• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.9°C / 3.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.0°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 0.5°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 1.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.4°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.8°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.8°C / 1.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  2 BF
  55%

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Αγγελος Μπίνης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και διαχείρησης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος

 • A-
 • A+
Ερωτηματικά γιατί οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιδίδονται σε σαφάρι για τα κορονοπρόστιμα, εις βάρος των κύριων καθήκοντων τους, που είναι ο έλεγχος των καταγγελιών για διαφθορά, κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση. ● Η κυβέρνηση παρακάμπτει τις επισημάνσεις της Αρχής που η ίδια ίδρυσε.

Σε 8,9 εκατ. ευρώ ανερχόταν μέχρι και την Κυριακή το ποσόν των προστίμων που έχουν επιβάλει οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε πολίτες και επιχειρηματίες που παραβίασαν από την 1η Νοεμβρίου τα μέτρα για την πανδημία. Φυσικά, ελάχιστα είναι τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί, μια και ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί να πληρώσει όχι τα πρόστιμα αλλά ούτε το νοίκι του.

Οι εργατοώρες που αφιερώνουν οι επιθεωρητές στο καθημερινό αυτό κυνήγι αναγκαστικά θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στα κύρια καθήκοντά τους, που είναι ο έλεγχος των καταγγελιών για διαφθορά, κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση. Εξάλλου, στα καθημερινά δελτία Τύπου της ΕΑΔ με τα πρόστιμα, σπανίζουν οι αναφορές για ελέγχους ειδικά σε ιδρύματα (ηλικιωμένων, ψυχικά ασθενών, φυλακισμένων κ.λπ.) που αποτελούν ή κινδυνεύουν να αποτελέσουν εστίες μετάδοσης και διάδοσης του κορονοϊού. Ομως, ακόμα και όταν η ΕΑΔ προχωρά -είτε έπειτα από εισαγγελικές εντολές είτε με πρωτοβουλία των μηχανισμών ελέγχου- σε καταγραφές υποθέσεων διαφθοράς, έρχονται οι έκτακτοι και τακτικοί νόμοι και οι ΠΝΠ της κυβέρνησης που φροντίζουν να διαιωνίσουν την ανοιχτή πληγή στο δημόσιο χρήμα.

«Ενα χρόνο Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η μεταρρύθμιση στην πράξη» είναι το βασικό σύνθημα της κεντρικής ιστοσελίδας της ΕΑΔ και του μεταβατικού διοικητή της Α. Μπίνη. Αν διατρέξει κανείς την αναλυτική έκθεση του 2019, από την ίδρυση -διά χειρός Μητσοτάκη- της υδροκέφαλης αυτής υπηρεσίας θα διαπιστώσει σε σελίδες επί σελίδων την αυτοπαρουσίαση των σύγχρονων αντιλήψεων, των μοντέρνων σχεδίων και των μεγαλεπήβολων στόχων που οραματίζεται να πετύχει. Η διαφθορά (σε όλο το εύρος του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα) καταγράφεται με μεγάλα ποσοστά στα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, όμως η βούληση από μόνη της δεν αρκεί. Πέρα από την επιβολή προστίμων (ειδικά για παραβιάσεις του αντικαπνιστικού Νόμου και των μέτρων για τον κορονοϊό), υπάρχουν σε εξέλιξη εκατοντάδες υποθέσεις, ενώ μεγάλος αριθμός από αυτές έχουν φτάσει στα γραφεία των εισαγγελέων.

Ολα αυτά όμως μοιάζει να μην ανησυχούν την κυβέρνηση που συνεχίζει την πρακτική των ειδικών νόμων, των ειδικών εξαιρέσεων και των απευθείας συμβάσεων. Η ίδια η αρχή, που ίδρυσε ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να απαλλαγεί από τον διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τους ανεξάρτητους μηχανισμούς ελέγχου σε κάθε τομέα, εξηγεί «γιατί η μη διενέργεια διαγωνισμών αποβαίνει οικονομικά επιζήμια».

Αναφέρει τις πολλές καταγγελίες για διαφθορά ειδικά σε θέματα υγείας και πρόνοιας, για υποθέσεις που αφορούν υπερκοστολογήσεις, κακοδιαχείριση, πλαστά πιστοποιητικά για σκευάσματα, ανεπαρκείς υπηρεσίες κ.λπ. Μάλιστα η ΕΑΔ εξαίρει το έργο της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) που σε μία μόνο περίπτωση εταιρείας που προμήθευε σκευάσματα ανακάλυψε απάτη και ζημία του Δημοσίου αξίας 24 εκατ. ευρώ. Ομως, το μεγάλο πάρτι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών φορέων υγείας, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης, βρίσκεται επί πανδημίας στο αποκορύφωμά του και μάλιστα με συνεχείς επιδοτήσεις.

«Κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, διενεργήθηκαν από επιθεωρητές - ελεγκτές της ΕΑΔ, με την ιδιότητα των ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων, 33 προκαταρκτικές εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι 14 εκ των ανωτέρω παραγγελιών προέρχονται από τον εισαγγελέα Διαφθοράς. Οι φορείς στους οποίους αφορούσε το προανακριτικό έργο της ΕΑΔ είναι κυρίως ΟΤΑ και νοσοκομεία» αναφέρει η έκθεση. Αντί για την αυστηρότερη όμως αντιμετώπιση των υποθέσεων διαφθοράς, η κυβέρνηση έσπευσε να «απαλλάξει» τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς από το έργο τους.

● Η ΕΑΔ, επιπροσθέτως, εντόπισε μη σύννομες αναγνωρίσεις και ισοτιμίες πτυχίων από σχολές της αλλοδαπής, αλλά τη νομιμοποίηση επέτρεψε η υπουργός Παιδείας.

● Εκθειάζει η Αρχή το έργο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, όμως η κυβέρνηση φρόντισε να τους υποβαθμίσει. «Από την πλούσια ελεγκτική δράση του εν λόγω ελεγκτικού φορέα (περιβάλλοντος), ενδεικτικά αναφέρονται η διερεύνηση των φαινομένων δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τον Βόλο σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες, η συνέχιση ελέγχων στο έργο της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.” και ο έλεγχος για δήλωση υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών που αφορούσε σε υπόθεση που διερευνούσε η ΕΑ.» αναφέρει η έκθεση, χωρίς φυσικά να νοιαστεί κανένας υπουργός για όλα αυτά.

● Βγάζει μάτι το κεφάλαιο για την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης στους κανόνες προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. «Στόχος, η θέσπιση και εφαρμογή αποτελεσματικού μηχανισμού προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblower protection)». Μπορεί ο στόχος του κ. Μπίνη να είναι αυτός, αλλά μέχρι στιγμής οι συγκεκριμένοι μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS είναι απολύτως απροστάτευτοι και κινδυνεύουν ακόμα και με διώξεις. Φαίνεται ότι το επιτελικό κράτος δεν αντέχει ούτε εκείνους που επέλεξε να διοικήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς...

Απλό παράδειγμα, η καθόλου τυχαία απόρριψη της προσφυγής στην ΕΑΔ του ανεξάρτητου οργανισμού Vouliwatch που ζητούσε τα πλήρη στοιχεία για το πώς διατέθηκαν τα εκατομμύρια που συνεχίζει να σκορπάει ο κ. Πέτσας σε ΜΜΕ της επιλογής του. Μάλιστα πρόσφατα κατατέθηκε δεύτερη προσφυγή προς την ΕΑΔ, στην οποία γίνεται επίκληση της ευρωπαϊκής οδηγίας που ισχύει πλέον και στην Ελλάδα (Ν. 4727/2020) και που προβλέπει ότι προσφυγές «που αφορούν υπόθεση κρίσιμη για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών» οφείλουν να κριθούν εντός 20 ημερών (vouliwatch.gr).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
Μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με χθεσινή ανακοίνωση ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη διοικητής (governor) της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που σύστησε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας οφείλει να εξηγήσει πώς ενέκρινε επίδομα 22.600€ για απόσπαση υπαλλήλου της πέντε μήνες προτού πραγματοποιηθεί και γιατί απομάκρυνε από τη θέση του επιθεωρητή ο οποίος δικαιώθηκε στα...
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
Ο διοικητής με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι η ΕΑΔ έχει λάβει 10 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, 1 εκατ. από τα ΕΣΠΑ και 2 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια του μηχανισμού στήριξης.
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλα πρόστιμα προανήγγειλε ο Χαρδαλιάς
Ευλαβική τήρηση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, μέχρι και την Κυριακή, ζήτησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ απείλησε με πρόστιμα και από τη Δευτέρα, σχετικά με τη χρήση της μάσκας.
Κι άλλα πρόστιμα προανήγγειλε ο Χαρδαλιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σβήνουν το πρόστιμο, καταργούν την Αρχή
Ενώ η ΥΠΕΔΥΦΚΑ επέβαλε το πρόστιμο στον αρχίατρο του 401 Νοσοκομείου, Λ. Καρνέση, για τις κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις, η Επιτροπή Ενστάσεων του ΕΟΠΥΥ, έκρινε σε πρώτη φάση εν μέρει δεκτή την ένσταση του...
Σβήνουν το πρόστιμο, καταργούν την Αρχή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας