• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.2°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 6.2°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 2.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.7°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 6.6°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / 1.0°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 3.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  3 BF
  47%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ακαδημία, ο έπαινος, οι συστάσεις και ο Τύπος

 • A-
 • A+
Η πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη απαντά στην «Εφ.Συν.» για τη βράβευση του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Παιδικό Σπίτι», ο πρόεδρος του οποίου καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 40 χρόνια φυλάκιση για κακοποίηση των τροφίμων. ● Το βραβείο δόθηκε έπειτα από πρόταση του δημάρχου, σημαντικών φορέων του Πειραιά και επαινετικά δημοσιεύματα εφημερίδων και θα επανεξεταστεί όταν η δικαστική απόφαση καταστεί αμετάκλητη.

Γράφαμε στις αρχές Νοεμβρίου για τη μεγάλη κοινωνική αναγνώριση που απολάμβανε το ίδρυμα Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά και ο πρόεδρος και διευθυντής του από το 1962 μέχρι το 2013 Κωνσταντίνος Λαλαούνης, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα χωρίς αναστολή σε 40 χρόνια φυλάκιση για αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

Ερευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2013 αποτύπωνε το νοσηρό και εντελώς αντιπαιδαγωγικό περιβάλλον του ιδρύματος, «αυστηρό, τιμωρητικό και κακοποιητικό», όπου επικρατούσε η απόλυτη εξουσία του προέδρου, τα παιδιά βρίσκονταν σε πλήρη απομόνωση και δεν τηρούνταν φάκελοι, αλλά «μπακαλόχαρτα», όπως τα χαρακτήρισε η συντάκτρια της έκθεσης, κοινωνική λειτουργός του ΕΚΚΑ, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό που συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Καταιγιστικές αποκαλύψεις

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε ως αντεπιχείρημα την κοινωνική αναγνώριση του ιδρύματος και τον έπαινο που απένειμε στο ίδρυμα η Ακαδημία Αθηνών το 1985 για το 23ετές φιλανθρωπικό έργο του. Σημειώναμε τότε: «Στο φως των καταιγιστικών αποκαλύψεων τίθεται επιτακτικά το ζήτημα: με ποια εισήγηση και ποια διαδικασία έγινε η βράβευση; Κυρίως: προτίθεται η Ακαδημία να διερευνήσει το θέμα και να ανακαλέσει τον έπαινο, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά ότι χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει μια κραυγαλέα υπόθεση παιδικής κακοποίησης;» («Εφ.Συν.», 2/11/2020).

Υστερα από μία εβδομάδα, πήραμε την εξής απάντηση της προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη: «Αναφερόμενη στα άρθρα σας σχετικά με την απονομή επαίνου από την Ακαδημία Αθηνών το 1985 στο Φιλανθρωπικό Σωματείο “Παιδικό Σπίτι” που λειτουργούσε από το 1962 στον Πειραιά, σας ενημερώνω ότι τούτο έγινε κατόπιν προτάσεως σημαντικών φορέων. Την τακτική αυτή ακολουθούσε μέχρι πρόσφατα η Ακαδημία, δηλαδή να δέχεται αιτιολογημένες προτάσεις τρίτων για απονομή τιμητικών διακρίσεων.

Συγκεκριμένα, την βράβευση του Σωματείου “Παιδικό Σπίτι” είχαν προτείνει και υποστηρίξει θερμά ο Δήμαρχος Πειραιά, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Πειραιά και ο Σύνδεσμος Επιμελητών Δικαστηρίων ανηλίκων με επιστολές τους συνοδευόμενες από επαινετικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, τα οποία εξήραν το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο του Σωματείου (Μέντωρ, Τα Νέα, Βήμα κ.λπ.). Τυχόν αναγκαίες ενέργειες της Ακαδημίας σχετικά με το θέμα θα εξετασθούν και δρομολογηθούν όταν η δικαστική απόφαση για τον τότε Διευθυντή ή Πρόεδρο καταστεί αμετάκλητη».

Σημειώνουμε την ευαισθησία της προέδρου να απαντήσει στο μείζον ζήτημα που προκύπτει για το συγκεκριμένο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Παραμένουν όμως ερωτήματα.

Με ποιο αιτιολογικό και κυρίως με ποια τεκμηρίωση πρότειναν οι φορείς το συγκεκριμένο ίδρυμα και έτσι εξέθεσαν την Ακαδημία; Υπήρξε στοιχειώδης έλεγχος εκ μέρους της Ακαδημίας, δεδομένου του υψηλού κύρους που περιβάλλει τις βραβεύσεις της; Τα ίδια ερωτήματα προκύπτουν βέβαια για τον ρόλο του Τύπου, που επί σειρά ετών παρουσίαζε μια εξιδανικευμένη και, όπως αποδεικνύεται, τελείως ψευδή εικόνα.

Νοσηρό περιβάλλον

Δυστυχώς, η δημόσια εικόνα του ιδρύματος αποτέλεσε ασπίδα για τις πράξεις του προέδρου του ιδρύματος και συνέτεινε στην ασφυκτική απομόνωση των παιδιών, τα εξανάγκασε ακόμη περισσότερο σε σιωπή και εντέλει λειτούργησε κακοποιητικά. Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, το νοσηρό και πλήρως αντιπαιδαγωγικό περιβάλλον του ιδρύματος έχει καταδειχτεί από πολλές πλευρές στη δίκη, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Συνηγόρου του Παιδιού Γιώργου Μόσχου, ο οποίος είχε αρχικά και αυτός παρασυρθεί και είχε επιλέξει να κλείσει τα μάτια, πριν αποφασίσει να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης δεν σηκώνει ολιγωρία. Η Ακαδημία θα όφειλε να αναστείλει τον έπαινο, μέχρι να είναι σε θέση να τεκμηριώσει ότι η λειτουργία του ιδρύματος ήταν άξια επαίνου, αντίθετα δηλαδή από όσα βεβαιώνουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς, το ΕΚΚΑ, ο Συνήγορος του Παιδιού και η πρωτόδικη απόφαση της Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ειδεχθής δράση του Κων. Λαλαούνη πίσω από κλειστές πόρτες και μεγάλες «πλάτες»
Ενα παράθυρο στο σκοτεινό περιβάλλον του Παιδικού Σπιτιού στον Πειραιά άνοιξε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ο πρώην Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος ● Ερωτήματα προκάλεσε η κατάθεση του ● Γιατί άργησε να...
Η ειδεχθής δράση του Κων. Λαλαούνη πίσω από κλειστές πόρτες και μεγάλες «πλάτες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η νοσηρή δράση τού «υπεράνω υποψίας» Κων. Λαλαούνη
Τρόφιμοι-θύματα και κοινωνικοί λειτουργοί ζωντανεύουν με σοκαριστικές περιγραφές και λεπτομέρειες το απεχθές περιβάλλον που για δεκαετίες είχε δημιουργήσει ο τότε πρόεδρος και διευθυντής του ιδρύματος Παιδικό...
Η νοσηρή δράση τού «υπεράνω υποψίας» Κων. Λαλαούνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το σπίτι των παιδικών τραυμάτων
Συγκλονιστικές οι καταθέσεις τριών αδερφιών, στη νέα δίκη του καταδικασμένου σε 25ετή κάθειρξη του Κ. Λαλαούνη, προέδρου για δεκαετίες στο οικοτροφείο «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά.
Το σπίτι των παιδικών τραυμάτων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Να παύσει δραστικά η σιωπή των αμνών για τα παιδικά ιδρύματα»
Η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Σοφία-Αλεξία Βέννη μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την καταδικαστική απόφαση σε β' βαθμό του προέδρου του οικοτροφείου Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά, θέτοντας ζητήματα εποπτείας και...
«Να παύσει δραστικά η σιωπή των αμνών για τα παιδικά ιδρύματα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επικαλέστηκαν... ψυχολογική προβολή για την ασέλγεια
Αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης του Κωνσταντίνου Λαλαούνη, επί χρόνια προέδρου στο ίδρυμα «Παιδικό Σπίτι» του Πειραιά, που καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε κάθειρξη 40 ετών για αποπλάνηση...
Επικαλέστηκαν... ψυχολογική προβολή για την ασέλγεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενα Παιδικό Σπίτι... Γολγοθάς
​Τη βεβαιότητά της ότι λένε την αλήθεια τα παιδιά που ζούσαν στο Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά για όσα υπέστησαν στα χέρια του ιδρυτή και επί πενήντα χρόνια διευθυντή του Παιδικού Σπιτιού, Κωνσταντίνου Λαλαούνη,...
Ενα Παιδικό Σπίτι... Γολγοθάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας