Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ξύπνησε» η Νικολάου μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»

Η χειρόγραφη επιστολή των κρατουμένων

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ξύπνησε» η Νικολάου μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»

  • A-
  • A+
Μετά την αποκάλυψη της κατάστασης, αποφασίστηκε γενική καραντίνα στο κατάστημα, με αποκλεισμό των κρατουμένων στα ασφυκτικά γεμάτα κελιά τους, χωρίς προαυλισμό και χωρίς σίτιση στο εστιατόριο.

Στο έλεος της πανδημίας αφέθηκαν κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις Φυλακές των Διαβατών, με αποτέλεσμα τα ποσοστά κορονοϊού στη φυλακή να έχουν φθάσει περίπου το 40%, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. «Φταίει ο ΕΟΔΥ», υποστηρίζει το περιβάλλον της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, που εδώ και δύο εβδομάδες έχει πάρει επιστολή απόγνωσης των κρατουμένων, αλλά μέχρι χθες τηρούσε σιγήν ιχθύος.

Το θέμα το έφερε στο προσκήνιο χθες η efsyn.gr ύστερα από επικοινωνία κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων μαζί μας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τις πρωτόγονες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας στη φυλακή.

Από χθες, μετά την αποκάλυψη της κατάστασης, αποφασίστηκε γενική καραντίνα στο κατάστημα, με αποκλεισμό των κρατουμένων στα ασφυκτικά γεμάτα κελιά τους, χωρίς προαυλισμό και χωρίς σίτιση στο εστιατόριο. Καμιά μέριμνα για αποστάσεις ή για παροχή αντισηπτικών, απλώς διανομή χρήση χάρτινης μάσκας μιας χρήσης που με αυτή και μόνο οι κρατούμενοι καλούνται να προστατευθούν σε κελιά 12 τετραγωνικών μέτρων όπου μένουν 10 άτομα μαζί, ο ένας πάνω στον άλλον.

Μάλιστα, χτες έγινε γνωστό ότι η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής θα παραβρεθεί σήμερα στις φυλακές, αν και τόσες ημέρες έδειχνε να αδιαφορεί για τη νοσηρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων η κινητοποίηση στο κατάστημα κράτησης Διαβατών ήταν άμεση και οι φυλακές χωρίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε τρεις ζώνες, μετά την ανακατανομή των κρατούμενων κι αφού διενεργήθηκαν απολυμάνσεις και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στον πρώτο χώρο διαμένουν οι κρατούμενοι που διαγνώστηκαν με κορονοϊό, στον δεύτερο βρίσκονται όσοι βγήκαν αρνητικοί στα τεστ και στον τρίτο χώρο όσοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενήργησε ελέγχους σε όλο το κατάστημα κράτησης, οι θερμομετρήσεις και απολυμάνσεις είναι καθημερινές, έχει μοιραστεί άμεσα υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκες) και γίνονται συνεχώς τεστ και ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας.

Συμπληρώνει ότι τόσο στις Φυλακές Διαβατών όσο και σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας έχουν παρθεί αυστηρά, αλλά αναγκαία, μέτρα από την πρώτη στιγμή.

Κάπως διαφορετικά περιγράφουν τα γεγονότα κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Οπως έγινε γνωστό, από την πρώτη εμφάνιση κρούσματος, τουλάχιστον 20 μέρες πριν, μόλις την Παρασκευή εμφανίστηκε στις Φυλακές Διαβατών κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε 160 δειγματοληπτικές λήψεις (rapid tests) και βγήκε θετικό περίπου το 40%. Στα Διαβατά, ωστόσο, μένουν 560 κρατούμενοι και εργάζονται περίπου 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας για τους ίδιους παρά μόνο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. «Μόλις σήμερα [σ.σ. το Σάββατο] μας εφοδίασαν με μια χάρτινη μάσκα μιας χρήσης και από ένα ζευγάρι χειρουργικά γάντια. Δεν υπάρχουν αντισηπτικά, γιατί έχουν αλκοόλη και απαγορεύονται από τον κανονισμό των φυλακών. Φωνάζουμε εδώ και τόσες εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Θα κολλήσουμε όλοι», κατήγγειλε κρατούμενος, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κρατούμενοι αλλά και δικηγόροι (που έχουν εντολείς μέσα στο κατάστημα), όσοι βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό έχουν περιοριστεί σε πέντε θαλάμους, 12 τ.μ. ο καθένας. Δεν υπάρχει γιατρός. Ολη τη φροντίδα των κρατουμένων την έχει αναλάβει μόνο ένας νοσοκόμος.

Η διοίκηση των φυλακών δείχνει αμηχανία στον τρόπο αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, ενώ και οι συνθήκες που επικρατούν στο υπεράριθμο σωφρονιστικό κατάστημα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Περίπου την ίδια τραγική εικόνα περιγράφουν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, των οποίων διατηρούμε την ανωνυμία για ευνόητους λόγους. Εξι συνάδελφοί τους έχουν βγει θετικοί στον κορονοϊό, από τους οποίους οι τρεις είναι ασυμπτωματικοί. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, η διεύθυνση των φυλακών τούς έθεσε σε καραντίνα στο σπίτι τους.

«Είμαστε έκπληκτοι. Μας ξεχάσανε. Επειτα από τρεις εβδομάδες, ο ΕΟΔΥ έστειλε κλιμάκιο για να κάνει τα πρώτα τεστ. Δεν έχουν κάνει τεστ σε όλους. Ο διευθυντής κανόνισε να πάμε για τεστ σε νοσοκομεία. Είμαστε κλειστή δομή και μας άφησαν στον έλεος της τύχης μας. Χθες έκαναν μόνο 160 rapid tests. Στη φυλακή είμαστε περίπου 560 κρατούμενοι και 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Εάν κάνουν σε όλους τεστ, φανταστείτε πόσοι θα βρεθούν θετικοί», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος των σωφρονιστικών του καταστήματος.

Στον Βόλο

Κρούσμα Covid-19 εντοπίστηκε και στις φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, σε φύλακα. Ούτε λόγος και εδώ για ελέγχους και διαγνωστικά τεστ στους κρατούμενους, ενώ στους φύλακες που ζητούν να υποβληθούν σε εξέταση, από το υπουργείο απαντούν ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει το τεστ ιδιωτικά με δική του χρέωση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κρούσματα κορονοϊού και στις φυλακές Κέρκυρας.

Πηγές της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επιρρίπτουν ευθύνες στον ΕΟΔΥ που «αδιαφόρησε τόσες μέρες και δεν αντέδρασε έγκαιρα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα στα Διαβατά-Δεν πείθουν τα μέτρα Νικολάου
Δραματική είναι η κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα των Διαβατών, όπου ήδη υπάρχει ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος κρατουμένου από Covid-19.
Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα στα Διαβατά-Δεν πείθουν τα μέτρα Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όλα καλά» στα Διαβατά για τη Νικολάου, παρά τα δεκάδες κρούσματα
Μπορεί η ΓΓΑΠ να άργησε δύο εβδομάδες να ασχοληθεί με την κατάσταση στις φυλακές, τα κρούσματα να έφτασαν τα 66, τα rapid test να έχουν γίνει μόλις σε 150 από τους 560 κρατουμένους, ωστόσο η Σ. Νικολάου...
«Όλα καλά» στα Διαβατά για τη Νικολάου, παρά τα δεκάδες κρούσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές ώρα μηδέν
Επιτακτική ανάγκη για ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων για τις δυσμενείς συνθήκες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μέσα στην πανδημία.
Φυλακές ώρα μηδέν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας