• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.7°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.8°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.4°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.1°C / 25.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 26.2°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.8°C
  1 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 28.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.7°C
  0 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 25.7°C / 30.5°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 31.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οχι και fake news, κύριε δήμαρχε!

 • A-
 • A+
Την ώρα που ετοιμάζεται νέο μεγάλο «χαράτσι» με ξεχασμένες κλήσεις κατά χιλιάδων πολιτών, η δημοτική αρχή αποκρούει κάθε αίτημα της αντιπολίτευσης για «κούρεμα» οφειλών ή αποπληρωμή με δόσεις και ο κ. Μπακογιάννης επιτίθεται στην «Εφ.Συν.» ξεπερνώντας κάθε όριο κιτρινισμού και δημαγωγίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Διεκδικήστε ρύθμιση για διαγραφή παρελθόντων προστίμων και εκσυγχρονίστε απαρχαιωμένες πρακτικές», καλεί τη δημοτική αρχή Αθηναίων η αντιπολίτευση.
«Προτάσεις στην κυβέρνηση γίνονται, αλλά με το ισχύον πλαίσιο δεν υπάρχουν περιθώρια ακτιβισμού», απαντά η δημοτική αρχή.

Κορυφαίο ζήτημα αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων παραμένει εκείνο της ετεροχρονισμένης αποστολής κλήσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η αντιπολίτευση επανήλθε με προτάσεις για «κούρεμα» οφειλών και αποπληρωμή τους με δόσεις, επιμένοντας να καταλογίζει στη δημοτική αρχή πρακτικές μη χρηστής διοίκησης.

Η δημοτική αρχή επικαλείται τις από τον νόμο υποχρεώσεις της και προετοιμάζεται παράλληλα για μελλοντικές αποστολές ειδοποιητηρίων, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος, Κ. Μπακογιάννης, επιτίθεται στην «Εφ.Συν.» για το χθεσινό δημοσίευμά της, με ένα συγκεκριμένο επιχείρημα αλλά κι ένα πλήθος ανυπόστατων κατηγοριών.

Γιατί τώρα

Στο θέμα της ετεροχρονισμένης αποστολής κλήσεων (για παραβάσεις με ημερομηνία π.χ. το 2016 ή και παλαιότερα) που εστάλησαν προ ημερών, επανήλθε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης».

Θυμίζοντας ότι για την πρακτική της ετεροχρονισμένης αποστολής κλήσεων έχει πάρει θέση από το 2012 ο Συνήγορος του Πολίτη, με αποτέλεσμα να έχουν δικαιωθεί πολίτες στα δικαστήρια, όπου τους σβήστηκαν πρόστιμα που τους κοινοποιήθηκαν με καθυστέρηση 3 ετών –υπάρχει, δηλαδή, δικαστικό προηγούμενο–, ο Ν. Ηλιόπουλος επανακατέθεσε προτάσεις για: α) διεκδίκηση από πλευράς δήμου νέου πλαισίου που να επιτρέπει διαγραφή προστίμων που δεν βεβαιώθηκαν εντός τριετίας, β) για όσες κλήσεις δεν διαγραφούν να «κουρευτούν» σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% και το υπόλοιπο ποσό να εξοφληθεί σε άτοκες δόσεις.

«Πρέπει να βγει μπροστά ο Δήμος Αθηναίων και να προκαλέσει εξελίξεις, να διεκδικήσει ρύθμιση για όλους τους δήμους», κάλεσε ο κ. Ηλιόπουλος. «Προτάσεις στην κυβέρνηση γίνονται από τον δήμαρχο», είπε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμης. Επικαλούμενος το ισχύον νομικό πλαίσιο ανέφερε ότι «σε αυτό πρέπει να υπακούσει η διοίκηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια ακτιβισμού και πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Β. Κορομάντζο, αντιδήμαρχο αρμόδιο για τη δημοτική αστυνομία, οι κλήσεις για παραβάσεις προηγούμενων ετών, όπως του 2017, εστάλησαν τώρα καθώς ο Δήμος Αθηναίων μόλις τον Σεπτέμβριο του 2019 απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία της ΑΑΔΕ ώστε να ταυτοποιήσει στοιχεία Ι.Χ. και κατόχου. «Από τη στιγμή που έχουμε τα στοιχεία, δεν υπάρχει λόγος καθυστερήσεων», συμπλήρωσε.

«Είναι προφανές ότι η δεινή κατάσταση ρευστότητας του δήμου σάς οδηγεί σε αυτήν τη σκληρή πολιτική είσπραξης κλήσεων, σε εποχές όπου πολλοί συμπολίτες μας ζουν με 534 ευρώ τον μήνα», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Κυρ. Αγγελάκος, επαναφέροντας πρόταση να δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων ένα πληροφοριακό σύστημα όπως το taxisnet, όπου θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται, να εξοφλούν και να διακανονίζουν οικονομικές υποχρεώσεις και πρόστιμα. «Και θα μπει τέλος σε πολιτικές πρακτικές διαχείρισης των προστίμων. Οπως γνωρίζετε, ήταν πάγια πρακτική να μη στέλνονται πρόστιμα σε προεκλογικές χρονιές για να μη θυμώνουν οι ψηφοφόροι», συμπλήρωσε.

Νέα πρόστιμα

EUROKINISSI

Την ίδια στιγμή, όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό φύλλο, η δημοτική αρχή προετοιμάζεται για την αποστολή της επόμενης «γενιάς» ειδοποιητηρίων για κλήσεις ΚΟΚ και κάθε άλλο είδος οφειλής. Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε πρακτικό αξιολόγησης διαγωνισμού με τον οποίο ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία κούριερ η αποστολή 770.000 φακέλων αλληλογραφίας (δηλαδή ειδοποιήσεων οφειλών, όπως κλήσεις) σε οφειλέτες.

Στο χθεσινό μας ρεπορτάζ γράψαμε ότι η αποστολή θα γίνει στο προσεχές διάστημα. Με απαντητική επιστολή της στην «Εφ.Συν.» η δημοτική αρχή Αθηναίων διευκρινίζει ότι η ανάθεση έγινε για ειδοποιητήρια που πρόκειται να σταλούν στο χρονικό βάθος των επόμενων 3 έως 4,5 χρόνων (η ανάθεση είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 1,5 χρόνου) – αρχής γενομένης από σήμερα, δηλαδή, λέμε εμείς.

Ο δήμος στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, λέει ότι «αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της ανάγκης της “Εφ.Συν.” για αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή, όταν όμως αυτή συγκρούεται με την κοινή λογική και σίγουρα με την αλήθεια, τότε καταλήγει να μοιάζει με fake news». Και –άγνωστο με ποια λογική– ο δήμος μάς ρωτάει: «Θεωρεί η “Εφ.Συν.” ότι οι κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που εστάλησαν και θα σταλούν τα επόμενα 3 ώς 4,5 χρόνια δεν πρέπει να πληρώνονται από τους παραβάτες; Οτι, για παράδειγμα, όσοι παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη ή τα όρια ταχύτητας βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τις ζωές άλλων δεν πρέπει να πληρώνουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από την Ελληνική Αστυνομία; Και ότι όλοι όσοι σπεύδουν να συμμορφωθούν με τον νόμο πληρώνοντας τα πρόστιμα, είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας;».

Τέλος, μας λέει ο δήμος ότι αν επικοινωνούσαμε με τη δημοτική αρχή πριν από τη σύνταξη του ρεπορτάζ, θα μας έδινε «απαντήσεις που θα απέτρεπαν όλες αυτές τις ασαφείς ώς και ψευδείς διατυπώσεις που μπορεί να υπηρετούν την αντιπολιτευτική τακτική μιας εφημερίδας, όχι όμως την αλήθεια».

Επικοινωνήσαμε όχι με ένα αλλά με δύο στελέχη της δημοτικής αρχής, θέλοντας να λύσουμε απορίες και να ζητήσουμε πληροφορίες. Αλλωστε, στο χθεσινό ρεπορτάζ καταγράφονται απόψεις της δημοτικής αρχής. Τη (μία και μοναδική) διευκρίνιση που γίνεται από τη δημοτική αρχή μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας την καταγράφουμε, αν και είμαστε επιφυλακτικοί για το αν η δημοτική αρχή θα έχει το πολιτικό θάρρος να στείλει σε τρία χρόνια (δηλαδή σε προεκλογική περίοδο) μαζικές και ετεροχρονισμένες κλήσεις όπως αυτές που έστειλε προ ημερών.

Πιθανόν, τότε, να επιστρέψουμε στον δήμαρχο, Κ. Μπακογιάννη, τα σημερινά ερωτήματα που απευθύνει σε εμάς – τα οποία, ας μας επιτρέψει ο δήμαρχος, διατυπώνονται άστοχα και λαϊκίστικα, χωρίς να έχουν δώσει σχετική αφορμή τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». Και αφού μιλάμε με δημοσιογραφικούς όρους, κατηγορούμαστε για «fake news» μέσω μιας επιστολής-μνημείο κιτρινισμού (στην απόχρωση της κόμης του Τραμπ). Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
Με κλίμα αντιπαραθέσεων και την αποχή τριών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος γίνεται η εκκίνηση για τα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» ● Το πρότζεκτ μοιάζει να προχωρά «σαλαμο­ποιημένο», καθώς ο Δήμος Αθηναίων προβάλλει τη δράση ως ανάπλαση...
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καταγγελίες για το παρκάκι της Ιακωβάτων
Νέες παρεμβάσεις, όπως την εκ νέου υποβολή καταγγελιών στις αρμόδιες υπηρεσίες και νέα συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας, ετοιμάζουν οι κάτοικοι των Κάτω Πατησίων, προκειμένου να αποτρέψουν την κοπή...
Νέες καταγγελίες για το παρκάκι της Ιακωβάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
Κινητοποίηση για το παρκάκι στην Ιακωβάτων «Το πάρκο θα μείνει, το έργο δεν θα γίνει». «Οχι κοντέινερ και κλουβιά, ναι στα δέντρα για τα παιδιά». Δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας...
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας