Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένα χέρι βοήθειας σε νέους που μεγαλώνουν σε κλειστές δομές

Ένα χέρι βοήθειας σε νέους που μεγαλώνουν σε κλειστές δομές

  • A-
  • A+

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και αφορά προσπάθειες προσφοράς και υποστήριξης σε εφήβους και νέους, φαίνεται ότι ήδη μετράει πολλά θετικά αποτελέσματα.

Η «ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ» (ΕΖ) μετράει πλέον περισσότερα από 90 παιδιά και εφήβους, με ειδικό προσωπικό των δομών κλειστής παιδικής προστασίας, που έχουν ωφεληθεί από τη δράση της. Κύριος στόχος φροντίδας οι ανήλικοι που προέρχονται από οποιαδήποτε δομή κλειστής παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Αποστολή η παραλαβή της σκυτάλης φροντίδας των νέων ηλικίας 18-25 ετών από τα ιδρύματα και η βοήθεια στην φροντίδα των εφήβων ηλικίας 12-17.

Η ιδέα για την ίδρυση της «ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ» γεννήθηκε μέσα από τη γνωριμία με ένα από τα παιδιά που ζούσε στη Στέγη Θηλέων «ο Άγιος Αλέξανδρος», στο Παλαιό Φάληρο. Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Δήμητρα Καλαντώνη, ευαισθητοποιημένη ειδικά σε κακοποιημένα παιδιά, επισκεπτόταν τακτικά το ορφανοτροφείο για να βοηθήσει όπως μπορούσε.

Πριν από έξι χρόνια, η ίδια ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στο γυμνάσιο του γιου της, πρότεινε στα παιδιά, να δωρίσουν ένα ποσό που είχαν συγκεντρώσει, αγοράζοντας δώρα – πράγματα καθημερινής χρήσης, όπως ρούχα, σεσουάρ, ηχοσύστημα, για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου. Με αφορμή τα δώρα, έγινε μια μεγάλη ευχαριστήρια γιορτή και στο πλαίσιο αυτής της επαφής, συνάντησε τη Λαμπρινή, ένα κορίτσι 20 χρονών που είχε τελειώσει το σχολείο, που βάσει νόμου έπρεπε να φύγει γιατί είχε κλείσει τα 18, παρέμενε όμως «κρυφά» στο ορφανοτροφείο. Η Διευθύντρια της δομής την ενημέρωσε, ότι η μόνη λύση θα ήταν ή να γυρίσει στην οικογένειά της που την είχε κακοποιήσει, ή να μείνει στο δρόμο.

Η πληροφορία ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετά τα 18, για τα παιδιά των ορφανοτροφείων, συγκλόνισε την κ. Καλαντώνη και ένιωσε ότι είναι υποχρέωσή της να κάνει κάτι. Η ιστορία της Λαμπρινής στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία της ΑΜΚΕ που προσδοκά να λειτουργήσει σαν οικογένεια για τα παιδιά που φεύγουν από τα ιδρύματα μετά τα 18, στηρίζοντάς τα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Γρήγορα όμως η ομάδα της αντιλήφθηκε ότι η δράση της πρέπει να ξεκινήσει από πιο νωρίς, ώστε τα παιδιά να προετοιμάζονται ψυχικά και εκπαιδευτικά και να καλλιεργείται μέσα τους η ελπίδα.

Πώς βιώνουν την εφηβεία τα παιδιά που μένουν σε ίδρυμα; Μπορούν να κάνουν όνειρα για το μέλλον και τι επιλογές τους ανοίγονται στο δρόμο της αναζήτησης μιας θέσης στην αγορά εργασίας; είναι μερικά από τα ζητήματα, τα οποία πραγματεύεται - όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της - η «ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ», μέσα από την πολυδιάστατη δράση της.

Στόχος της είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου οι ζωές όλων των παιδιών, να εξελίσσονται ομαλά, χωρίς αδικία – με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Η πολύπλευρη δράση περιγράφεται με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα της και αφορά δράσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την αθλητική, καλλιτεχνική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των νέων.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, εντάσσονται:

  • τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης,
  • η Στέγη Νέων Παλαιού Φαλήρου,
  • η Στέγη Θηλέων «ο Άγιος Αλέξανδρος»,
  • το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο Θηλέων.

Η ομάδα της «ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ» έχει πλέον ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση και καταγραφή αναγκών αντιπροσωπευτικού δείγματος δομών κλειστής παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Μέσα από την καταγραφή προέκυψε ότι όλες οι δομές είχαν ανάγκη για στήριξη του εκπαιδευτικού τομέα με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, του ψυχοκοινωνικού τομέα με εξατομικευμένες ψυχοθεραπείες των ωφελούμενων, αλλά και ομάδες διαλόγου με τους φροντιστές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, προκειμένου να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα των παιδιών και να λάβει μία ολιστική προσέγγιση. Αυτό που με βεβαιότητα κρίθηκε αναγκαίο είναι η υποστήριξη της αυτονόμησης των ωφελούμενων μετά τα 18 έτη, αφού πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την υποστήριξη της στέγασής τους, της σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας αλλά και της ψυχοκοινωνικής τους ενδυνάμωσης. Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε ειδικό πλάνο που διαμόρφωσε η  η επιστημονική ομάδα της ΕΖ.

Όραμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης είναι να δημιουργήσει μία γέφυρα, που θα ευνοήσει την ομαλή μετάβαση των ωφελούμενων της, από το ένα ηλικιακό εύρος στο άλλο, με απώτερο σκοπό την ανεξάρτητη-αυτόνομη διαβίωσή τους. (περισσότερες πληροφορίες στο https://www.exelixizois.org)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα οι πέντε δομές για τα κακοποιημένα παιδιά
Τα Σπίτια του Παιδιού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Ηράκλειο μένουν εκτός λειτουργίας τρία χρόνια μετά τη θέσπισή τους, γεγονός που προκάλεσε παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη.
Στον αέρα οι πέντε δομές για τα κακοποιημένα παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασυνόδευτοι «ενήλικες» ετών 16 προς απέλαση
Η κυβέρνηση στερεί το καθεστώς του ευάλωτου πρόσφυγα από τη συντριπτική πλειονότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αποφεύγοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις.
Ασυνόδευτοι «ενήλικες» ετών 16 προς απέλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το σχέδιο νόμου για τις «Μονάδες Μέριμνας Νέων» αλλάζει την Ιστορία
Το τελικό σχέδιο νόμου για τις Μονάδες Μέριμνας Νέων έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση. Το σχέδιο έχει ενσωματώσει τους πιο σύγχρονουςς για τα παιδιά τρόπους επανένταξης, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης.
Το σχέδιο νόμου για τις «Μονάδες Μέριμνας Νέων» αλλάζει την Ιστορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Είναι τραγικό σ’ αυτήν την ηλικία να μη γνωρίζουμε τι σημαίνει φασισμός»
Είναι μακράν το πιο ανησυχητικό στοιχείο των ευρωεκλογών: ένας στους δέκα νέους έως 24 ετών ψήφισε Χρυσή Αυγή. Η «Εφ.Συν.» μίλησε με άτομα 17-20 ετών αναζητώντας τις αιτίες.
«Είναι τραγικό σ’ αυτήν την ηλικία να μη γνωρίζουμε τι σημαίνει φασισμός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μύθος και παραμύθι: από την αφήγηση στον ψυχαναλυτικό λόγο
«Μύθος και παραμύθι: από την αφήγηση στον ψυχαναλυτικό λόγο» είναι ο τίτλος του 2ου επιστημονικού συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΕΨΨΠΕ) που θα...
Μύθος και παραμύθι: από την αφήγηση στον ψυχαναλυτικό λόγο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα άγνωστα θύματα της παιδικής κακοποίησης
Μόλις πριν από λίγες μέρες η ελληνική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με μια φρικιαστική περίπτωση κακοποίησης ανηλίκου. Ενα 14χρονο κορίτσι στην Κρήτη κακοποιήθηκε σωματικά με γροθιές και κλοτσιές σε όλο του το σώμα...
Τα άγνωστα θύματα της παιδικής κακοποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας