• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 11.2°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 9.1°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.7°C
  1 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  2 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 6.6°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  5°C 4.9°C / 5.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.4°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 9.3°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  1 BF
  89%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδειες και μεταγωγές με υπουργική έγκριση

 • A-
 • A+
Συζητείται στη Βουλή το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου συρρικνώνονται στο έπακρο οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κρατούμενους και αποκτά υπερεξουσίες η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Tο νέο νομοσχέδιο για τη σωφρονιστική πολιτική της κυβέρνησης ξεκίνησε χθες να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι κύριες διατάξεις του, τις οποίες έχει παρουσιάσει η «Εφ.Συν.» από όταν είχε τεθεί σε διαβούλευση, στοχεύουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους κρατούμενους και στη δημιουργία μιας υδροκέφαλης Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία θα ελέγχει απολύτως όλους τους θεσμούς που μέχρι τώρα συναποφάσιζαν για μεταγωγές, άδειες κ.λπ.

Ουσιαστικά, με τις διατάξεις αυτές το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εκδίδει δικαστικές αποφάσεις για τους κρατούμενους μετά την επιβολή των ποινών που αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Αλλά, όπως είπε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, «δεν διεκδικεί δάφνες»!

Προκειμένου να δικαιολογήσει το κατασταλτικό πισωγύρισμα (ακόμα και πριν από την υπουργία του Α. Παπαληγούρα), ο κ. Χρυσοχοΐδης επιστράτευσε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ακόμα και παραπλανητικές αναφορές για αποδράσεις κρατουμένων και παραβιάσεις αδειών, με μόνιμη επωδό τον νόμο Παρασκευόπουλου και τις «τρομερές» συνέπειές του, σύμφωνα πάντα και με τη μιντιακή προπαγάνδα που σκόρπισε τρόμο τα προηγούμενα χρόνια.

Προσπάθησε, ακόμα, με ανάλογα επιχειρήματα, να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μέτρα αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης, όπως έκαναν άλλες χώρες για την προστασία κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων από την πανδημία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι άδειες των κρατουμένων θα αποτελούν πλέον άπιαστο όνειρο παρ’ όλο που το μέτρο έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 95%. Απιαστο όνειρο θα αποτελεί και η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές για τους κατεξοχήν -έως και σήμερα- κρατούμενους σε αυτές, δηλαδή τους βαρυποινίτες, που μετάγονται εκεί έπειτα από πολύχρονη παραμονή τους σε καταστήματα κράτησης.

Ο Δημ. Κουφοντίνας

Είναι όμως ακριβώς εκείνοι που εκτιμούν πολύ καλύτερα τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρονται στις αγροτικές φυλακές, με αποτέλεσμα να ωφελούνται περισσότερο από άλλους κρατούμενους και να είναι περισσότερο παραγωγικοί. Αλλωστε, η φωτογραφική διάταξη για να απομακρυνθεί από τις αγροτικές φυλακές Βόλου μόνο ένας κρατούμενος (ο Δημήτρης Κουφοντίνας) αποτελεί το εφαλτήριο για να στερηθούν δεκάδες κρατούμενοι το ευεργετικό αυτό μέτρο.

«Το τελευταίο θέμα που θέλω να θέσω είναι το ζήτημα των αγροτικών φυλακών. Κοιτάξτε, στις αγροτικές φυλακές, οι οποίες είναι μια θετική εξέλιξη για το σωφρονιστικό μας σύστημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είχαμε από το 2015 μέχρι το 2019 στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας 24 αποδράσεις. Και είχαμε αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 200 αποδράσεις. Οχι από τις αγροτικές φυλακές, συνολικά λέω», ήταν τα λόγια του υπουργού που επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία, από το 2015 μέχρι το 2018 σημειώθηκαν συνολικά 42 αποδράσεις από αγροτικές φυλακές.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι οι περιορισμοί που θέτει το νομοσχέδιο στις μεταγωγές είναι τόσο πολλοί και επαφίενται τόσο στην κρίση του υπουργείου που δύσκολα κάποιος θα μπορεί πλέον να ωφεληθεί από το μέτρο, και υποστήριξαν ότι οι αγροτικές φυλακές οδηγούνται μαθηματικά σε διάλυση, όπως ακριβώς έκανε η Ν.Δ. καταργώντας το μέτρο της κοινωφελούς εργασίας.

«Η ρύθμιση αυστηροποιεί τα κριτήρια που χρειάζεται να πληρούνται προκειμένου να μεταχθεί κάποιος κρατούμενος σε αυτές και ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργησή τους. Και πάλι η διάταξη αφορά όλους τους κρατούμενους και όχι “ένα μικρό κομμάτι’, όπως προσπαθεί να μεταφέρει επικοινωνιακά η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει κοινωνικές αντιδράσεις. Για να μεταφερθεί, λοιπόν, κάποιος στις αγροτικές φυλακές πρέπει να έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής του, άρα και πάλι ο κρατούμενος θα είχε αποφυλακιστεί. Τα 2/5 πραγματικής έκτισης με άνω των 10 ετών ποινή είναι άτοπο, αφού με το 1/5 σε μεροκάματα ο κρατούμενος αποφυλακίζεται.

Ουσιαστικά, οι αγροτικές φυλακές θα έχουν πληρότητα 10% με 12%, όπου θα εκτίονται ελάχιστες ποινές για έναν μήνα έως 40 μέρες. Με αυτόν τον τρόπο θα φτάσουμε -ήδη έχουμε φτάσει- σε υπερπληρότητα 200-300% σε όλα τα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα και η κυβέρνησή σας θα ισχυρίζεται ότι “οι ελληνικές φυλακές δεν είναι υπερπλήρεις, αφού υπάρχουν κενές θέσεις στις αγροτικές”, στις οποίες βέβαια δεν θα μπορεί να πάει ουσιαστικά κανείς», παρατήρησε η Σουλτάνα Ελευθεριάδου (βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ, εισηγήτρια της μειοψηφίας).

Αφόρητη κατάσταση

Ο Γιώργος Καμίνης (βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής) τόνισε: «Δεν σας λέει τίποτα το γεγονός ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θέλουν τον θεσμό των αδειών γιατί αυτοί είναι που βλέπουν καθημερινά τα προβλήματα της αφόρητης ψυχολογικής κατάστασης που, ούτως ή άλλως, επικρατεί μέσα σε μια φυλακή, πόσο μάλλον όταν επικρατούν συνθήκες υπερσυνωστισμού; Με τα μέτρα που έχετε πάρει για τις αγροτικές φυλακές, τελικά ποιος αριθμός θα παραμείνει για να πηγαίνει στις αγροτικές φυλακές; Το ποιοι πάνε εκεί το κρίνει το υπουργείο [...]

»Στις αγροτικές φυλακές συνδέεται η υψηλή επικινδυνότητα των κρατουμένων με το ύψος της ποινής, χωρίς να προκύπτει σε ποια μελέτη βασίστηκε γι’ αυτό και με βάση ποια μεθοδολογικά κριτήρια. Αντιθέτως, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η εκτίμηση για την επικινδυνότητα δεν μπορεί παρά να γίνεται σε ατομική βάση, με συγκεκριμένη μέθοδο και με συγκεκριμένα κριτήρια».

Αλλά ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν ενδιαφέρεται για μελέτες και εξατομικευμένα κριτήρια. Και όπως ωμά και κυνικά δήλωσε -παρακάμπτοντας στην ουσία το συμβούλιο των φυλακών-, οι μεταγωγές είναι δική του απόφαση: «Θα αποφασίσουμε ποιοι θα πηγαίνουν, ποιοι θα υπηρετούν στις αγροτικές φυλακές».

● Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα με την ακρόαση των φορέων, όπου αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις από τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους και γνώστες των προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανέξοδες εξαγγελίες για τις φυλακές και αυστηροποίηση
Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας αναμένεται σύντομα να εισαχθεί ως νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φυλακές Γ' Τύπου και αποκλεισμό κρατουμένων από τις άδειες.
Ανέξοδες εξαγγελίες για τις φυλακές και αυστηροποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
Οι ποινικολόγοι θεωρούν άστοχες έως χονδροειδείς τις παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση των ποινών, την αποδυνάμωση της χρηματικής ποινής και τη συρρίκνωση της κοινωφελούς εργασίας.
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγούν τις φυλακές στον προ-προηγούμενο αιώνα
Πολιτική του προηγούμενου αιώνα ακολουθεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης με το νέο νομοσχέδιο να προβλέπει κατάργηση ισονομίας των κρατουμένων και νέες αυθαίρετες τιμωρητικές διατάξεις.
Οδηγούν τις φυλακές στον προ-προηγούμενο αιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θύελλα αντιδράσεων για το νέο αποκρουστικό νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους αρμόδιους φορείς για το νέο νομοσχέδιο σωφρονιστικής πολιτικής που περισσότερο έχει ως σκοπό την καταστολή.
Θύελλα αντιδράσεων για το νέο αποκρουστικό νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βάζουν ιδιώτες και στο σωφρονιστικό σύστημα
Στο νομοσχέδιο για την αποκαλούμενη αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος υπάρχει και η διάταξη που αφορά τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού.
Βάζουν ιδιώτες και στο σωφρονιστικό σύστημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας