• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  4 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.2°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  98%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα κάγκελα η ΚΕΔΕ με τον Χατζηδάκη

 • A-
 • A+
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μένει εκτός κάθε διαδικασίας χωροταξίας και παρ’ όλο που είχε καταθέσει 15 προτάσεις-παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, «αγνοήθηκαν επιδεικτικά». ● Οργή και από την πλειοψηφούσα παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ.

Οργισμένα... παράπονα για τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη και τις πρόσφατες νομοθετικές του πρωτοβουλίες καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για το χωροταξικό και «πάγωμα» του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση (ή καλύτερα του νομοσχεδίου για την καύση) ώστε να παραταθεί ο χρόνος διαβούλευσης. Τα βέλη προς τον υπουργό εκτοξεύτηκαν από κάθε πολιτική κατεύθυνση, αρχής γενομένης από την πλειοψηφούσα παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μένει εκτός κάθε διαδικασίας χωροταξίας με το προωθούμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Αν και η ΚΕΔΕ είχε καταθέσει 15 προτάσεις-παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, «αγνοήθηκαν επιδεικτικά» παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις παραγόντων του υπουργείου, τόνισε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Ενωσης, Κ. Κουκοδήμος, περιγράφοντας ότι στο τελικό νομοθετικό κείμενο:

● δεν προβλέπεται συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων
● τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια (ομοίως και τα ρυμοτομικά) δεν απαιτούν σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων
● τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια δεν απαιτούν σύμφωνη γνώμη των περιφερειακών συμβουλίων
● τίθενται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, που ουσιαστικά αδρανοποιούν τους δήμους.

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε τόσο «κακό» που «δεν διορθώνεται. Αποσύρεται και γράφεται από την αρχή, με άλλη προσέγγιση και πρόθεση», τόνισε ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Κάρναβος, που κατηγόρησε το υπουργείο για «θεσμική απαξίωση της Αυτοδιοίκησης» και προειδοποίησε ότι συγκεκριμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου καθιστούν άνευ αντικειμένου συγκεκριμένες προσκλήσεις του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών. «Δεν πεισμώνουμε επειδή δεν άκουσαν τις προτάσεις μας, αλλά θα μεγεθυνθούν τα προβλήματα τους επόμενους μήνες, αν δεν λυθούν τώρα», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, πριν ανακοινώσει το ομόφωνο αίτημα της Ενωσης για απόσυρση.

Ανακύκλωση

Ηπιότερη αλλά επίσης αυστηρή η κριτική της ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Κάποιοι δήμαρχοι εντοπίζουν «θετικά στοιχεία», όλοι όμως συμφωνούν ότι καθίστανται ανέφικτα τα χρονοδιαγράμματα επίτευξης στόχων ανακύκλωσης που πρέπει να μετατεθούν κατά δύο χρόνια προκειμένου να είναι ρεαλιστικά. Αλλα σημεία του νομοσχεδίου προκαλούν την οργή των δημάρχων:

● Το κόστος των υπολειμμάτων των ιδιωτικών Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που θα οδηγούνται για καύση θα επιβαρύνει τους δήμους με 35 ευρώ/τόνο. «Δεν συμφωνούμε. Δεν τεκμαίρεται πώς προκύπτει το κόστος των 35 ευρώ», διαμαρτυρήθηκε ο αρμόδιος εισηγητής της ΚΕΔΕ, Γ. Παπαναστασίου.

● «Δεν τεκμαίρεται από πουθενά γιατί οι δήμοι θα επωμίζονται μόνοι αυτό το κόστος και γιατί οι ενεργοβόρες βιομηχανίες ή οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης δεν θα πληρώνουν για το απορριμματογενές καύσιμο που θα τους διατίθεται», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, συμπληρώνοντας: «Παντού μπαίνουν τέλη. Ποιος θα τα πληρώσει; Γινόμαστε απορριμματοσυλλέκτες και καρπαζοεισπράκτορες από τους δημότες που θα κληθούν να πληρώσουν τα πάντα».

● Οι δήμοι θα πληρώνουν και τα πρόστιμα για την μη επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης. «Είναι γελοίο. Δεν σου δίνουν τα απαραίτητα εργαλεία και έρχονται και σε τιμωρούν», σχολίασε ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης.

Κοινός ο προβληματισμός για την καύση. Ακόμη και δήμαρχοι «ανοιχτοί σε νέες τεχνολογίες» εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι ρύπων στις ιδιωτικές βιομηχανίες. Ο σχεδιασμός του υπουργείου «δεν είναι προώθηση της ανακύκλωσης. Η λογική του καταλήγει στην καύση. Εξυπηρετούνται μεγάλα συμφέροντα. Η χώρα γίνεται σκοπίμως πεδίο εφαρμογής παρωχημένων πρακτικών για μια υποτιθέμενη ενεργειακή αξιοποίηση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων το μέλος της ΚΕΔΕ, Δ. Μπίρμπας.

Αρνητικά τα νέα και για τα οικονομικά των δήμων. Οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 μειώνουν κατά 214 εκατ. ευρώ την κρατική επιχορήγηση των δήμων. Οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πέφτουν στα 600 εκατ. ευρώ. «Τέτοιο νούμερο στο επενδυτικό σκέλος έχουμε να δούμε από την περίοδο ‘13-14, που ήμασταν στο “πικ” της οικονομικής κρίσης», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καίει την ανακύκλωση
Από χθες σε διαβούλευση το νέο μοντέλο που αποδεικνύεται εξίσου αντιπεριβαλλοντικό και δαπανηρό με το προηγούμενο της ταφής ● Ο χάρτης με τις Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης, Επεξεργασίας Απορριμμάτων και...
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καίει την ανακύκλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πέτσας θέλει δήμους στις ράγες της κυβέρνησης
Σε ιδιαίτερα δύσκολες για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης συνθήκες, τα κυβερνητικά στελέχη μετέτρεψαν το συνέδριο του θεσμικού οργάνου των δήμων σε προεκλογική αρένα.
Ο Πέτσας θέλει δήμους στις ράγες της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες στον δρόμο με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών όπου συνάντησαν τον αναπληρωτή υπουργό, Στ. Πέτσα, και ακολούθως προς τα γραφεία της ΚΕΔΕ όπου συνάντησαν τον πρόεδρο της Ενωσης, Δ. Παπαστεργίου.
Χιλιάδες στον δρόμο με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης
Ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έγινε χθες στην Πτολεμαΐδα, στην οποία οι δήμαρχοι άσκησαν κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 ζητώντας ομαλότερη ενεργειακή...
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
«Mας κλείνουν!». Κραυγή αγωνίας αλλά και οργής από τους δημάρχους της χώρας ● Μαύρες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο...
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας