• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 21.3°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 18.8°C / 20.9°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 18.7°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.5°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  0 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.5°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 23.9°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  86%

Το ανακαινισμένο κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» στη λεωφόρο Θηβών που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαγωνισμός εκατομμυρίων βιαστικά λόγω... Covid-19

 • A-
 • A+
Το υπουργείο Μετανάστευσης προχωρεί με συνοπτικές διαδικασίες στην τεχνολογική αναβάθμιση και διασύνδεση των προσφυγικών δομών, επικαλούμενο προσχηματικά την πανδημία, για έργα που θα ολοκληρωθούν μετά τον Ιούνιο του 2021.

Σχεδόν είκοσι εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον, ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την τεχνολογική αναβάθμιση και διασύνδεση των προσφυγικών δομών μεταξύ τους και με τις κεντρικές εγκαταστάσεις του υπουργείου στο κτίριο Κεράνης. To περίεργο στον διεθνή κλειστό διαγωνισμό που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης για την επιλογή του αναδόχου είναι ότι γίνεται άλλη μία φορά με επείγουσες και συνοπτικές διαδικασίες, oι οποίες επιχειρείται να δικαιολογηθούν με βάση τις υποτιθέμενες έκτακτες ανάγκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Μόνο που η ολοκλήρωση του έργου έχει προθεσμία έξι μήνες μετά την επιλογή του αναδόχου, καλό Μάιο-Ιούνιο δηλαδή το συντομότερο, όταν η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η σοβαρή απειλή της πανδημίας θα είναι παρελθόν λόγω των εμβολίων. Μάλιστα, το μισό κόστος αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που θα παρέχονται για τους επόμενους 32 μήνες, περισσότερο από 2,5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των υποδομών. Είτε ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζει κάτι για την εξέλιξη της πανδημίας τα επόμενα χρόνια που δεν φαίνεται να το γνωρίζουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υπόλοιπη κυβέρνηση είτε συμβαίνει κάτι άλλο.

Το κείμενο του διαγωνισμού, που τρέχει από τις 18 Νοεμβρίου με προθεσμία υποβολής προτάσεων τις 3 Δεκεμβρίου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού στις 9 Δεκεμβρίου, ισχυρίζεται ότι οι «περιστάσεις των βεβαρημένων πληθυσμιακά υφιστάμενων κέντρων και της πανδημίας δικαιολογούν την επίκληση επείγουσας κατάστασης και τη σύντμηση των προθεσμιών». Μιλά για την «απρόβλεπτη και εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού» και εξηγεί: «Η παροχή των υπηρεσιών αυτών οπωσδήποτε συμβάλλει και στην ενημέρωση και στη δυνατότητα τήρησης κανόνων “κοινωνικής αποστασιοποίησης” και εφαρμογής ελεγχόμενης καραντίνας σε περίπτωση διαπιστούμενων κρουσμάτων».

Ζητούνται απαντήσεις

Κοινωνική αποστασιοποίηση και εφαρμογή καραντίνας από την αρχή του ερχόμενου καλοκαιριού και για τουλάχιστον άλλα 2,5 χρόνια; Ο κ. Γεωργιάδης και ο πολιτικός του προϊστάμενος Νότης Μηταράκης χρειάζεται να δώσουν απαντήσεις για έναν διαγωνισμό πολλών εκατομμυρίων που γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες για λόγους εμφανώς προσχηματικούς.

Mάλιστα ερωτήματα προξενούν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό: οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει από το 2017 μέχρι και το 2020 έργο και παροχή υπηρεσιών IP VPN με περισσότερα από 35 σημεία και συμβατικό τίμημα τουλάχιστον 9 εκατομμυρίων ευρώ, υποδομές ασύρματης πρόσβασης σε τουλάχιστον ένα «campus», όπως αναφέρεται, με τίμημα τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων ευρώ και καλωδιακές υποδομές τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αν ένας φορέας συμμετείχε στα έργα ως μέλος ένωσης εταιρειών, το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 70%.

Ερωτήματα προξενεί επίσης το γεγονός ότι το έργο αφορά 39 προσφυγικές δομές, τις 32 υπάρχουσες στην ενδοχώρα, τα 5 ΚΥΤ στα νησιά και τις 2 νέες δομές στη Μαλακάσα και τη Σιντική Σερρών. Το υπουργείο έχει προαναγγείλει το κλείσιμο 6 δομών της ενδοχώρας μέσα στο 2021 και συνολικά αφήνει να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται στον δραστικό περιορισμό των δομών λόγω της σημαντικής μείωσης της ροής.

Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν θα υλοποιηθεί το έργο στις δομές που τυχόν κλείσουν και ότι θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό της συμβατικής υποχρέωσης. Σημειώνουν επίσης ότι, και στην περίπτωση που σταματήσει η λειτουργία δομών, οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν σε τυχόν επόμενη μεγάλη ροή τα επόμενα χρόνια, ώστε να μη βρεθεί ξανά ανέτοιμο το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν πίσω από το προβλεπόμενο κλείσιμο δομών κρύβεται η επέκταση άλλων ή η δημιουργία νέων, προκειμένου να διοχετευτούν εκεί οι φιλοξενούμενοι. Αλλωστε, το υπουργείο έχει προαναγγείλει το κλείσιμο περισσότερων από 60 δομών φιλοξενίας ευάλωτων σε ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του έτους.

Το έργο δίνει σε όλες τις δομές συμμετρικό κύκλωμα 800 Μbps ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που χρησιμοποιεί η ελληνική διοίκηση, συμμετρικό κύκλωμα 100 Mbps για το Police on Line, ενώ στις εγκαταστάσεις στο κτίριο Κεράνης, όπου θα μεταφερθούν τους επόμενους μήνες όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου, θα δοθεί συμμετρικό κύκλωμα 1 Gbps για τους υπαλλήλους, όπως και διασύνδεση με το κέντρο ελέγχου κάθε δομής και με το καινούργιο κέντρο δεδομένων.

Γρήγορο ίντερνετ

Οι φιλοξενούμενοι των δομών θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ασύρματο ίντερνετ μέσω της εφαρμογής της υπηρεσίας Ασύλου για κινητά. Αλλά βέβαια οι πολύ μεγάλες ταχύτητες θα αξιοποιηθούν για τα απαιτητικά συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου εισόδου και εξόδου των δομών (προβλέπεται η εγκατάσταση περίπου 20 σημείων ελέγχου πρόσβασης σε κάθε δομή, που αποτελούν αντικείμενο άλλου έργου), παράλληλα με την εγκατάσταση της περιβόητης διπλής περίφραξης. Θα αξιοποιηθούν επίσης για τη λειτουργία συστήματος τεχνητής νοημοσύνης στις δομές, που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο αξιοπρόσεκτες κινήσεις, ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος από μακριά. Για τον σκοπό αυτό, και για τη λειτουργία κλειστού κυκλώματος, προβλέπεται η εγκατάσταση 30 καμερών σε κάθε δομή, που αποτελεί αντικείμενο άλλου έργου.

Οι πηγές σημειώνουν ότι θα δοθεί ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες η δυνατότητα χρήσης γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Σημειώνουν επίσης ότι περίπου 6 εκατομμύρια του έργου χρηματοδοτούνται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Το υπόλοιπο κόστος, που σήμερα καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα χρηματοδοτηθεί είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης είτε, το πιθανότερο, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες
Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται μαζί στις διάφορες δομές ανά την επικράτεια, το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοινώνει... μακροπρόθεσμα μέτρα αποσυμφόρησης!
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραντίνα σε συνωστισμό!
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για όσους πρόσφυγες μένουν στα ΚΥΤ και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι είπαν χτες οι Στ. Πέτσας και Ν. Μηταράκης.
Καραντίνα σε συνωστισμό!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
Έκκληση για την άμεση μετακίνηση όσων ζητούν άσυλο, σε σημεία όπου μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκθεση-κόλαφος του Κέντρου «Αντιγόνη» για την κόλαση στα ΚΥΤ και τα κέντρα κράτησης προσφύγων
Δραματική αύξηση των παραβιάσεων του δικαιώματος αξιοπρεπούς στέγασης των προσφύγων καταγράφει η Ετήσια Εκθεση 2020 του Κέντρου «Αντιγόνη».
Εκθεση-κόλαφος του Κέντρου «Αντιγόνη» για την κόλαση στα ΚΥΤ και τα κέντρα κράτησης προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε νέα καραντίνα για 15 μέρες η δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι
Μετά τον εντοπισμό τριών νέων θετικών κρουσμάτων, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ξανά αυστηρό περιορισμό κυκλοφορίας
Σε νέα καραντίνα για 15 μέρες η δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας