• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδιαφάνεια με πρόσχημα την πανδημία

 • A-
 • A+
Οι προβλέψεις της ΠΝΠ του Μαρτίου, που έδιναν τη δυνατότητα σε δήμους και περιφέρειες να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθειες υλικών και υπηρεσιών, διατηρούνται σε ισχύ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. ● Στην πολυτροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση του υπ. Εσωτερικών για εκλογές εκπροσώπων υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των φορέων του Δημοσίου μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Συνολικά στον ένα χρόνο επιμηκύνεται η δυνατότητα δημοτικών και περιφερειακών αρχών να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθειες υλικών και υπηρεσιών, αλλά με διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με επίκληση της πανδημίας. Με την πολυτροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι σχετικές προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο διατηρούνται σε ισχύ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Αν και η τροπολογία αναφέρεται σε προμήθειες υλικών «συναφών με την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης για τη λήψη των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού», η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτοδιοικητικές αρχές μπορούν να εκμεταλλευτούν την εν λόγω διάταξη κατά το δοκούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «Μεγάλος Περίπατος» του Δήμου Αθηναίων, όπου οι προμήθειες αστικού εξοπλισμού και υλικών σήμανσης έγιναν με fast-track διαδικασίες διαπραγμάτευσης και το κόστος τους προκάλεσε αντιδράσεις και κριτική.

«Η πανδημία Covid-19 δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για πάρτι απευθείας αναθέσεων. Η επιτάχυνση των διαδικασιών δεν σημαίνει και αδιαφάνεια ή φωτογραφικές επιλογές. Υπάρχει τεχνογνωσία από πολλά ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά παραδείγματα που μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες», έχει τονίσει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Τομέας Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «επειδή δεν θα ξεμπερδέψουμε αύριο με την πανδημία, είναι ανάγκη να υπάρχει αυστηρός μηχανισμός διασφάλισης της διαφάνειας».

Επιπλέον, με την πολυτροπολογία μπορούν δήμοι, περιφέρειες και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ να προχωρούν μέχρι τις 28/2/2021 σε προσλήψεις προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις, σε περιπτώσεις «άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας». Οι προσλήψεις θα γίνονται με αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών, όργανα στα οποία διαθέτουν απόλυτες -και πλασματικές- πλειοψηφίες οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα σε δήμους, περιφέρειες, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) να προβαίνουν σε δωρεές ιατρικού εξοπλισμού, οικίσκων για εξετάσεις ανίχνευσης Covid-19, ιατροφαρμακευτικού υλικού -συμπεριλαμβανομένων των τεστ διάγνωσης κορονοϊού- σε νοσοκομεία, λοιπές Δημόσιες Υγειονομικές Μονάδες, ΝΠΔΔ, ιδρύματα και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες κοινωφελούς σκοπού.

Τέλος, στην πολυτροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία παρέχεται η δυνατότητα να διεξάγονται μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίες οι εκλογές εκπροσώπων υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των φορέων του Δημοσίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός και προσφυγικό αναβάλλουν το συνέδριο της ΚΕΔΕ
Αναβολή για τον Μάιο παίρνει το Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα εστιάσει στο ζήτημα του «ξεσκαρταρίσματος» αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κορονοϊός και προσφυγικό αναβάλλουν το συνέδριο της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά απόσυρση της διάταξης που μπλοκάρει τις εργασιακές διεκδικήσεις
Με τη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να εφεσιβάλλουν κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους που εργάστηκαν στις υπηρεσίες τους.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά απόσυρση της διάταξης που μπλοκάρει τις εργασιακές διεκδικήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς απαντήσεις οι δήμαρχοι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Για τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η δημοτική αυτοδιοίκηση σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις.
Χωρίς απαντήσεις οι δήμαρχοι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυσαρέσκεια σε πολίτες και δήμους
Εντονη δυσαρέσκεια και στους δήμους προκάλεσαν οι τροποποιήσεις που επέβαλε ο Θ. Σκυλακάκης για εξόφληση οφειλών προς αυτούς.
Δυσαρέσκεια σε πολίτες και δήμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας