεκόρ θανάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ώς το τέλος Απριλίου για το «Εξοικονομώ»
Με τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων να βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης ήταν σαφώς απαραίτητο να δοθεί παράταση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν στον αέρα χιλιάδες δικαιούχοι αλλά και κονδύλια
Παράταση ώς το τέλος Απριλίου για το «Εξοικονομώ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδόθηκε ο οδηγός για το «Εξοικονομώ 2021»
Ο νέος οδηγός καλείται να δώσει απαντήσεις και να ορίσει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, με ποιες διαδικασίες θα επιλεγούν και ποια έργα θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση.
Εκδόθηκε ο οδηγός για το «Εξοικονομώ 2021»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας