Ενα κτίριο που θα μπορούσε να είχε κατεδαφιστεί εδώ και χρόνια επέλεξαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ως «σκηνικό» του σόου που έστησαν χθες με τηλεοπτικές κάμερες προκειμένου να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τα ετοιμόρροπα κτίσματα και την ασφάλεια του κοινού.
Εν μέσω λοκντάουν, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι έξω από το γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, φωτογραφήθηκαν, μπήκαν και μέσα στον αγωνιστικό χώρο και μόνο μπάλα που δεν έπαιξαν για να δείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να θεραπεύσουν την πληγή που ονομάζεται επικίνδυνα και εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Το θέμα αυτό αναδείχθηκε μετά την τραγωδία στη Σάμο όπου δύο έφηβοι έχασαν τη ζωή τους στον πρόσφατο σεισμό από τοίχο ερειπωμένου σπιτιού που τους καταπλάκωσε.
Ο Κ. Χατζηδάκης βγήκε τις επόμενες μέρες και υποσχέθηκε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τους δήμους ώστε να παρεμβαίνουν όπου υπάρχει ζήτημα, αφού προχωρήσουν σε επείγουσα καταγραφή και με την υπόσχεση πως θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Τα ίδια έμελλε να πει και χθες, μόνο που τα έκανε μπροστά σε ένα κτίριο που:
● Είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες. Η Νομαρχία Αθηνών, πριν προκύψουν οι περιφέρειες, είχε ξεκινήσει από το 2008 αυτοψίες εντοπίζοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα το κτίριο στη συμβολή των οδών Ανθέων και Αμασίου. Τότε το χαρακτήρισε «εγκαταλελειμμένο» και «ανθυγιεινή εστία».
● Ανήκει στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο Ταμείο της Πολεμικής Αεροπορίας όπου το κληροδότησε ο τελευταίος ιδιοκτήτης του. Το Ταμείο δεν φρόντισε ούτε να το συντηρήσει ούτε να το αξιοποιήσει και, όπως λένε περίοικοι, όταν κάποτε συζήτησε ο δήμος να το κατεδαφίσει, ξόδεψε χρήματα για να στηρίξει την πλευρά που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον δρόμο.
● Το διώροφο κτίριο έχει αρχιτεκτονική αξία και θα μπορούσε να δώσει μια ξεχωριστή νότα στη γειτονιά που κατακλύζεται από ομοιόμορφες πολυκατοικίες «κουτιά». Ομως, με βάση το ρυμοτομικό σχέδιο, πρέπει να απομακρυνθεί καθώς καταλαμβάνει μέρος του οδοστρώματος.
● Ως δεσμευμένο λόγω ρυμοτομικού, έμεινε να ρημάζει μέχρι που αποχώρησαν οι τελευταίοι χρήστες πριν από μια 20ετία, ενώ οι γείτονες θυμούνται ακόμη τα χρόνια που ανέβαιναν στη στέγη του για να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου χωρίς εισιτήριο.
● Ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να το έχει κατεδαφίσει εδώ και 1,5 χρόνο καθώς είχε διαθέσιμη εργολαβία. Μετά τον σεισμό τον Ιούλιο του 2019, η τότε διοίκηση του δήμου δήλωνε έτοιμη «να προχωρήσει στην κατεδάφιση κτιρίων που θεωρούνται «επικίνδυνα»», παραθέτοντας και λίστα 13 κτισμάτων για τα οποία εκδίδονται οι απαραίτητες άδειες. Στη λίστα περιλαμβανόταν το κτίριο στη Ριζούπολη. Ωστόσο, ο εργολάβος κατεδαφίσεων τον οποίο επέλεξε ο δήμος τον Σεπτέμβριο του 2018 έχει ώς τώρα κατεδαφίσει μόνο τα 6 από τα 13.
Πάντως, ο Κώστας Μπακογιάνης, αν και διατηρεί τον ίδιο αρμόδιο αντιδήμαρχο με τον Γ. Καμίνη, δεν παρέλειψε χθες να ρίξει τις ευθύνες στη γραφειοκρατία, λέγοντας ότι προχωρά με πρόγραμμα κατεδαφίσεων διότι «είναι αδιανόητο να θυμόμαστε το πρόβλημα μόνο μετά από σεισμό ή φυσικές καταστροφές».
Για το ενδιαφέρον που δείχνει το υπουργείο Περιβάλλοντος μίλησε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός λέγοντας ότι, εκτός από τα χιλιάδες ετοιμόρροπα κτίρια, υπάρχουν πανελλαδικά και 20.000 διατηρητέα (τα μισά στην Αθήνα) που πρέπει να συντηρηθούν. Παρών ήταν και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου, που έλεγε στα «πηγαδάκια» ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα λιγότερα διατηρημένα διατηρητέα. Μήπως και με τα περισσότερα κατεδαφισμένα;...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας