• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.7°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.3°C / 33.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.7°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 31.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 30.4°C
  1 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  2 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 33.8°C
  0 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 31.6°C
  0 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 33.3°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  38%

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 24/10/2020

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικο της ΟΛΘ Α.Ε. στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+
Το εξώδικο και η απάντηση της «Εφ.Συν.».

Aπό τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. λάβαμε στις 17.11.2020 την ακόλουθη εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία-πρόσκληση:

«Προς μεγάλη έκπληξη μας αναγνώσαμε στο τεύχος της εφημερίδας “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” που κυκλοφορεί η πρώτη από εσάς, της 24ης/10/2020, το ολοσέλιδο άρθρο του δεύτερου από εσάς στην σελίδα 96 της εφημερίδας, με τίτλο “ΟΛΘ: ακριβά γραφεία και εκκρεμείς επενδύσεις” και υπότιτλου “Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού για την ενοικίαση κτιρίου στην Αθήνα, το οποίο ανήκει στον Ομιλο Σαββίδη, πληρώνοντας 716.000 ευρώ σε 9 χρόνια!”, το οποίο εμπεριέχει αναλήθειες, είναι παραπλανητικό και συκοφαντικό για την εταιρία μας, προσβάλλοντας την φήμη και αξιοπιστία της, επί του οποίου εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και ειδικότερα:

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο Ο.Λ.Θ. Α.Ε αποφάσισε στη συνεδρίασή του στις 29.09.2020 τη χορήγηση ειδικής άδειας σύμφωνα με το άρθρο 100 του Ν.4548/2018, για την κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης με την Ιδιωτική Μετοχική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία “DIMERA LAND & PROPERTY INVESTMENTS LTD”, η οποία εδρεύει στην Λευκωσία Κύπρου, ενοικίασης ακινήτου στην Αθήνα γραφείων της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Εν συνεχεία, προέβημεν σε όλες τις νόμιμες δημοσιεύσεις της εν λόγω απόφασης, όπως στο αρμόδιο Τμήμα Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., στην ιστοσελίδα Ο.Λ.Θ. Α.Ε, στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μετά παρέλευσης άπρακτης της νομίμου προθεσμίας από τη δημοσίευση της αποφάσεως, θα ανακοινωθεί η νόμιμη δημοσίευση και παρέλευση των νομίμων προθεσμιών στο Διοικητικό Συμβούλιο, η ανακοίνωση δε αυτή θα δημοσιευθεί επίσης νομίμως κατά τον ίδιο ως άνω τρόπο. Κατόπιν τούτων, θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Σημειωτέον, η δημοσίευση της ανακοίνωσης συνοδεύεται και από τη δημοσίευση έκθεσης Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, ο οποίος αξιολογεί το δίκαιο και εύλογο τη συναλλαγής για την Εταιρία και τους μετόχους, οι οποίοι δεν αποτελούν συνδεδεμένο μέρος της σύμβασης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 101 παρ. 1 του Ν.4548/18.

2. Η απόφαση περί εκμίσθωσης ακινήτου στην Αθήνα, με σκοπό τον εμπλουτισμό των συναλλαγών και δραστηριοτήτων της εταιρίας μας, ελήφθη κατόπιν διεξοδικής εισήγησης και συζήτησης ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου Ο.Λ.Θ. Α.Ε. και σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ελήφθη αφού ακολουθήθηκε ευλαβικά η τήρηση όλων των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Οσα αναφέρονται συνεπώς στο δημοσίευμά σας και ειδικότερα επί λέξει, ότι: “Εξάλλου η μελέτη απευθυνόταν στα μέλη του Δ.Σ του ΟΛΘ, που μάλλον θα ήθελαν (?) να γνωρίζουν περισσότερα…” ΟΥΔΟΛΩΣ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι ανακριβή, συκοφαντικά και προσβάλλουν όχι μόνο την τιμή και πίστη της εταιρίας μας στην αγορά, αλλά την τιμή και υπόληψη και των ίδιων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας μας, που έλαβαν υπόψη τους το σύνολο των πραγματικών περιστατικών και σταθμίζοντας το συμφέρον της εταιρίας, αποφάσισαν σχετικά.

3. Ενδεικτικώς αναφέρουμε, ότι η ίδρυση γραφείων στην Αθήνα:

- θα βοηθήσει στις συνεχείς επαφές με φορείς και θεσμικά όργανα και εν γένει στην επικοινωνία με κέντρα εξουσίας που καθορίζουν και διαμορφώνουν πολιτική και όρους ανταγωνισμού στην αγορά προκειμένου η εταιρεία να ανταποκρίνεται άμεσα στις ληφθείσες αποφάσεις που αφορούν τους λιμένες και την πολιτική τους

- δύναται να συγκαλείται και να συνεδριάζει εκεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. όποτε επιβάλλεται και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Καταστατικό του Οργανισμού,

- θα συμβάλλει στην προβολή των δράσεων της Ο.Λ.Θ. Α.Ε και ευρύτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης με σκοπό την αξιοποίηση ευκαιριών, επενδύσεων και συνεργασιών ώστε ανά πάσα στιγμή ο Οργανισμός να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και δράσεων κάθε μορφής ανάπτυξης.

4. Παρά τα ανωτέρω, ο δεύτερος από εσάς εκφράζει τις αντιρρήσεις του ως να ήταν δήθεν καλύτερος γνώστης, ενώ αποδεικνύεται ιδίως από τα αμέσως παρακάτω ότι όχι μόνον τούτο ΟΥΔΟΛΩΣ ισχύει, αλλά οι γνώσεις του είναι διαστρεβλωμένες και παραπλανητικές.

Ειδικότερα, στο επίμαχο δημοσίευμα ΠΑΡΑΠΛΑΝΩΝΤΑΣ τους μετόχους της εταιρίας μας και προκαλώντας σύγχυση στην αγορά, παρατίθεται με έντονη αναγνωσιμότητα και με ιδιαίτερα εύληπτα και με μεγάλη αμεσότητα, ένα σχεδιάγραμμα με έντονα χρώματα και πορτραίτο του κ. Σαββίδη, στο οποίο εμφανίζεται η μετοχική δομή των εταιρειών ενδιαφέροντος Σαββίδη και με κυκλικό σχήμα αριστερά σε κάθε εταιρία αποδίδεται η δήθεν συμμετοχή του σ’ αυτήν. Ενώ όμως ορθώς αναφέρεται ότι η Beltera Investments Ltd είναι 100% των συμφερόντων Σαββίδη και ακολούθως επίσης ορθώς αναφέρεται ότι η Melbery Investments Ltd είναι κατά ποσοστό 30% των συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη και τούτα απεικονίζονται ορθά και στο κόκκινο χρώμα κυκλικό σχήμα, ακολουθεί κυκλική απεικόνιση ποσοστού συμμετοχής των συμφερόντων Σαββίδη στην εταιρία South Europe Gateway Thessaloniki Ltd όπου του αποδίδουν ποσοστό 67%, ενώ το ορθό είναι μόνο 30%, για να καταλήξει στο ανακριβέστατο και απολύτως παραπλανητικό κυκλικό σχήμα απεικόνισης της επιρροής Σαββίδη στην εταιρία “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ” όπου εμφαίνεται απολύτως ανακριβώς ποσοστό 67%!!! Αντί του ορθού μόνον 20,1%!!!

5. Επίσης, στο δημοσίευμα εμπλέκονται και οι υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180.000.000 ευρώ, που έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκτελέσει η Ο.Λ.Θ. Α.Ε δυνάμει της δρακόντειας Σύμβασης Παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο, εκτενέστατης και λεπτομερέστατης, έως το 2025, όπως αναφέρεται ρητώς και στο ίδιο το δημοσίευμα. Ενώ έχει υποχρέωση η Ο.Λ.Θ. Α.Ε να προβεί στη εκτέλεση των υποχρεωτικών επενδύσεων έως το 2025, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε για ποίο λόγο θεωρεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος ότι οφείλαμε δήθεν να τις έχουμε ήδη ολοκληρώσει και αυτό μάλιστα θα μας απήλλασσε από κάθε προοπτική ανάπτυξης επιχειρηματικής πολιτικής και διευκόλυνση επαφών με δραστηριοποίηση και στην Αθήνα.

Αντιθέτως, η Ο.Λ.Θ. Α.Ε προχωρά με σταθερό βηματισμό στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Λιμένος Θεσσαλονίκης, τηρώντας απαρεγκλίτως τις κείμενες διατάξεις και με συνέπεια προς τις υποχρεώσεις της εκ της Σύμβασης Παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο.

6. Μάλιστα, υποκριτικώς (ίσως και με σκοπό να συνεχίσετε το βλαπτικό σας έργο), εν κατακλείδι του εν λόγω άρθρου σας, με γνωστά τεχνάσματα, αναφέρετε “πάσα εξήγηση δεκτή”.

7. Με το παρόν περαιτέρω υπογραμμίζουμε, ότι η Ο.Λ.Θ. Α.Ε, όπως γνωρίζετε, έχει εισαχθεί στην Χρηματιστηριακή Αγορά Αθηνών από το έτος 2001. Το δημοσίευμά σας δεν συνιστά έγκυρη ενημέρωση για τους μετόχους μας και κάθε τρίτο συναλλασσόμενό μας, αλλά αντιθέτως συνιστά παραπλανητική, ανακριβή και συνεπώς παράνομη πληροφορία, με συνέπεια την πρόκληση ανησυχίας στους μετόχους μας και ανυπολόγιστης βλάβης στις συναλλαγές μας.»

Η απάντηση του συντάκτη

Το εξώδικο της ΟΛΘ Α.Ε. μόνο έκπληξη προκαλεί. Και αυτό διότι δεν διαψεύδει τίποτα από όσα αναφέρουμε στο άρθρο, το οποίο εξάλλου βασίζεται στα επίσημα στοιχεία που η ίδια η ΟΛΘ έχει δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα, όπως υποχρεούται κατά νόμο ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία. Δεν υπάρχει πουθενά αμφισβήτηση της νομιμότητας της συναλλαγής παρά μόνο η σκοπιμότητά της.

Η παράθεση στο σχεδιάγραμμα των εταιρικών συμμετοχών του Ομίλου Σαββίδη ενημερώνει τον αναγνώστη της εφημερίδας για τα ποσοστά συμμετοχής στα διαδοχικά εταιρικά σχήματα που με απλή αριθμητική οδηγούν στο ίδιο ακριβώς ποσοστό (%) με εκείνο που αναφέρεται στο εξώδικο ώστε προκαλεί απορία η διαμαρτυρία.

Απορία, επίσης, προκαλεί η διαστρέβλωση της καλόπιστης πρόσκλησης «πάσα εξήγηση δεκτή» σε ειρωνεία. Οσον αφορά τον σχολιασμό για τις επενδύσεις, το θέμα δεν ενδιαφέρει μόνο την εφημερίδα μας, αλλά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και φυσικά το πανελλήνιο αφού η πρόοδος των συμβατικά αναληφθεισών υποχρεώσεων αναβάθμισης του δεύτερου λιμανιού της χώρας είναι καθοριστική για την οικονομική μας ανάπτυξη. Αντιπαρερχόμαστε τον χαρακτηρισμό της σύμβασης ως «δρακόντειας» αφού οι επενδυτές την έκριναν συμφέρουσα και γι’ αυτό την υπέγραψαν.

Αλίμονο αν δεν είναι θεμιτό να αναρωτηθούμε για το θέμα όταν η ίδια η ΟΛΘ A.E. με δελτίο Τύπου (17.4.2018) έκανε λόγο για «Αμεση έναρξη των υποχρεωτικών επενδύσεων με αιχμή του δόρατος την επέκταση του 6ου Προβλήτα και τη δημιουργία υποδομής για την εξυπηρέτηση πλοίων New Panamax και την προσέγγιση κύριων γραμμών» και αφού έκτοτε έχουν παρέλθει 19 μήνες.

Η ενασχόληση του Τύπου και της «Εφ.Συν.» ειδικότερα με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η κριτική παρουσίαση των πεπραγμένων των διοικήσεων του δημόσιου ΟΛΘ -ας ρωτήσει η τωρινή διοίκηση του λιμανιού την προηγούμενη- όσο και του ιδιωτικοποιημένου πηγάζουν από το γεγονός ότι διαχειρίζεται την πιο κρίσιμη, ίσως, υποδομή της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μην ξεχνάμε ότι με βάση τη σύμβαση παραχώρησης ο ΟΛΘ δεν έχει αγοράσει το λιμάνι, αλλά έχει συμβατικά την υποχρέωση να το διαχειρίζεται ως δημόσιο περιουσιακό στοιχείο προς όφελος του ιδίου, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Αρα οφείλει να δέχεται και την καλόπιστη κριτική του Τύπου.

Απόστολος Λυκεσάς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αλλαγή κανόνων έφερε νέους παίκτες
Στη δίκη έγινε προσπάθεια να αποδειχθεί ότι ο κ. Μαρινάκης ουδόλως ενδιαφερόταν για τους διαγωνισμούς των μεγάλων εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική, παρά το γεγονός ότι είχε αγοράσει σημαντικό ποσοστό της...
Η αλλαγή κανόνων έφερε νέους παίκτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί ο Β. Μαρινάκης ζητά 300.000 ευρώ από τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.»
Ακόμη μια επιχείρηση φίμωσης του Τύπου και κάθε φωνής που δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις επιθυμίες προβολής των ισχυρότερων παραγόντων αυτού του τόπου αποτελεί η αγωγή που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Βαγγέλης...
Γιατί ο Β. Μαρινάκης ζητά 300.000 ευρώ από τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυσαρέσκεια ΕΣΗΕΑ για τη στοχοποίηση δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.»
Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για τη στοχοποίηση της συναδέλφου μας Ναταλί Χατζηαντωνίου από τον συνήγορο υπεράσπισης στη δίκη Λιγνάδη.
Δυσαρέσκεια ΕΣΗΕΑ για τη στοχοποίηση δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπαράσταση στην «Εφ.Συν.»
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες καταδικάζουν την προσπάθεια φίμωσης των φωνών αντίστασης στη λεηλασία του φυσικού πλούτου της χώρας.
Συμπαράσταση στην «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο στην ΕΣΗΕΑ για ανακοίνωση συμπαράστασης στην «Εφ.Συν.»
Ηλεκτρονικό εξώδικο προς την ΕΣΗΕΑ απέστειλε η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ» που έχει ασκήσει αγωγή με την οποία απαιτεί το ποσό των 225.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή και την εφημερίδα μας.
Εξώδικο στην ΕΣΗΕΑ για ανακοίνωση συμπαράστασης στην «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας