• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.8°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.0°C
  3 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.3°C / 26.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  93%

Από 300 μέχρι 2.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έκαναν εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλοκαίρι τα πρόστιμα του Κτηματολογίου

 • A-
 • A+
Σε 6 μήνες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα τιμωρεί την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη. ● Πώς προχωρούν οι διαδικασίες της κτηματογράφησης. ● Ποιες νέες ψηφιακές υπηρεσίες παρέχονται στους πολίτες.

Βροχή προστίμων απειλείται μέσα στο καλοκαίρι του 2021 για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, έναν χρόνο αργότερα από ό,τι έλεγε πέρυσι ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στην πανδημία, ενώ σε τηλε-συνέντευξη Τύπου χθες προσπάθησε να δώσει την εικόνα ότι οι διαδικασίες ψηφιακοποίησης προχωρούν ταχύτατα, πολλές εργασίες μπορούν ήδη να γίνουν εξ αποστάσεως και όλα αυτά χάρη και στην καλή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από τη χτεσινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου και ο πρόεδρος του Εθνικού Κτηματολογίου Δ. Σταθάκης

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Την ίδια αυτή «καλή συνεργασία» επικαλέστηκε και όταν δέχθηκε ερώτημα για το εάν θεωρεί «ρεαλιστική» την απόσπαση του Εθνικού Κτηματολογίου από το υπουργείο του και τη μετακίνησή του στο χαρτοφυλάκιο του κ. Πιερρακάκη. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο αυτής της μετακίνησης είχε κυκλοφορήσει πριν από εβδομάδες, δημιουργώντας ανησυχία στο επιτελείο του Κωστή Χατζηδάκη.

Τότε η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αλλά χθες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε μόνον: «Εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε, δεν είναι δικές μας οι αποφάσεις, προσπαθεί η διοίκηση του Κτηματολογίου να κάνει τη δουλειά της σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι».

Ψηφιακοποίηση

Γενικότερα, οι χθεσινές ανακοινώσεις για τα επιτεύγματα της ψηφιακοποίησης έδωσαν την εντύπωση πως έχουν στόχο να ξορκίσουν τον φόβο μιας πιθανής απώλειας αρμοδιοτήτων, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι και με τον έτερο αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Μοιραία, όμως, ο κ. Χατζηδάκης άκουσε την πλειονότητα των ερωτήσεων να αφορά το περιεχόμενο των προστίμων που θα επιβληθούν για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων. Εκεί, απαντούσε με επιμονή ότι έχει προβλεφθεί στον πρόσφατο νόμο 4759 άρθρο που ορίζει τη διαδικασία η οποία και θα τηρηθεί. Δηλαδή, σε 6 μήνες θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, ενώ τα πρόστιμα θα κυμαίνονται μεταξύ 300 και 2.000 ευρώ.

Δεν απάντησε για το πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα και κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν στην υποβολή των δηλώσεων: «Το έχει κάνει η πλειονότητα, δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο», έλεγε γελώντας. «Δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αν ήταν θα τα είχαμε επιβάλει εδώ και 17 μήνες», πρόσθεσε. «Ζητούμε από όλους να βοηθήσουν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για να μη μένουν όμηροι της καθυστέρησης οι συνεπείς», κατέληξε, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο το τελικό ύψος των προστίμων να διαφοροποιηθεί.

Σε ερωτήσεις για άλλες εκκρεμότητες οικονομικού χαρακτήρα, όπως το «κτηματόσημο» των 35 ευρώ που σε κάποιες κατηγορίες δεν έχει εισπραχθεί, το 1 τοις χιλίοις επί της αξίας του δικαιώματος αλλά και πρόστιμα που επιβλήθηκαν παλαιότερα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πότε όλα τα παραπάνω θα καταστούν απαιτητά.

Ειδικά για τα παλιά πρόστιμα, ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου είπε πως δεν γινόταν να μπουν σε καθεστώς αναστολής, αφού αυτό θα δημιουργούσε εμπλοκές σε διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει. Με βάση όσα ανέφερε η ηγεσία του ΥΠΕΝ, μέσα στο 2021 πρόκειται:

● Το σύνολο των παλαιών Υποθηκοφυλακείων να μετεξελιχθούν σε Κτηματολογικά Γραφεία που θα παρέχουν τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες.

● Θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία, δηλαδή το 7% της χώρας που είχε μείνει εκτός διαδικασίας. Στο υπόλοιπο 93% της χώρας, η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 65%.

● Στο τέλος του χρόνου, εκτός απροόπτου, θα υπάρχει Κτηματολόγιο για το 37% των συνολικών δικαιωμάτων επί ακινήτων. Το 40% θα είναι στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης και το 16% στη φάση των ενστάσεων.

Μέσα στο 2021 θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο και για τα νησιά των Κυκλάδων

EUROKINISSI/ΒΙΚΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Οι 4 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσίασε ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Δημήτρης Σταθάκης είναι:

1) Αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από τα Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ενταχθεί στον Φορέα.

2) Παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία.

3) Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συντάκτες τους.

4) Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το κτηματολογικό διάγραμμα - Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει τη δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής...
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
Η κυβέρνηση «παγώνει» τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022 μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο φαίνεται πως ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αναστολή στην εξέταση ενστάσεων στο Κτηματολόγιο για 200.000 ιδιοκτησίες.
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλίνατε επί «λαϊκή Δεξιά»
Τα δύο αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, που είχε απορρίψει ο Κ. Χατζηδάκης, φέρεται να τα μελετά ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας
Κλίνατε επί «λαϊκή Δεξιά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοψία Χατζηδάκη σε ετοιμόρροπα κτίρια
Σε 9.500 ανέρχονται τα υπό κατάρρευση οικήματα, σύμφωνα με στοιχεία 111 από τους 332 δήμους της χώρας ● Θετικές παρεμβάσεις προανήγγειλε ο υπουργός υποσχόμενος κατεδαφίσεις.
Αυτοψία Χατζηδάκη σε ετοιμόρροπα κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
Εγκύκλιος ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου θα απαγορεύεται με πρόστιμο κάθε αγγελία για ενοικίαση ή πώληση κτιρίου που δεν θα αναφέρει την ενεργειακή του κατηγορία.
«Καμπάνες» για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας