Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν ακούν τις κραυγές αγωνίας, μόνο τα αγωνιστικά καλέσματα
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν ακούν τις κραυγές αγωνίας, μόνο τα αγωνιστικά καλέσματα

  • A-
  • A+
Η Θεσσαλονίκη στενάζει υπό το ασύλληπτο βάρος του Covid-19 που συνεχίζει να επελαύνει στην πόλη, κι ενώ οι εκκλήσεις των γιατρών για ουσιαστική στήριξη πέφτουν στο κενό, το κάλεσμά τους στις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση!

Ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη το κρισιμότερο 48ωρο στη σύγχρονη ιστορία των υγειονομικών χρονικών της πόλης με το Εθνικό Σύστημα Υγείας-σουρωτήρι, καθώς η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης και οιουδήποτε σχεδίου καλύπτεται με λύσεις απόγνωσης της τελευταίας στιγμής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επέλαση της πανδημίας. Παράλληλα γιατροί και νοσηλευτές, πέρα από την κόπωση και τη συναισθηματική ένταση, αναμετρώνται περισσότερο με ένα βαθύ αίσθημα απογοήτευσης όχι μόνο από την εγκατάλειψή τους, αλλά κυρίως από την αδιαφορία της κυβέρνησης την ύστατη, έστω, ώρα να τους συνδράμει.

Ολα τα νοσοκομεία της πόλης είναι αληθινά πεδία μάχης 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ουρές ανθρώπων που τρέχουν να κάνουν τεστ, με το 1 στα 3 να βγαίνει θετικό, υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να απαλύνουν τον πόνο, να διασωληνώνουν, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές αποκαμωμένοι, τρέχοντας από όροφο σε όροφο να προλάβουν, κλινικές να εξαερώνονται όσο πάνω από τα κεφάλια όλων σφυρίζουν τρυπάνια και ακούγονται γδούποι από τις οικοδομικές εργασίες στα κτίρια για να δοθούν σε χρήση οι εναπομείναντες χώροι. Και οργή, φυσικά, γιατί καταμεσής του χαλασμού κυβέρνηση και μέσα επικοινωνίας οχλαγωγούν, προκαλώντας εισαγγελική παρέμβαση εναντίον της προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνης Κατσίμπα, για την ανακοίνωσή της σχετικά με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου…

Ολα τα νοσοκομεία της πόλης ήταν χθες το μεσημέρι που σύρονταν αυτές οι γραμμές γεμάτα. Τόσο οι κορονο-κλινικές όσο και οι ΜΕΘ. Δεν χρειάζονται περισσότερα, όταν στο ΑΧΕΠΑ και το «Παπανικολάου» έκλειναν τα χειρουργεία τους για να τα μετατρέψουν σε μια χούφτα κρεβάτια ΜΕΘ. Αυτές τις ΜΕΘ που η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της τον Σεπτέμβριο θεωρούσε «πεταμένα λεφτά». Αλλά μεγαλύτερη είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών δηλαδή και νοσηλευτών.

Χθες διαπιστώθηκε ότι ακόμα και το κλείσιμο των πρωτοβάθμιων δομών υγείας και η μεταφορά προσωπικού στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν αρκετά. Σε σημείο που για την εφημερία του «Παπανικολάου» εστάλησαν κατεπειγόντως 4 ιδιώτες γιατροί από το Ιατρικό Διαβαλκανικό. «Σύμφωνα με τα αυξητικά στοιχεία που βλέπουμε και σε όλη τη χώρα, σε δέκα μέρες το ΕΣΥ δεν θα αντέξει» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι τραγική καθώς «έχουμε υγειονομικό πόλεμο σε κάθε νοσοκομείο της πόλης».

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής και δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Για τις ολιγωρίες και τις ανεπάρκειες υπάρχουν υπεύθυνοι που άφησαν απροετοίμαστο το ΕΣΥ χωρίς υποδομές και στελέχωση. Είναι αναγκαίο να αναζητηθούν ευθύνες μετά τη μάχη που δίνουμε» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Παπαστεργίου, πρώην πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Ο ίδιος ζητά «άμεση και χωρίς καμιά καθυστέρηση ένταξη στο ΕΣΥ όλων των ιδιωτικών δομών υγείας και του Στρατού», ενώ απευθύνει έκκληση για στήριξη της αιμοδοσίας, αλλά και «στους συναδέλφους ιδιώτες να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο όχι κανενός άλλου αλλά της κοινωνίας».

«Η εισαγγελική παραγγελία κατά της κ. Κατσίμπα είναι το “ευχαριστώ” για τον αγώνα μας;» αναρωτήθηκε με δήλωσή του στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» ο Χρήστος Στεφανίδης, παιδοχειρουργός του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλοι κώφευσαν «στις προτροπές και συμβουλές μας, πάνω από 100 γιατροί λείπουν στο νοσοκομείο και 350 νοσηλευτές, αλλά όταν τα λέμε βγαίνουμε κακοί». Για την πρόσκληση σε ιδιώτες σχολίασε πως «δεν θα πούμε όχι αν ένας συνάδελφος θέλει να μας συνδράμει, αλλά μέσα μας υπάρχει μια πίκρα για τη δυσανάλογη αντιμετώπιση. Και ύστερα, τους καλούν τώρα να βάλουν το κεφάλι στην γκιλοτίνα για να τους δείξουν σε μερικούς μήνες την έξοδο;».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ηρωες» αντιμέτωποι με ΕΔΕ
Μηνύσεις και αγωγές αποζημιώσεων από συγγενείς θυμάτων της πανδημίας εναντίον γιατρών της πρώτης γραμμής ● Μιλούν στην «Εφ.Συν.» οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του νομού Πέλλας που σχεδιάζει να επισκεφτεί...
«Ηρωες» αντιμέτωποι με ΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι» στη χαλάρωση του lockdown από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης
Προειδοποιούν για ενδεχόμενο απώλειας ζωών από «παραμελημένες» ασθένειες, αν συνεχιστεί η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία Covid-19.
«Όχι» στη χαλάρωση του lockdown από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
Σε κατάσταση πανικού το κυβερνητικό επιτελείο δέσμευσε τα πλέον ακατάλληλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν διαθέτουν βασικές υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό.
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
ΥΓΕΙΑ
Κόλαση στα νοσοκομεία: έχει στυφτεί και η τελευταία σταγόνα του ΕΣΥ
Πλήρεις οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με μόνη λύση την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Κόλαση στα νοσοκομεία: έχει στυφτεί και η τελευταία σταγόνα του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία
Αλλη μία μέρα με υψηλά κρούσματα κορονοϊού που έφτασαν τα 2.442, ενώ σε 443 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι και σε 63 οι θάνατοι.
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Γέμισαν ασφυκτικά οι κλινικές Covid-19 αλλά και οι επεκτάσεις στην πρώτη κιόλας εφημερία του «Ιπποκράτειου». Συρρικνώσεις κλινικών για να επεκταθούν οι κορονο-κλινικές στο ΑΧΕΠΑ, το «Παπαγεωργίου» και το «Γ....
Συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας