• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 5.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -0.5°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.0°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 2.1°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 9.3°C
  1 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 6.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  56%
EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συρροή... νεοσύλλεκτων

 • A-
 • A+
Η ιδιαίτερα αυξημένη φέτος σειρά κατάταξης Νοεμβρίου, με πάνω από 10.000 στρατεύσιμους, προκαλεί αμηχανία σε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ● Ενδεικτική του κλίματος, η «διαρροή» πως ο υπουργός Αμυνας εξασφάλισε γρήγορα τεστ για όλους ● Ενστολοι συνδικαλιστές ζητούν αξιόπιστούς ελέγχους, αλλά το ΓΕΕΘΑ κόβει τις άδειες ορκωμοσίας.

Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους στρατεύσιμους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, αφού για άλλη μια φορά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αντιμετωπίζει επιδερμικά το θέμα της εξάπλωσης του ιού στα στρατόπεδα. Η έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων και το πραγματικό αλαλούμ που επικρατεί στο στράτευμα αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο τώρα με την τελευταία σειρά κατάταξης.

Παρά την κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών) και το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» για να διεξαχθούν αξιόπιστοι έλεγχοι και να γίνει ορθολογικότερη αντιμετώπιση της κατάταξης των φαντάρων, η ηγεσία του στρατεύματος επικεντρώνεται, κυρίως, στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, αντί να συμβάλει ουσιαστικά στον κίνδυνο που δημιουργείται από την εισαγωγή της ιδιαίτερα αυξημένης σε αριθμό νεοσύλλεκτων σειράς στο στράτευμα.

Οι σειρές κατάταξης του Νοεμβρίου παραδοσιακά ήταν αυξημένες, αφού σε αυτήν εντάσσονταν όσοι διέκοπταν τις αναβολές τους για σπουδές σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταπτυχιακά κ.ά., φέτος όμως και μετά τις αναγγελίες της ηγεσίας περί αύξησης της θητείας από το 9μηνο στο 12μηνο, ο αριθμός των νεοσύλλεκτων αναμένεται να φτάσει τα 10.000 άτομα, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων σειρών κινούνταν στις επτά χιλιάδες.

Δύο προτάσεις

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» ήταν που έθιξε αρχικά το θέμα των ελέγχων για την ύπαρξη πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού ανάμεσα στους νεοσύλλεκτους. Δεν αρκέστηκε όμως μόνο στο να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου». Προχώρησε και στην κατάθεση δύο προτάσεων:

■ Να «σπάσει» η κατάταξη των νεοσύλλεκτων σε δύο ή τρεις περιόδους, ώστε να ελαττωθεί η σχεδόν ταυτόχρονη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), και

■ Να ενημερωθούν οι νεοσύλλεκτοι να πάνε με σειρά προτεραιότητας σε δημόσια νοσοκομεία και αφού επιδείξουν το φύλλο πορείας τους, να κάνουν δωρεάν το μοριακό τεστ, αφού το rapid test ενέχει πιθανότητες να βγει λάθος.

Καμία από τις δύο λύσεις δεν ακολουθήθηκε από την ηγεσία. Αντιθέτως, μέσω διαρροής σε ιστοσελίδα στρατιωτικών θεμάτων έγινε γνωστό ότι: «Για πρώτη φορά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μετά από προσωπική παρέμβαση του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, εξασφάλισε τα γρήγορα τεστ [σ.σ. rapid test], στα οποία θα υποβληθούν όλοι ανεξαιρέτως οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες στην κατάταξη του Νοεμβρίου».

Κάτι που, όπως φαίνεται από χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΣ, δεν πρέπει να είχε γίνει γνωστό στους στρατιωτικούς αφού η τελευταία δημοσίευσε έγγραφο της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με το οποίο εκφράζονταν οι ανησυχίες των μελών της για το ενδεχόμενο της επέκτασης μετάδοσης του Covid-19 «ενόψει της επικείμενης κατάταξης νεοσυλλέκτων» και προτεινόταν να γίνουν rapid test σε όλους τους οπλίτες της σειράς.

Εκτακτα μέτρα

Από το έγγραφο μάλιστα της πρωτοβάθμιας ένωσης προέκυπτε ένα ακόμη σημαντικό θέμα: αποκαλυπτόταν ότι στην προηγούμενη σειρά κατάταξης, παρότι πραγματοποιήθηκαν τεστ, τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά μετά από 2-3 ημέρες με αποτέλεσμα οι φαντάροι που παρουσιάστηκαν στα σημεία υποδοχής και έφυγαν αυθημερόν στις μονάδες τοποθέτησής τους, να κυκλοφορούν και να διαμένουν χωρίς περιορισμούς στους χώρους των στρατοπέδων.

Ολα δε τα ανωτέρω συμβαίνουν τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων ώς τώρα στο στράτευμα έχει ξεπεράσει τα 2.050 άτομα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πρόβλημα θα οξυνθεί τους επόμενους μήνες.

Γι’ αυτό, εξάλλου, χθες το ΓΕΕΘΑ έσπευσε να ανακοινώσει νέα μέτρα ανάμεσα στο οποία ξεχωρίζουν: η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του προσωπικού, σε όλους τους κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, η μεταφορά επιβατών μέχρι την πλήρωση ποσοστού 65% στα μέσα μεταφοράς προσωπικού, με τους επιβαίνοντες να φορούν μάσκα, αλλά και το κόψιμο της άδειας ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων, η οποία θα τους δίνεται τον τελευταίο μήνα της θητείας τους.

Το τελευταίο μάλιστα μέτρο προκάλεσε την αντίδραση του «Σπάρτακου» που σε ανάρτησή του αναφέρει: «Τη χειρότερη και πιο επικίνδυνη επιλογή έκανε το υπουργείο Αμυνας. Αντί να ακούσει τις προτάσεις που διαμορφώσαμε μαζί με ειδικούς επιστήμονες και καταξιωμένους εργαζόμενους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τις οποίες καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο αφουγκραζόμενοι την αγωνία των χιλιάδων νεοσύλλεκτων φαντάρων της σειράς Νοεμβρίου 2020 […] το υπουργείο Αμυνας επέλεξε να τους συγκεντρώσει στα σημεία υποδοχής και μάλιστα να τους κλείσει σε αυτά για άγνωστο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλαλούμ, σπασμωδικά μέτρα και... κόψιμο άδειας ορκωμοσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις
H πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και λαμβάνει σπασμωδικά μέτρα, τα οποία παραβλέπει στη συνέχεια να παρακολουθήσει την εξέλιξή τους.
Αλαλούμ, σπασμωδικά μέτρα και... κόψιμο άδειας ορκωμοσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένουν στα rapid test για τους αδειούχους
Η ηγεσία του στρατεύματος επιλέγει να διεξαχθούν τα αναποτελεσματικά rapid test σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα αλλά και στους αδειούχους, με συνέπεια πολλοί από τους τελευταίους να μπαίνουν στις μονάδες και να...
Επιμένουν στα rapid test για τους αδειούχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μέτρα για τον κορονοϊό στο στρατό
Κόβονται άδειες, τελετές, προσωπικό από τα κλιμάκια διοίκησης και συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις. Αντιδράσεις από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» που ζητά πραγματικά μέτρα προστασίας και τεστ.
Νέα μέτρα για τον κορονοϊό στο στρατό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Covid-19: Γυρίζουν σε μέτρα... Μαρτίου στο Στρατό
Στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που θα μοιάζουν με εκείνα του περασμένου Μαρτίου προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», το ΥΕΘΑ, το οποίο ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για...
Covid-19: Γυρίζουν σε μέτρα... Μαρτίου στο Στρατό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Ξεκινά παραγωγή αντισηπτικών από τον Στρατό
Φωτιά έχουν πάρει οι υπηρεσίες του Στρατού προκειμένου να αρχίσει την Παρασκευή η παραγωγή αντισηπτικών που θα παραδοθούν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος με τη σειρά του θα τα διαθέσει κατά την κρίση...
Κορονοϊός: Ξεκινά παραγωγή αντισηπτικών από τον Στρατό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με παρατράγουδα η τελετή παράδοσης-παραλαβής αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Δύο περίεργα περιστατικά απασχόλησαν κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης-παραλαβής αρχηγού ΓΕΕΘΑ  μετά τις πρόσφατες κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, όπως τις αποφάσισε η κυβέρνηση.
Με παρατράγουδα η τελετή παράδοσης-παραλαβής αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας