• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 23.0°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομική ανάσα για τους δημότες της Ν. Φιλαδέλφειας

 • A-
 • A+
Μείωση δημοτικών τελών κατά 30% για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και επιχειρήσεις εστίασης, πλήρη απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά αύξηση κατά 31% σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, πολυ-καταστήματα κ.λπ.).

Οικονομική ανακούφιση σε πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης φέρνει το νέο πλαίσιο δημοτικών τελών που υπερψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κατόπιν εναλλακτικής και τεκμηριωμένης πρότασης που εισηγήθηκε η αντιπολίτευση, την οποία αν και δεν στήριξε η δημοτική αρχή είναι πλέον υποχρεωμένη να την εφαρμόσει.

Με την απόφαση που ελήφθη με τις ψήφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τα δημοτικά τέλη μειώνονται οριζόντια κατά περίπου 30% για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και επιχειρήσεις εστίασης, ενώ απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή τελών οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αντιθέτως, αυξάνονται κατά 31% τα τέλη που καταβάλλουν στον δήμο τράπεζες και υπεραγορές (π.χ. σουπερμάρκετ), δηλαδή επιχειρήσεις που είτε δεν επλήγησαν από την πανδημία είτε αύξησαν την κερδοφορία τους στις δεδομένες συνθήκες. Πρόκειται για μια απόφαση που ανακατανέμει με δίκαιο τρόπο τα βάρη της τρέχουσας κρίσης.

Η σημασία της απόφασης ξεπερνάει τα όρια της πόλης και αυτό γιατί είναι πιθανότατα η πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο που η αντιπολίτευση αξιοποιεί με επιτυχία σχετικές δυνατότητες του «Κλεισθένη» και το δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίζει την εισήγησή της σε ένα τόσο σημαντικό οικονομικό ζήτημα όπως αυτό της επιβολής τελών. Η αρχική πρόταση για μείωση τελών κατά 30% κατατέθηκε από τις παρατάξεις «Δύναμη Πολιτών» (με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο, Α. Βασιλόπουλο), «Μαζί Ξανά» (Π. Γρετζελιάς), «Η Πόλη της Καρδιάς μας» (Χ. Τομπούλογλου) και τον ανεξάρτητο σύμβουλο Γ. Ουσταμπασίδη. Συντάχθηκε βασιζόμενη στα οικονομικά στοιχεία που παρείχαν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.

Απαιτήθηκε «πολλή και προσεκτική δουλειά, σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια», επισημαίνουν πηγές της δημοτικής αντιπολίτευσης. Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας (14 Δεκεμβρίου), στην εναλλακτική εισήγηση ενσωματώθηκαν και δύο προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Ν. Σερετάκης):

α) για αύξηση των δημοτικών τελών σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, πολυκαταστήματα κ.λπ.) στο ανώτατο επιτρεπτό από τον νόμο όριο,

β) για πλήρη απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 19 ψήφους, έναντι 14 ψήφων υπέρ της εισήγησης της δημοτικής αρχής, η οποία πρότεινε μεν μειώσεις, αλλά σε πολύ μικρότερο ύψος (7% για κατοικίες, 3,5% για επαγγελματικούς χώρους), παρά την επίσημη παραδοχή πλεονάσματος ύψους 2,18 εκατ. ευρώ, σημειώνουν πηγές τις αντιπολίτευσης.

Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2021 μειώνονται:

● στα 0,87 ευρώ/τ.μ. (από 1,23 ευρώ/τ.μ. σήμερα) τα τέλη για κατοικίες (προκύπτει μείωση 36 ευρώ/χρόνο για μια κατοικία 100 τ.μ.)

● στα 3,21 ευρώ/τ.μ. (από 4,35 ευρώ/τ.μ.) τα τέλη για επαγγελματικούς χώρους (προκύπτει μείωση 114 ευρώ/χρόνο για ένα κατάστημα 100 τ.μ.)

● στα 3,82 ευρώ/τ.μ.(από 5,40 ευρώ/τ.μ.) για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (προκύπτει μείωση 158 ευρώ/χρόνο για μια επιχείρηση 100 τ.μ.).

Ακόμη, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή τελών οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλονται για το 2021 τέλη ύψους 8,7 ευρώ/τ.μ. (από 6,63 ευρώ/τ.μ., δηλαδή αύξηση 207 ευρώ/χρόνο π.χ. για ένα τραπεζικό κατάστημα 100 τ.μ.) - πρόκειται για την ανώτατη κατηγορία τελών που ισοδυναμεί με το δεκαπλάσιο της οικιακής χρέωσης.

Η δημοτική αρχή του Γ. Βούρου αντιμετώπισε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ως μια «άκρως δυσάρεστη εξέλιξη», κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για «πλειοδοσία μειώσεων», «λαϊκισμό» και «ανευθυνότητα». Ωστόσο, το γεγονός ότι η ίδια η δημοτική αρχή υιοθέτησε τις δύο προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες πηγές, δείχνει και τα περιθώρια ευελιξίας που υπήρχαν για την υιοθέτηση των μειώσεων της εναλλακτικής πρότασης.

Αλλωστε, θυμίζουν, το επόμενο έτος θα προστεθούν στα έσοδα του δήμου τέλη από τα τετραγωνικά που «αποκαλύφθηκαν» από τις πρόσφατες διορθωτικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση που υπερψηφίστηκε συγκέντρωσε τις ψήφους περίπου του 60% του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση δηλαδή τυγχάνει ευρείας λαϊκής αποδοχής.

«Η απόφαση αυτή αίρει τον δήμο μας στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντάς τον στην πρωτοπορία της λήψης μέτρων ανακούφισης των πολιτών και των επαγγελματιών, κατανέμοντας ακόμη πιο δίκαια τα βάρη της κρίσης που περνάμε. Ταυτόχρονα εγγυάται την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας στον δήμο τα επόμενα χρόνια και τον δημόσιο χαρακτήρα τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δύναμη Πολιτών», δίνοντας «συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης που, παρά τον εμπαιγμό της διοίκησης στο αίτημα για πλήρη παροχή στοιχείων, παρά τα ασφυκτικά περιθώρια χρόνου και πάρα τις πιέσεις, προετοίμασαν, εισηγήθηκαν και ψήφισαν μια ιστορική απόφαση για τον δήμο μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
Προβλέπεται ρύθμιση για οφειλές που βεβαιώθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να ενταχθεί κάποια οφειλή στη ρύθμιση.
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτροπληξία από LED
Πρωτοφανείς καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, με τη δημοτική αρχή Γ. Βούρου να προωθεί με ανεπανάληπτη επιμονή έργο αλλαγής του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, μέσω ιδιωτικής...
Ηλεκτροπληξία από LED
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι στη μάχη του εμβολίου
Ενημέρωση δημοτών γειτονιά-γειτονιά για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αλλά κι εντατικοποίηση των ελέγχων στην εστίαση είναι το δίπτυχο στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και αυτοδιοικητικά στελέχη (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ)...
Οι δήμοι στη μάχη του εμβολίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρέφει το κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη
Η στοχοποίηση από οπαδικές ιστοσελίδες του δημοτικού συμβούλου Κ. Τομπούλογλου για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, που οδήγησε στη δολοφονική επίθεση εναντίον του από δύο κουκουλοφόρους.
Επιστρέφει το κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση χούλιγκαν σε δημοτικό σύμβουλο της Ν. Φιλαδέλφειας
Επίθεση από δύο κουκουλοφόρους δέχθηκε έξω από το σπίτι του ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Κώστας Τομπούλογλου.
Δολοφονική επίθεση χούλιγκαν σε δημοτικό σύμβουλο της Ν. Φιλαδέλφειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε έξωση οδηγεί ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας τον Φιλοζωικό Σύλλογο
Σε έξωση από τον χώρο όπου στεγάζεται σήμερα στο Αλσος Φιλαδέλφειας οδηγεί η δημοτική αρχή της πόλης τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ν. Φιλαδέλφειας και τα δεκάδες ζωάκια που περιθάλπει.
Σε έξωση οδηγεί ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας τον Φιλοζωικό Σύλλογο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας