• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 30.2°C
  0 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.6°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.7°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 30.3°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.3°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνθήκες εξόντωσης, όχι διαβίωσης

 • A-
 • A+
Χειρότερη από κάθε φαντασία είναι η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο προσφυγικό καμπ των Διαβατών, καθώς μέσα στον καταυλισμό υπάρχει ένας... υποκαταυλισμός, με σκηνές χωρίς πρόσβαση σε νερό και ρεύμα, όπου ο χειμώνας είναι ήδη αφόρητος

Πρόσφυγες μέσα στους… πρόσφυγες. Δεν είναι πλεονασμός ή υπερβολή, αφού στην προσφυγική δομή των Διαβατών λειτουργεί μια παράλληλη, παντελώς αφιλόξενη «δομή», ένας καταυλισμός φτηνών σκηνών μέσα στις οποίες καλούνται να ξεχειμωνιάσουν περί τους 300 με 400 ανθρώπους, ανάλογα με τα προσφυγικά ρεύματα.

Οι «Αθλιοι» των Διαβατών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρώτα οι πλέον απελπισμένοι, οικογένειες Αφγανών κυρίως που πέρασαν από τη Μόρια, πήραν άσυλο, κατέφυγαν στην πλατεία Βικτωρίας της Αθήνας, εκδιώχθηκαν και βρέθηκαν ανέστιοι στη Θεσσαλονίκη ελπίζοντας σε μια καλύτερη μέρα. Βρίσκονται σε 14 σκηνές, σιτίζονται από τον στρατό, αν και υπάρχουν πολλά παράπονα κυρίως γιατί δεν υπάρχει τροφή για τα παιδιά τους.

Υστερα είναι όσοι έχουν περάσει από τον Εβρο, έχουν καταγραφεί, έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, περιμένουν τη συνέντευξη στο skype και δεν έχουν πού να γείρουν το κεφάλι. Η τρίτη κατηγορία αφορά νεαρά κυρίως άτομα, τα οποία βρίσκονται σε μια αδιάκοπη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα προς την Ευρώπη, άτομα που προσπάθησαν αλλά απέτυχαν, που συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν με τη βοήθεια διακινητών και που στα Διαβατά βρίσκουν ένα σημείο αναφοράς με σχετική ασφάλεια.

Η σχετικότητα έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι είναι συχνοί και όσοι βρίσκονται έξω από τις διαδικασίες καταγραφής πολλές φορές έχει καταγγελθεί ότι γίνονται θύματα επαναπροωθήσεων με διαδικασίες που δεν υπάγονται σε κανέναν νομικό ή ανθρωπιστικό κανόνα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε δείχνουν μέρος της αθλιότητας μέσα στην οποία ζουν όσοι βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία. Η είσοδος του χειμώνα έκανε τη διαβίωσή τους αφόρητη, καθώς οι σκηνές δεν έχουν φυσικά σύνδεση με το ρεύμα ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα θέρμανσης, υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που κοιμούνται κάτω από τους οικίσκους, στους οποίους διαμένουν οι τυπικά τακτοποιημένοι πρόσφυγες, οπότε στους σκηνίτες δεν μένει άλλη επιλογή παρά να πάρουν το ρίσκο με το άναμμα φωτιάς.

Εθελοντές και ακτιβιστές δίνουν σκηνές, μουσαμάδες, είδη υγιεινής και μερικές φορές τρόφιμα, αν και η σίτισή τους καλύπτεται από συσσίτια οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη. Κυρίως όμως καταγράφεται μεγάλη έλλειψη φαρμάκων που τους είναι απαραίτητα.

Αφγανοί πρόσφυγες που συναντήσαμε σε συσσίτιο μας μίλησαν με δραματικούς τόνους, ένας τονίζοντας πως «χάσαμε τα πάντα από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και τώρα είμαστε εδώ χωρίς καμία προστασία και στήριξη, ζούμε σε χειροποίητες σκηνές χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση τη νύχτα». Ενας άλλος προσθέτει πως «θέλω να πάω για δουλειά, να κερδίσω τα χρήματά μου για να στηρίξω τα παιδιά μου, να αγοράσω τρόφιμα και λαχανικά, αλλά δυστυχώς κάθε μέρα που ξημερώνει είναι χειρότερη από την προηγούμενη». Οπως μας είπαν, φοβούνται επιπλέον διότι η έξοδος και η επιστροφή στη δομή δεν είναι εύκολες, αλλά δεν μπορούν να βρουν φαγητό παρά μόνο στη Θεσσαλονίκη και αναρωτιούνται: «Κάνουν σαν να μας φοβούνται, τι φοβούνται από εμάς;».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη
Τα προσφυγόπουλα έχουν μείνει εκτός τηλεκπαίδευσης καθώς αφ’ ενός δεν διαθέτουν τάμπλετ ή υπολογιστές, αλλά ακόμη και να είχαν, δεν υπάρχει ίντερνετ στις δομές όπου φιλοξενούνται.
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμα και ρατσισμός για τους πρόσφυγες στο Κλειδί Σερρών
Την επιβολή προστίμων σε πρόσφυγες ζήτησε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης γιατί έστειλαν sms αλλά δεν πήγαν για ψώνια στο κοντινότερο στη δομή Σιδηρόκαστρο.
Πρόστιμα και ρατσισμός για τους πρόσφυγες στο Κλειδί Σερρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συσσίτια για άπορους καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη
Στα όρια της ανέχειας εκατοντάδες άνθρωποι των τεχνών. Πρωτοβουλία του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας βρίσκει ανταπόκριση, η συνεργασία με το M-eating Hub εξασφαλίζει ποιοτικά προϊόντα, οι προσφορές...
Συσσίτια για άπορους καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην προσφυγική δομή στα Διαβατά
«Το αντιρατσιστικό κίνημα δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να μετατρέψει σε άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην προσφυγική δομή στα Διαβατά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Bρίσκει... δοκάρι η ξενοφοβία στον Δήμο Βόλβης
Μήνυμα αλληλεγγύης ο αυριανός ποδοσφαιρικός αγώνας δύο μικτών ομάδων από παιδιά της κοινότητας Σταυρού και προσφυγόπουλα από τα Λαγκαδίκια και το Βαγιοχώρι.
Bρίσκει... δοκάρι η ξενοφοβία στον Δήμο Βόλβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Νάουσα χειρουργεί το ρατσιστικό απόστημα
Δήμαρχος, δημοτικό συμβούλιο, Εργατικό Κέντρο, αγροτικά σωματεία, επαγγελματοβιοτέχνες, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι κομμάτων και πολλοί δημοκρατικοί πολίτες καταδίκασαν (σε συνεδρίαση στο δημαρχείο) απερίφραστα,...
Η Νάουσα χειρουργεί το ρατσιστικό απόστημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας