Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δύο ζώνες για τα ύψη κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο ζώνες για τα ύψη κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη

  • A-
  • A+
Τι θα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που συζητείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. ● Σε ανώτατο όριο 21 μέτρων καταλήγουν ο δήμος και τα συναρμόδια υπουργεία. ● Στα 24 μέτρα θα φτάνουν μόνο οι οικοδομές με μέτωπο στη Συγγρού.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τον σάλο που ξέσπασε τον Ιανουάριο του 2019 για τα θηριώδη ξενοδοχεία που απειλούν να πνίξουν την Ακρόπολη και ενώ στις 11/12/20 λήγει η απόφαση για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, το Προεδρικό Διάταγμα για τον περιορισμό των υψών στην περιοχή ακόμη «μαγειρεύεται».

Σήμερα μόλις αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε από τα τρία κοινοτικά συμβούλια της περιοχής. Ο δήμος δεν αναμένεται να προβάλει εμπόδια για την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος. Δύσκολο όμως θα είναι και να παραδεχτεί τις ευθύνες του για την έλλειψη θωράκισης της περιοχής που «βλέπει» τον ιερό βράχο απέναντι σε κτίρια που... ορθώνουν το ανάστημά τους. Ευθύνες διπλές καθώς:

1. Από τον Δήμο Αθηναίων και την Πολεοδομία του (Υπηρεσία Δόμησης) πέρασε τόσο η άδεια δόμησης του ήδη χτισμένου δεκαώροφου ξενοδοχείου, άνω των 32 μέτρων στην οδό Φαλήρου, και του άλλου που δεν προχώρησε στην οδό Μισαραλιώτου. Πέρασε όμως μέσα στο 2018 και μία ακόμη άδεια στην οδό Ζήτρου, για την οποία το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε προσφάτως ακύρωση καθώς ξεπερνούσε το επιτρεπτό ύψος.

2. Στα συρτάρια του Δήμου Αθηναίων υπήρχε ξεχασμένη από το 2002 μια μελέτη πολεοδομικής αναβάθμισης της περιοχής, στην οποία εκδηλώθηκαν τα προβλήματα. Αποκαλύπτεται μάλιστα ότι εκείνη η μελέτη, που έμεινε να πιάνει αράχνες, πρότεινε ακριβώς τα ίδια που θα αναφέρει το υπό κατάρτιση Προεδρικό Διάταγμα, ενώ οι υπηρεσίες τη θυμήθηκαν μόλις τον Μάρτιο του 2019.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων αλλά και εκείνες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ξύπνησαν από τον πολεοδομικό λήθαργο στις αρχές του 2019 από τις φωνές και τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη και φορέων που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά. Το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου είχε ήδη φτάσει στα 33 μέτρα, ενώ το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε απορρίψει λίγους μήνες νωρίτερα προσφυγές των κατοίκων. Τον Μάρτιο εκδόθηκε απόφαση για την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για ένα χρόνο, που ανανεώθηκε ήδη τρεις φορές και λήγει στις 11 Δεκεμβρίου 2020, όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες του δήμου.

Συστάθηκε Ομάδα Εργασίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να προετοιμάσει το Προεδρικό Διάταγμα που θα θέτει περιορισμούς στα ανώτατα ύψη των κτιρίων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας άρχισε να ασχολείται με το θέμα και με την απόφαση 2102/2019 της Ολομέλειας υπό την προεδρία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου, όρισε ότι απαγορεύονται επεμβάσεις και χρήσεις μη συμβατές «προς την κατά προορισμό χρήση του μνημείου και του περιβάλλοντος αυτού χώρου».

Αποφάσεις του ΣτΕ

Με νέες αποφάσεις του μέσα στο 2020, το ΣτΕ απέρριψε τον Απρίλιο αίτηση για ακύρωση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και όρισε το ύψος των κτιρίων στα 21 μέτρα. Είχε, όμως, προηγηθεί και μία εμβόλιμη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τη Μεγάλη Τετάρτη. Η «Εφ.Συν.» είχε σχολιάσει (1/6/2020) εκείνη την απόφαση του ΚΑΣ, καθώς λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, γνωμοδοτούσε για ύψος που μπορεί να ανέλθει στα 24 μέτρα συν 2,5 οι απολήξεις, δηλαδή 26,5 μέτρα.

Τώρα, όλες οι υπηρεσίες του δήμου και των συναρμόδιων υπουργείων καταλήγουν στον καθορισμό δύο ζωνών υψών, δηλαδή:

● Ανώτατο όριο 21 μέτρα για τη συνοικία Μακρυγιάννη-Βεΐκου-Κουκάκι-Φιλοπάππου, Ανω Πετράλωνα (μεταξύ των οδών Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης και Κηφισοδότου και στον Νέο Κόσμο μεταξύ Καλλιρρόης-Συγγρού-Πετμεζά).

● Ανώτατο όριο τα 24 μέτρα για οικοδομές με πρόσωπο επί της λεωφόρου Συγγρού.

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρεται στα εισηγητικά της σημερινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν το 1985 ίσχυε ανώτατο όριο 21 μέτρων στην περιοχή, το οποίο με τον τότε Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό ανέβηκε υπό προϋποθέσεις στα 32, έπεσε στα 27 μέτρα με τον ΓΟΚ του 2000 και ξανανέβηκε το 2012 στα 32!

Οταν οι μελέτες ξεχνιούνται στα συρτάρια...

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Μέσα σε αυτό το γαϊτανάκι των οικοδομικών κανονισμών, των Προεδρικών Διαταγμάτων, των μελετών που ξεχνιούνται στα συρτάρια, των υπουργών που άλλοτε βιάζονται και άλλοτε ξεχνούν να βγάλουν αποφάσεις και των δημάρχων που πηγαίνουν περιπάτους, αναμενόμενο είναι οι Πολεοδομίες να... κάνουν και κανένα λάθος.

Η οδός Ζήτρου είναι ένα στενό λίγο πιο κάτω από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου το 2018 ξεκίνησε να χτίζεται οικοδομή προοριζόμενη εμφανώς για διαμερίσματα Airbnb. Οι περίοικοι κατάλαβαν ότι πρόκειται να ξεπεράσει το όριο των 21 μέτρων και είδαν ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου είχε δώσει άδεια για 23,1 μέτρα μαζί με το δώμα. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγαν, τους δικαίωσε (1701/2020 απόφαση). Εκεί αναφέρεται ότι στην περιοχή που βρίσκεται η επίδικη οικοδομή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ του 2012 που θα επέτρεπαν πάνω από 32 μέτρα (όπως συνέβη στο ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου) αλλά οι ειδικές διατάξεις του Βασιλικού Διατάγματος του 1955 που ορίζουν ως ανώτατο ύψος τα 21 μέτρα. Για να καταλήξει σε αυτή την απόφαση, το Διοικητικό Εφετείο επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος που επιτάσσει «την ορθολογική πολεοδόμηση των οικισμών», με ειδικούς όρους για τον καθένα, «κατόπιν μελέτης των τοπικών συνθηκών και της φυσιογνωμίας κάθε περιοχής».

Ομως είπαμε, όμως, ο Δήμος Αθηναίων που είχε έτοιμη την πολεοδομική μελέτη αναβάθμισης από το 2002, την είχε ξεχάσει στο συρτάρι. Κάπως έτσι χτίστηκε τόσο το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου όσο και το εξαώροφο με δώμα στη Ζήτρου...

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πλατεία ΕΠΟΝ να μη γίνει πολυκατοικία
Ενας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στην πυκνοδομημένη αυτή περιοχή και βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς υπάρχει φερόμενος ως ιδιοκτήτης που τη διεκδικεί.
Η πλατεία ΕΠΟΝ να μη γίνει πολυκατοικία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαράτσι €700.000 για την πλατεία ΕΠΟΝ
Περίπου 700.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατεία ΕΠΟΝ των Αμπελοκήπων προκειμένου να μη μετατραπεί ο κοινόχρηστος χώρος σε δεκαώροφη πολυκατοικία.
Χαράτσι €700.000 για την πλατεία ΕΠΟΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Ελαιώνα με «χρυσά» πιγκάλ
Δήμος Αθηναίων και κυβέρνηση προχωρούν με εξόφθαλμη τιμολόγηση και απευθείας ανάθεση για την κατασκευή δεύτερης δομής προσφύγων στον Ελαιώνα.
Ενας νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Ελαιώνα με «χρυσά» πιγκάλ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζημιές σε αυτοκίνητα από ακόμα μία κατάρρευση κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας
Ακόμη μία κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτιρίου χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας μετά την έντονη βροχόπτωση που είχε προηγηθεί.
Ζημιές σε αυτοκίνητα από ακόμα μία κατάρρευση κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μάγκες» με κρατικό χρήμα
Το έργο της Διπλής Ανάπλασης στον Βοτανικό μετατρέπει το ελληνικό Δημόσιο σε κράτος-επιχειρηματία με τον ενδεικτικό προϋπολογισμό να φτάνει τα 258.588.863 ευρώ.
«Μάγκες» με κρατικό χρήμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση αναστολής στη χορήγηση οικοδομικών αδειών για Κουκάκι - Μακρυγιάννη
Eφόσον το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) καθορισμού των όρων δόμησης της περιοχής εκδοθεί πριν τη λήξη της αναστολής, με τη δημοσίευση αυτού λήγει αυτοδικαίως η αναστολή, ορίζει η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος.
Παράταση αναστολής στη χορήγηση οικοδομικών αδειών για Κουκάκι - Μακρυγιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας