• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.7°C / 33.5°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 32.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 35.9°C
  1 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 25.1°C / 31.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.1°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 31.6°C
  2 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.1°C / 31.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 31.1°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  52%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνθήκες πολέμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+
Γέμισαν ασφυκτικά οι κλινικές Covid-19 αλλά και οι επεκτάσεις στην πρώτη κιόλας εφημερία του «Ιπποκράτειου» ● Συρρικνώσεις κλινικών για να επεκταθούν οι κορονο-κλινικές στο ΑΧΕΠΑ, το «Παπαγεωργίου» και το «Γ. Γεννηματάς» ● Την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα και των ξενοδοχείων καθώς και την εμπλοκή του στρατού με ένταξη του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στις εφημερίες ζητούν η πρώτη γραμμή (γιατροί, νοσηλευτές) και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής.

Πόλεμος! Η ανεπίγνωστη κυβερνητική ολιγωρία, η απουσία σχεδίου και πρόγνωσης μετέτρεψε σε πολεμικό πεδίο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, με αποτέλεσμα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να βιώνουν στιγμές τρομακτικής έντασης και να ζητούν την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, επίταξη ξενοδοχείων, την εμπλοκή του στρατού με ένταξη του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στις εφημερίες, το άνοιγμα ακόμη και των υπογείων του, που είναι κατασκευασμένα για την περίπτωση πυρηνικού πολέμου!

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης μεταφέρουν στην «Εφ.Συν.» κλίμα «πολεμικών συνθηκών», με τις κλινικές Covid-19 να γεμίζουν ασφυκτικά στην πρώτη εφημερία, γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν «σλάλομ» σε ασφυκτικά γεμάτους θαλάμους, ενώ τα αποτελέσματα των τεστ όσων προσέρχονται σε εφημερίες για έλεγχο δείχνουν ότι είναι θετικοί στον ιό σε ποσοστό 80%! Ασύλληπτο, αν σκεφτεί κανείς ότι τα ποσοστά για όσους είχαν συμπτώματα και προσέρχονταν για έλεγχο στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν έφτανε το… 5%. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «σημείο βρασμού»…

Εφημερία-κόλαση

Η εικόνα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, το «Ιπποκράτειο», είναι αποκαλυπτική. Το νοσοκομείο είχε κλινική Covid-19 με 35 κρεβάτια, που επεκτάθηκε -μέσα σε μια μέρα, με συρρίκνωση άλλων κλινικών- στα 120 κρεβάτια, τα οποία γέμισαν όλα στην προχθεσινή εφημερία. Για να αντέξει το νοσοκομείο τη ροή, τα δίκλινα δωμάτια μετατράπηκαν σε τετράκλινα και οι γιατροί μεταφέρουν σκηνές που προκαλούν ρίγος για το πώς κινούνται ανάμεσα στους ασθενείς. Το νοσοκομείο εφημερεύει ξανά την Κυριακή και, όπως χαρακτηριστικά μας λένε, «είναι προφανές ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει η εφημερία»!

Στο «Παπανικολάου», που ξεκίνησε χθες εφημερία χωρίς κενά κρεβάτια Covid-19 (ήταν γεμάτα τα 83 που ήταν διαθέσιμα), η κορονοκλινική επεκτάθηκε αναγκαστικά στην ΩΡΛ και τη Νευρολογική και όλοι με αγωνία περίμεναν τη λήξη της εφημερίας για να κάνουν απολογισμό, την ώρα που ήταν αποκαρδιωτικά τα στοιχεία που συγκέντρωνε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο, καθώς από τους προσερχόμενους με συμπτώματα έβγαιναν θετικοί σε ποσοστό που αγγίζει το 80%.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά γιατροί της πρώτης γραμμής, «δυστυχώς δεν έχει υπάρξει κανένα σχέδιο, καμιά πρόγνωση, ξεκινήσαμε και βγήκαμε στο πέλαγος με μια βαρκούλα», ενώ άλλοι σημείωναν πως «ο πολύτιμος χρόνος που κερδίσαμε με το λοκντάουν της πρώτης περιόδου πετάχτηκε στα σκουπίδια, τώρα προσπαθούμε να στήσουμε δομές που δεν έγιναν όλους τους προηγούμενους μήνες». Πολλοί λένε εμφατικά ότι θα πρέπει να υπάρξει «άμεσα εμπλοκή του στρατού με χρήση του 424 ΓΣΝ αλλά και στρατιωτικών ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων για μεταφορά ασθενών και άμεση επίταξη ή ενοικίαση ενός ή δύο ξενοδοχειακών μονάδων στις οποίες θα μεταφέρονται οι “περιπατητικοί” ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να αδειάσουν τις κλινικές νοσοκομείων, αλλά δεν πρέπει να πηγαίνουν σπίτι τους διότι ευνοούν και ανακυκλώνουν τη διασπορά του ιού».

Ανάλογο το σκηνικό με συρρικνώσεις κλινικών για να επεκταθούν οι κορονοκλινικές στο ΑΧΕΠΑ, το «Παπαγεωργίου» και το «Γ. Γεννηματάς». Το «στρίμωγμα» αυτό οδηγεί φυσικά στον… ιδιωτικό τομέα. Ηδη υπάρχει διασταυρωμένη αναφορά για τα πρώτα τέσσερα (τουλάχιστον) περιστατικά ασθενών –όχι με Covid-19– που από τον «Αγιο Παύλο» μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ της ιδιωτικής κλινικής «Αγιος Λουκάς».

Και, επιπλέον, υπάρχει τεράστιο ζήτημα και φοβερή ένταση με ασθενείς οι οποίοι ενώ έχουν πάρει εξιτήριο εδώ και δύο μέρες δεν υπάρχει ασθενοφόρο να τους μεταφέρει στα σπίτια τους (ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και άλλα περιστατικά που δεν είναι φορείς του ιού και είχαν χρειαστεί νοσηλεία).

Με ένα στόμα το σύνολο του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων καταθέτει με δυνατή φωνή συγκεκριμένα αιτήματα για να μη βρεθούμε σε φάση κατάρρευσης του συστήματος υγείας. Τα αποτυπώνει σε χθεσινοβραδινή δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ): «Κατεπειγόντως πρέπει α) να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, γ) ένταξη στις εφημερίες του 424 ΓΣΝ, γ) άμεση ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΕΝΙΘ, ρωτούσε ρητορικά «γνωρίζετε μήπως... πόσοι από αυτούς τους ασθενείς, στη διάρκεια της αναβολής του χειρουργείου τους λόγω κορονοϊού, θα πάθουν έμφραγμα μυοκαρδίου, θα σπάσει το ανεύρυσμά τους ή θα πάθουν παγκρεατίτιδα; Πόσοι από αυτούς θα νοσήσουν ή θα πεθάνουν εξαιτίας της αναβολής του χειρουργείου τους; Θα το αποκαλούσατε αυτό αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση της πανδημίας; Θωράκιση του συστήματος υγείας; Πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας του Covid χωρίς να έχουν Covid;».

Κοροϊδίας συνέχεια

Την «εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα» ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι συνάδελφοι υγειονομικοί στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ είναι ενδεικτική της κατάστασης.

Με κατειλημμένες τις 21 από τις 25 κλίνες ΜΕΘ φαντάζει πλέον μονόδρομος τις επόμενες μέρες η διασωλήνωση ασθενών σε απλούς θαλάμους, ενώ τα συνολικά θετικά κρούσματα που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνούν τα 100 τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την ίδια ώρα, η κυβερνητική κοροϊδία απογειώθηκε προχθές με τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, από το ίδιο νοσοκομείο, για τη “δήθεν ενίσχυση” της πόλης με επιπλέον 43 κλίνες ΜΕΘ, που σύντομα αποδείχθηκαν “άνθρακας”, καθώς επρόκειτο για ήδη υπάρχοντα κρεβάτια που “άδειασαν” από ασθενείς που κατευθύνθηκαν σε ιδιωτικά κέντρα»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μιλάνε σε α΄πληθυντικό άνθρωποι που δεν έχουν “λερώσει” ποτέ τα χέρια τους»
Η Χριστίνα Κυδώνα, ειδική παθολόγος-εντατικολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ με μετακίνηση από τη Δ' Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατείου στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ μιλά στην «Εφ.Συν.»
«Μιλάνε σε α΄πληθυντικό άνθρωποι που δεν έχουν “λερώσει” ποτέ τα χέρια τους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι όμως, η κυβέρνηση ξέρει
Η μελέτη-λαγός προτείνει για τη Δυτική Μακεδονία κατασκευή νέου νοσοκομείου 270 κλινών στην Κοζάνη και υποβάθμιση των πέντε υφιστάμενων σε Μονάδες Ημερήσιας νοσηλείας με είσοδο ιδιωτών.
Κι όμως, η κυβέρνηση ξέρει
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
«Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε;»
Σε απόγνωση οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη ● Γεμάτες οι ΜΕΘ και οι μετακινήσεις των εντατικολόγων από την Αθήνα σταγόνα στον ωκεανό ● Σοβαρή έλλειψη γιατρών, ενώ και οι νοσηλευτές δεν ανταποκρίνονται στις...
«Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε;»
ΥΓΕΙΑ
Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Γρηγορότερα από πέρσι αναμένεται να φανούν οι συνέπειες των λιτανειών και των παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη καθώς η πανδημία στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι τρέχει με λυμένα φρένα.
Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας