• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 25.1°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 23.5°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.3°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 25.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  52%

Ενα από τα πρώτα 5 αποσυρμένα λεωφορεία του στόλου αστικών της Λιψίας, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και πήραν πινακίδες, την περασμένη εβδομάδα έφυγε… σούζα, ρυμουλκούμενο από το ειδικό φορτηγό της οδικής βοήθειας, καθώς καταστράφηκε μερικώς από φωτιά στον χώρο του κινητήρα. Αριστερά η άδεια κυκλοφορίας του λεωφορείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΑΣΘ: Λεωφορείο εισαγωγής έμεινε στον ανήφορο

 • A-
 • A+
Οχημα από τα πολυδιαφημισμένα που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λιψία πήρε φωτιά ενώ εκτελούσε δρομολόγιο προς Χορτιάτη. ● Το θέμα αποκάλυψε ο Χρ. Γιαννούλης και το καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον Οργανισμό. ● Στην ανηφορική διαδρομή αποδίδεται το ατύχημα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λεωφορεία μόνο… για τον κατήφορο! Και δυστυχώς δείχνει να μην είναι αστείο, αλλά η οδυνηρή πραγματικότητα που αποκαλύφθηκε όταν ένα από τα λεωφορεία που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λιψία πήρε φωτιά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με συνέπειες στην εικόνα που επιχειρεί εδώ και καιρό να φιλοτεχνήσει η διοίκηση του ΟΑΣΘ με την αγαστή συνεργασία του δήμου.

Ζητούμενο τώρα, να φανεί κατά πόσο είναι αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, το οποίο με εγκύκλιό του (ΑΔΑ: 67ΔΥ465ΧΘΞ-971 - 30/9/2020), που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που αναλαμβάνουν αστικά δρομολόγια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όσα ταξινομούνται από ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ να μη χρειάζεται να περάσουν από τον ειδικό διάδρομο ελέγχου.

Απαλλάσσεται έτι ο προμηθευτής των λεωφορείων όχι μόνο από το ειδικό παράβολο αλλά και από τους απαιτούμενους ελέγχους και πιστοποιήσεις για την έγκριση τύπου (αφού π.χ. γίνονται αποδεκτές προδιαγραφές 100 επιβατών σε δίπορτο λεωφορείο, παρά τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας), με συνέπειες πρώτα στην ασφάλεια των πολιτών και φυσικά στα έσοδα του κράτους. Με την απόφαση αυτή, αρκεί ένας απλός περιοδικός έλεγχος ιδιωτικού ΚΤΕΟ!

Το θέμα αποκαλύφθηκε βράδυ Παρασκευής από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη που μίλησε για «εξαιρετικά επικίνδυνες και κωμικοτραγικές αλήθειες» που αναδείχθηκαν από «τις επικίνδυνες και πρόχειρες αποφάσεις του υπουργού Μεταφορών, των επικεφαλής του ΟΑΣΘ και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα».

«Τα “σαπάκια” Ζέρβα»

Στην ανακοίνωσή του με τίτλο «τα ακριβοπληρωμένα “σαπάκια” Ζέρβα στην υπηρεσία της προπαγάνδας και όχι των επιβατών της Θεσσαλονίκης», ρωτούσε μέσα από ποιες διαδικασίες ελέγχου και ασφάλειας τέθηκε σε κυκλοφορία το όχημα, αν υπήρχε ή δεν υπήρχε πιστοποίηση και έγκριση, αν «πραγματοποιήθηκε έλεγχος και πιστοποίηση όλων των οχημάτων που αγοράστηκαν από τη Λιψία» και αν «είναι αλήθεια ότι η χάρτινη άδεια κυκλοφορίας διάρκειας μόλις ενός μηνός (μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) είχε λήξει».

Παρέθεσε μάλιστα ως τεκμήριο την άδεια κυκλοφορίας. Επισήμαινε ότι η ζημία αγγίζει τις 6.000 ευρώ, ενώ, αν στα λεωφορεία προστεθεί κλιματισμός, το κόστος τους ξεπερνά τις 26.000 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά.

Στην ανακοίνωση Γιαννούλη προστέθηκε η ανακοίνωση της παράταξης των εργαζομένων ΔΑΣ, υπενθυμίζοντας ότι «είχε στηθεί παρουσία του υπουργού Μεταφορών και σχετική φιέστα» για την άφιξη των λεωφορείων και τονίζοντας ότι, για το μέγεθός τους, τα λεωφορεία έχουν μικρούς κινητήρες, μικρότερους από αυτούς των κανονικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ.’

Πανικός και αντεγκλήσεις

Επικράτησε πανικός, ο δήμος επιτέθηκε στον ΟΑΣΘ σημειώνοντας πως «η καλή χρήση των οχημάτων είναι συμβατική [του] υποχρέωση». Και θύμιζε με νόημα πως «το χρησιδάνειο του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τον ΟΑΣΘ προβλέπει την κίνησή των οχημάτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης και αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της αστικής συγκοινωνίας». Δηλαδή, το όχημα «αδικαιολόγητα βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Χορτιάτη μη εκτελώντας συγκοινωνιακό έργο».

Η ένταση της αντίδρασης ανάγκασε τον ΟΑΣΘ να παραδεχτεί ότι κακώς το λεωφορείο έκανε δρομολόγιο εκτός πόλης, αν και ο Χορτιάτης δεν είναι δα στην άλλη άκρη του κόσμου. Εχει όμως… ανηφόρες στις οποίες όπως φαίνεται τα λεωφορεία αυτά γογγύζουν, όπως και στις 40 Εκκλησιές που είναι εντός αστικού ιστού. Διακινήθηκαν πάντως και πληροφορίες ότι τα λεωφορεία θα σταλούν στη δυτική Θεσσαλονίκη που έχει… ισάδα!

Μετά έναν κύκλο δηλώσεων του προέδρου του ΟΑΣΘ Γιώργου Σκόδρα σε ιστοσελίδες της Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση η οποία δεν απαντά στα ερωτήματα παρά επιτίθεται σε όσους «υποκρίνονται όψιμα τους “ανήσυχους”». Σημειώνει ότι στην πόλη κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση περίπου 370-400 λεωφορεία, «δηλαδή σχεδόν διπλάσιος αριθμός συγκριτικά με αυτά που κυκλοφορούσαν τον Αύγουστο 2019» (συγκρίνοντας τα μειωμένα θερινά με το... χειμερινό πρόγραμμα), κυρίως όμως αποσείει κάθε ευθύνη για όσα θα συμβούν με τα «σαπάκια» αφού «η εμφάνιση βλαβών σε οχήματα, που διανύουν 250 km την ημέρα εντός πολεοδομικού ιστού, δεν μπορεί να αποκλειστεί και γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα»!

«Οσο και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, η αλήθεια για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη δεν κρύβεται. Τα ψέματά τους καταρρίπτονται από την καθημερινότητα των επιβατών», απάντησε με νεότερη ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννούλης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο κούκος αηδόνι με τα λεωφορεία της Λιψίας
Πολλαπλά προβλήματα στα μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λιψία που προμηθεύτηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι για τα οποία η επισκευή τους ανέρχεται σε υψηλά χρηματικά ποσά.
Ο κούκος αηδόνι με τα λεωφορεία της Λιψίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται τα παλαιά-«νέα» λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη
Βότσαλα στην άμμο της ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό από τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ... Την κυκλοφορία 47 επιπλέον οχημάτων μέσα σε περίπου μια εβδομάδα ανακοίνωσε ο ΟΑΣΘ.
Ερχονται τα παλαιά-«νέα» λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνωστισμός στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για τις παραλίες
Για τεράστιο πρόβλημα συνωστισμού και «αθλιότητα που πρέπει να σταματήσει» στα δρομολόγια προς τις παραλίες κάνει λόγο ο δημοσιογράφος-ιστορικός και πρώην δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Κουζινόπουλος.
Συνωστισμός στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για τις παραλίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειωμένη κατά 50% η επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ
Να μη χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνιστά στο επιβατικό κοινό το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε περίπτωση που έχει έστω και ήπια συμπτώματα που ωστόσο παραπέμπουν σε αυτά του Covid-19.
Μειωμένη κατά 50% η επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα ΟΑΣΘ - Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις μηνιαίες κάρτες
Κόκκινη κάρτα στη διανομή μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών με έκπτωση από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έβγαλε πριν από δυο μέρες ο ΟΑΣΘ. Το καθεστώς που ίσχυε τα τελευταία είκοσι χρόνια ανακοινώθηκε...
Κόντρα ΟΑΣΘ - Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις μηνιαίες κάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το λεωφορείο του μαρτυρίου
Η πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία στη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ δημοσιοποιήθηκε χθες και αφορά ένα πρόβλημα που κρατάει από τότε που δημιουργήθηκε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εκφράζουν την...
Το λεωφορείο του μαρτυρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας