• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 27.9°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.1°C
  0 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.0°C
  4 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.7°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΦΕΚ για μια θέση στάθμευσης

 • A-
 • A+
Χρειάστηκε διάταξη νόμου για να δρομολογηθεί η απόδοση θέσης parking κάτω από το σπίτι του πρωθυπουργού, καθώς στο δημοτικό συμβούλιο, παρά την θετική εισήγηση Μπακογιάννη, δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία και το θέμα αναβλήθηκε δύο φορές.

Σε... καψώνι παραπέμπει η πορεία που έχει ακολουθήσει ανάμεσα στα όργανα του Δήμου Αθηναίων ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθυνθεί στον δήμο που διοικεί ο ανιψιός του, Κώστας Μπακογιάννης, τον Δήμο Αθηναίων, ζητώντας χώρο στάθμευσης για τα μέλη της προσωπικής του ασφάλειας έξω από την κατοικία του στο Κολωνάκι. Επί πέντε μήνες το αίτημά του δεν έχει ικανοποιηθεί, παρ' ότι έχει φτάσει δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Μεσολάβησε νομοθετική ρύθμιση και η θέση στάθμευσης αναμένεται να διατεθεί σήμερα στον πρωθυπουργό.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα αποφασίζει στο εξής αντί του δημοτικού συμβουλίου

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο. Η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την προστασία του πρωθυπουργού ζητά εγγράφως από τον δήμο «χώρο στάθμευσης για τέσσερα υπηρεσιακά οχήματα» στην οδό «όπου διαμένει μόνιμα ο πρόεδρος της κυβέρνησης». Η περιοχή κατοικίας του πρωθυπουργού κρίνεται από τις δημοτικές υπηρεσίες «κορεσμένη από άποψη στάθμευσης οχημάτων» και, με δεδομένο ότι και το 2017 τού είχε δοθεί άλλη μία θέση, εισηγούνται την παραχώρηση μόλις μίας ακόμα.

Τον Ιούλιο, η 1η δημοτική κοινότητα γνωμοδοτεί κατά πλειοψηφία θετικά και το αίτημα πάει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, όργανο στο οποίο προεδρεύει ο δήμαρχος Αθηναίων. Στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου, ο ίδιος ο Κ. Μπακογιάννης εισηγείται το θέμα και η Επιτροπή, θέλοντας να αποφύγει χρονοβόρες διαδικασίες, αποφασίζει την παραπομπή του στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα είχε και τον τελευταίο λόγο, σύμφωνα και με τη νομοθεσία που ίσχυε την περίοδο εκείνη.

Το ζήτημα εισάγεται στο δημοτικό συμβούλιο της 31ης Αυγούστου. Για να εγκριθεί χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, την οποία, ως γνωστόν, δεν διαθέτει η δημοτική αρχή. Ξεκινάει η συζήτηση. Δηλώνουν ότι καταψηφίζουν οι παρατάξεις «Αθήνα είσαι Εσύ» του Π. Γερουλάνου, «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή». Απέχει η «Ανοιχτή Πόλη». «Αναβάλλεται το θέμα», ανακοινώνει ξαφνικά ο πρόεδρος του οργάνου, Χρήστος Τεντόμας. Γιατί το ανέβαλε; «Θέλει απόλυτη πλειοψηφία, πείτε το, κ. Τεντόμα», σχολιάζει η σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» Ντίνα Ρέππα.

Το θέμα επανέρχεται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, στις 14 Σεπτεμβρίου. Καταψηφίζει η κ. Ρέππα. Ο Γιώργος Μπρούλιας ενημερώνει ότι η παράταξη Γερουλάνου καταψηφίζει παγίως «όλες τις θέσεις στάθμευσης» και είναι ο τελευταίος που προλαβαίνει να μιλήσει πριν ο κ. Τεντόμας ανακοινώσει νέα αναβολή του θέματος, εφόσον κατέστη σαφές ότι δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Πιθανόν να ακολουθούσε και τρίτη απόπειρα της δημοτικής αρχής, ωστόσο… την πρόλαβαν οι εξελίξεις. Με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών (ν. 4735/2020, άρθρο 40) που ψηφίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου, η αρμοδιότητα παραχώρησης θέσεων στάθμευσης σε μόνιμους κατοίκους περνά από το δημοτικό συμβούλιο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Στη σημερινή της συνεδρίαση θα εξεταστεί το αίτημα του πρωθυπουργού. Μετά την υπόθεση με τα 473 «εξαφανισμένα» οχήματα και την υπόθεση αμνήστευσης των προ δεκαετίας αξιόποινων πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, αποδεικνύεται ότι υπήρξε και τρίτος «πονοκέφαλος» στον Δήμο Αθηναίων που... ανακουφίστηκε με τον ίδιο νόμο...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό.
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τιμολογιακές αλλαγές για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα
Μόνο στις τιμολογιακές αλλαγές και όχι στην επέκταση του μέτρου της ελεγχόμενης -επί πληρωμή- στάθμευσης έδωσε έγκριση το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας.
Τιμολογιακές αλλαγές για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
Το χρονοδιάγραμμα θέτει για τον Ιούλιο του 2026 τον στόχο ολοκλήρωσης της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, ενώ το αρχικό πλάνο ήθελε τον Παναθηναϊκό στη νέα του έδρα ακόμη και τη σεζόν...
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας