Με ελλιπή στοιχεία προχωρά ο υποτιθέμενος σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτισμάτων που απειλούν να πέσουν στα κεφάλια των περαστικών, όπως συχνά συμβαίνει έπειτα από κακοκαιρία ή όπως τραγικά κατεγράφη στον πρόσφατο σεισμό της Σάμου. Επιχειρώντας χθες μία ακόμη αυτοψία, αυτή τη φορά στο Μαρούσι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε «δηλώσεις από τους δήμους όλης της χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα».
Σύμφωνα όμως με τον κατάλογο που προσκόμισε, τα κτίρια αυτά βασίζονται σε ενημέρωση από 111 δήμους ενώ η Ελλάδα διαθέτει 332. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Νοεμβρίου, λίγο μετά τον καταστροφικό σεισμό της Σάμου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου ζήτησε από όλους τους δήμους να στείλουν κατάλογο με επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και κατασκευές. Οι δήμοι έπρεπε να απαντήσουν έως τις 10 Νοεμβρίου και το υπουργείο δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από 111 δήμους.
Τα στοιχεία αυτά δίνουν σύνολο 9.342 ετοιμόρροπων εκ των οποίων το 30% (2.863 κτίρια) βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν απαντήσει οι 19, αλλά κανένας από αυτούς δεν έρχεται δεύτερος μετά την Αθήνα. Τη θέση αυτή με βάση τα στοιχεία του υπουργείου κατακτά η ακριτική Λήμνος με 1.500 ετοιμόρροπα. Πάνω από 100 ετοιμόρροπα έχουν δηλώσεις οι Δήμοι Νίκαιας-Ρέντη (169), Μυτιλήνης (285), Τεμπών (249), Ορεστιάδας (399), Κάτω Νευροκοπίου (155), Κομοτηνής (125), Ληξουρίου (151), Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης (233), Ηρακλείου Κρήτης (108), Νάξου (246), Αριστοτέλη (153) και Βόλβης (127).
Πριν από έναν μήνα ο κ. Χατζηδάκης είχε πραγματοποιήσει αυτοψία σε ρυμοτομούμενο ακίνητο στη Ριζούπολη υποσχόμενος ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Χθες πήγε στο Μαρούσι, περιέγραψε την κατάσταση με τα περίπου 9.500 ετοιμόρροπα και προανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις που θα έρθουν στη Βουλή «στις αρχές του επόμενου έτους».
Προανήγγειλε επίσης πρόγραμμα με την επωνυμία «Διατηρώ» με χρηματοδότηση για τα διατηρητέα ετοιμόρροπα που κινδυνεύουν με κατάρρευση. «Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με τα κτίρια που έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας