1°C -0.8°C / 3.0°C
    -4°C -4.2°C / -4.2°C
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφισμα του ICOMOS για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

Αλλο ένα ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο υπουργείο Πολιτισμού είναι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς ICOMOS, του κατεξοχήν αρμόδιου φορέα για την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο, για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Με συντριπτική πλειοψηφία (621 υπέρ, 58 αποχές, 4 κατά) τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της κατά χώραν διατήρησης και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόσπαση του μνημειακού συνόλου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης αλλά και τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Καλεί τις ελληνικές αρχές, που είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση, την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, να αναθεωρήσουν το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσουν πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές σύμφωνα με τις διατάξεις όλων των σχετικών διεθνών συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού Χάρτη ICOMOS για τη Διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς και άλλων διεθνών συμβάσεων που υιοθετήθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία».

Στο ψήφισμα σημειώνεται η «ανησυχία για τις τρέχουσες αναπτυξιακές προτάσεις, οι οποίες απειλούν την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Μετρό Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά αλλάζουν και υπονομεύουν την αξία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς».

Το υπουργείο Πολιτισμού είχε αμφισβητήσει την ένταξη του θέματος στη Γενική Συνέλευση, η οποία στις 8 Δεκεμβρίου με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του συνόλου στον τόπο εύρεσής του, όπως έχουν ζητήσει χιλιάδες πολίτες, πανεπιστήμια, επαγγελματικά σωματεία και διεθνείς επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS. Μάλιστα στο πλαίσιο της 20ής Παγκόσμιας Συνέλευσης του ICOMOS, που ολοκληρώνει σύντομα τις εργασίες της, υπέβαλε έγκαιρα πρόταση ψηφίσματος καθώς και έγγραφο με τεκμηριωμένο αναλυτικό ιστορικό.

Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS «Η πρόταση ψηφίσματος βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (European Convention for the Protection of the Archaeological Heritage signed in Valetta 1992) και τη Χάρτα του ICOMOS για τη Διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (ICOMOS Charter on Archaeological Heritage Management). Θέλουμε να πιστεύουμε πως η έκκληση του διεθνούς ICOMOS θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τις ελληνικές αρχές».

Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ετοιμάζονται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και νέα προσφυγή στο ΣτΕ.
Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τα αρχαία τους επί τόπου
Σιωπή για το 2025
Καμία αναφορά από τους φορείς της Θεσσαλονίκης μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού για επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου.
Σιωπή για το 2025
Ελπίδες για αλλαγή ρότας από Μητσοτάκη
Η σιωπή του επικοινωνιακού μηχανισμού της Ν.Δ. μετά την αυτόβουλη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοτάξιο της Βενιζέλου και οι συνεχιζόμενες πιέσεις κορυφαίων καθηγητών από όλο τον κόσμο ανοίγουν ένα παράθυρο...
Ελπίδες για αλλαγή ρότας από Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές επιστολές για τη σωτηρία της «υπόγειας Πομπηίας»
Διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα της υπόθεσης οργανώνει η ΕΛΛΕΤ με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου: Η ιστορία στη θέση της και το μετρό σε λειτουργία».
Μαζικές επιστολές για τη σωτηρία της «υπόγειας Πομπηίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΕΑ: Ποιοι αρχαιολόγοι μιλούν για κίνδυνο καταστροφής αρχαίων με την διατήρησή τους;
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει ότι θα συνεχίσει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο μετρό της Θεσσαλονίκης με πρώτη κίνηση την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.