• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.2°C / 25.7°C
  0 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.7°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.4°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 20.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.2°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  2 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.9°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.6°C / 22.3°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 20.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 25.9°C
  1 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 22.1°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  0 BF
  26%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σφοδρή κριτική και προτάσεις του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

 • A-
 • A+
Οι μηχανικοί αναφέρονται στην ενεργειακή φτώχεια που χτυπά την Ελλάδα καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πέντε μέτρα αλλά και προτάσεις καταθέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που εξελίχθηκε σε διαρκή αγώνα ταχύτητας μετατρέποντας τους μηχανικούς σε «Κεντέρηδες του διαδικτύου», εκ των οποίων πολλοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν επιδότηση για τους πελάτες τους.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων με το σύστημα «όποιος προλάβει πρώτος» ολοκληρώθηκε ώς τώρα σε εννιά περιφέρειες της χώρας και ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών από τους μηχανικούς που δεν πρόλαβαν και να ανεβάσουν αιτήσεις καθώς οι πόροι εξαντλούνταν, σε κάποιες περιπτώσεις, μέσα σε δέκα λεπτά από την ώρα που άνοιγε η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για το όλο θέμα εξέδωσε ψήφισμα η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, η λεγόμενη «Βουλή των μηχανικών», ασκώντας κριτική αλλά καταθέτοντας και προτάσεις ώστε να μην επαναληφθεί «ένα εξοντωτικό ράλι πληκτρολόγησης για τους μηχανικούς, όπου στο τέλος κερδίζει αυτός που θα κάνει τα περισσότερα clicks στο ίδιο χρονικό διάστημα», ενώ σημειώνεται πως «το ζητούμενο δεν είναι ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά ποιος έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους».

Οι μηχανικοί αναφέρονται στην ενεργειακή φτώχεια που χτυπά την Ελλάδα καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επίσης, στηλιτεύουν την προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ρίξει τις ευθύνες για την όποια ταλαιπωρία και τις απορρίψεις των αιτήσεων στους ίδιους τους μηχανικούς όταν, όπως λένε, τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανακοινώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ το πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί από τις αρχές Ιουλίου του 2020. Σε αυτό το πλαίσιο η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ καλεί τον αρμόδιο υπουργείο να:

1. Ανακαλέσει αμέσως τις άστοχες και προσβλητικές δηλώσεις του για τους μηχανικούς.

2. Ανασχεδιάσει το πρόγραμμα και να ακούσει τον τεχνικό κόσμο και τις προτάσεις του.

3. Δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, αναφορικά με το πότε κατατέθηκε χρονικά η πρώτη αλλά και η τελευταία αίτηση αλλά και τους ακριβείς χρόνους κατάθεσης των λοιπών αιτήσεων που καταχωρίστηκαν εμπρόθεσμα στο σύστημα, για κάθε περιφερειακό πρόγραμμα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Να αποκλειστεί από την υπαγωγή, αν εντοπιστεί κάθε αίτηση που εισήχθη με ενδεχόμενη παράκαμψη του ηλεκτρονικού συστήματος με αθέμιτα μέσα. Να ελεγχθεί με ανεξάρτητο φορέα ο διαχειριστής του ηλεκτρονικού συστήματος.

4. Δώσει στη δημοσιότητα λίστα με το πλήθος έργων ανά τεχνικό σύμβουλο.

5. Προχωρήσει στην εξ αρχής γενναία χρηματοδότηση του προγράμματος, ικανής να καλύψει το σύνολο του ενδιαφέροντος, με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών στη Ελλάδα.

Στις προτάσεις που τελούν υπό διαμόρφωση θα περιλαμβάνεται η κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας, η υιοθέτηση της ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για τη διασφάλιση του αδιάβλητου, η διαρκής ισχύς του προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων, η διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων του προγράμματος με συμπερίληψη των κτιριακών ενισχύσεων και της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών και η δημιουργία λίστας επιλαχόντων δικαιούχων, ώστε να μη δημιουργείται φόρτος έτοιμων προτάσεων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ δηλώνει απερίφραστα ότι σε περίπτωση που το υπουργείο δεν επιθυμεί να ακούσει τις προτάσεις, θα σταματήσει να υποστηρίζει την υλοποίηση του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακατάλληλα εκατοντάδες κτίρια
Συνεχίζονται οι αυτοψίες των μηχανικών στις πυρόπληκτες περιοχές με μεγάλο αριθμό κτιρίων να μην κρίνονται κατάλληλα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί.
Ακατάλληλα εκατοντάδες κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κλείνει» με εκατομμύρια τρύπες το Κτηματολόγιο
Τεράστιες εκκρεμότητες με ακίνητα που κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και με δημόσιες εκτάσεις που διεκδικούνται από ιδιώτες. Σύγχυση και με τους δασικούς χάρτες
«Κλείνει» με εκατομμύρια τρύπες το Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαράτσι €700.000 για την πλατεία ΕΠΟΝ
Περίπου 700.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατεία ΕΠΟΝ των Αμπελοκήπων προκειμένου να μη μετατραπεί ο κοινόχρηστος χώρος σε δεκαώροφη πολυκατοικία.
Χαράτσι €700.000 για την πλατεία ΕΠΟΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η αποχή μηχανικών του Δημοσίου
Εως το τέλος του χρόνου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις χιλιάδες μηχανικοί του Δημοσίου διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία ιδιωτικών συμφερόντων σε δημόσια έργα.
Συνεχίζεται η αποχή μηχανικών του Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας