• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 34.3°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 36.0°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.8°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 33.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  39%
EUROKINISSI/ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΡΑΒΑΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσεισμικός έλεγχος στα χαλάσματα δεν γίνεται...

 • A-
 • A+
Ειδικοί μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τα χιλιάδες κτίρια-παγίδες σε ολόκληρη την επικράτεια και προτείνουν κάποιες λύσεις (Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Πιστοποιητικό Αντισεισμικότητας, φοροαπαλλαγές για την αναβάθμιση), που όμως δεν έχουν καμία τύχη, αν δεν αναμορφωθεί εκ βάθρων το σαθρό νομικό πλαίσιο

Δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα η ιδιοκτησία, τι γίνεται όμως με τις υποχρεώσεις; Στη σεισμογενή Ελλάδα, πόλεις και χωριά είναι γεμάτα με χιλιάδες κτίρια-φαντάσματα που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν με το ξύπνημα του Εγκέλαδου προκαλώντας τραγωδίες όπως αυτή με τους δύο εφήβους στη Σάμο. Και όμως, κανείς φορέας δεν είναι αρμόδιος για τον προσεισμικό τους έλεγχο!

Το κενό στους νόμους είναι τεράστιο καθώς οι Πολεοδομίες (Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων) μπορούν να παρέμβουν μόνο κατόπιν καταγγελίας και αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει με ευκολία ιδιαίτερα στα χωριά, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν οι ιδιοκτήτες είναι άφαντοι, ζουν στο εξωτερικό ή τα κτίρια είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα.

«Οφείλουμε να ασχοληθούμε με τον έλεγχο των κτιρίων και ειδικά των εγκαταλελειμμένων καθώς βλέπουμε ότι δεν υπάρχει οργανωμένο πλαίσιο για αποκατάσταση, προσωρινή υποστύλωση ή τουλάχιστον για την περίφραξή τους προκειμένου να μην αποτελούν δημόσιο κίνδυνο», μας λέει ο Αναστάσιος Σέξτος, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ) και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Με δεδομένο ότι το ΕΤΑΜ είναι πρωτοβάθμιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αντισεισμικής Μηχανικής, ρωτούμε τον κ. Σέξτο εάν το πρόβλημα αυτό είναι αποκλειστικά ελληνικό: «Το πρόβλημα με την πολυδιάσπαση της ιδιοκτησίας σε κτίρια που κληρονομούνται δεν είναι ελληνικό. Το ίδιο ισχύει και με τους περιορισμούς που θέτει η ύπαρξη παραδοσιακών οικισμών με πολλά διατηρητέα για τα οποία βέβαια υπάρχουν μεν πλέον αξιόπιστες τεχνικές λύσεις στατικής αναβάθμισης, οι οποίες όμως έχουν μεγαλύτερο κόστος. Εχουμε όμως το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου μετά τον σεισμό στην Λ’Ακουιλα τo 2009 και, κυρίως, της κεντρικής Ιταλίας το 2016, το κράτος παρεμβαίνει και συγχρηματοδοτεί έμμεσα, μέσω φοροαπαλλαγών, τη σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων. Μάλιστα, οι φοροαπαλλαγές αυξάνονται ανάλογα με το επίπεδο αντισεισμικής προστασίας στο οποίο οδηγούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης του εκάστοτε κτιρίου».

Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να υποχρεώνουν τον ιδιοκτήτη σε μέτρα προστασίας; «Στο μέλλον θα μας διευκολύνει η πρόβλεψη για καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που θα περιλαμβάνει το πλήρες ιστορικό, τα χαρακτηριστικά και τις βλάβες που έχει υποστεί, προφανώς και τον υπεύθυνο για τη συντήρηση», λέει ο κ. Σέξτος. «Θα είχε λογική να θεσπιστεί και ένα πιστοποιητικό αντισεισμικότητας, αντίστοιχο με το ενεργειακό πιστοποιητικό που είναι απαραίτητο εάν κάποιος θέλει να πουλήσει ή και να μισθώσει ένα κτίριο», προσθέτει.

Αδικοι θάνατοι

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα μπορούσε να βοηθήσει, μας λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) Δημήτρης Ξυνομηλάκης, αλλά προτείνει και πιο άμεσα μέτρα: «Κάθε δήμος να οργανώσει συνεργεία και να προχωρήσει αμέσως σε έναν οπτικό έλεγχο που να εντοπίσει τα επικίνδυνα κτίρια ζητώντας να ληφθούν μέτρα. Αυτό θα ήταν ένα πρώτο χρήσιμο βήμα. Επίσης να αντιμετωπιστεί η αφόρητη γραφειοκρατία των οργάνων που καθυστερούν τη συντήρηση των χιλιάδων διατηρητέων κτιρίων χωρίς και να τα σώζουν από τους σεισμούς».

«Πώς να κρίνουμε την επικινδυνότητα; Δεν είναι απλό», απαντά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ακόμη και σε κραυγαλέες περιπτώσεις, υποχρεώνομαι να έρθω σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες. Σε μία τέτοια, εδώ στα Τρίκαλα, αφού απέτυχα να συνεννοηθώ και δεδομένου ότι το κτίριο ήταν δίπλα σε σχολείο, πήρα την απόφαση και το γκρέμισα κινούμενος στα όρια του νόμου», λέει ο δήμαρχος Τρικκαίων και μας θυμίζει ότι η ΚΕΔΕ έχει προτείνει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια να περιέρχονται στην ιδιοκτησία των δήμων.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα, η πολιτική χάνει εύκολα από το ραντάρ της το θέμα της σεισμικής επικινδυνότητας και ασχολείται με τα εντελώς τρέχοντα σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουμε κάθε φορά σε ένα σύστημα εκ των υστέρων ενισχύσεων-αποζημιώσεων αφού συμβεί ο μεγάλος σεισμός στον οποίο, όμως, μπορεί να έχουν χαθεί άδικα άνθρωποι όπως συνέβη και στη Σάμο», λέει ο κ. Σέξτος. Προσεισμικός έλεγχος γίνεται μόνο στα δημόσια κτίρια με αρμόδιο φορέα τον ΟΑΣΠ, αλλά και εκεί με αργούς ρυθμούς.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ποσοστό 25% του κτιριακού πλούτου είναι κατασκευασμένο πριν ισχύσουν οι πρώτες αντισεισμικές διατάξεις με το Β.Δ. του 1959 που έθετε κάποιους πρώτους απλούς κανόνες. Ενα 40% των κτιρίων έγιναν έως το 1985 όταν, μετά τους μεγάλους σεισμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με νέο Κανονισμό οργανώθηκε ο έλεγχος των σεισμικών βλαβών στα κτίρια. Οι Κανονισμοί βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο το 1995 και το 2000 με βάση τις γνώσεις από μεγάλους σεισμούς εντός και εκτός Ελλάδας (ΗΠΑ, Ιαπωνία). Τι γίνεται λοιπόν με το 65% των κτιρίων προ του 1985; «Αυτό που έχει σημασία είναι κάθε κτίριο να κατοικείται και να παραμένει ενταγμένο σε ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου, συντήρησης και ενίσχυσης, εφόσον προκύψει ότι απαιτείται», λέει ο Αναστάσιος Σέξτος.

Αυτοψίες, ζημιές, «κίτρινα» κτίρια και φόβος ισχυρού μετασεισμού

Στα ύψη παραμένει η αγωνία στη Σάμο επειδή η πιθανότητα ενός μεγάλου μετασεισμού παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Τα συνεργεία εν τω μεταξύ των μηχανικών συνεχίζουν να καταγράφουν τις ζημιές μετρώντας τις βαθιές πληγές.

Εως χθες είχαν γίνει αυτοψίες σε περίπου 500 κτίρια ενώ κρίθηκαν «κίτρινα» η Αστυνομική Διεύθυνση, που μεταφέρεται στο λιμάνι Βαθέος, και το Τελωνείο, για το οποίο αναζητείται χώρος. Ελέγχθηκαν επίσης 14 σχολικές μονάδες και οι Φοιτητικές Εστίες, ενώ σήμερα θα γίνει αυτοψία στην Εφορία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Ανω Βαθύ, εκεί όπου τουλάχιστον 150 σπίτια φέρεται να έχουν δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Γεγονός που εξηγείται τόσο από την παλαιότητα των κτιρίων όσο και από τη μεσοτοιχία που αφθονεί στην περιοχή με τα παλιά πέτρινα κτίρια. Πολλά από τα σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές από την πτώση του διπλανού τους, σε ένα ντόμινο καταστροφής. Σημαντικά προβλήματα σημειώνονται και στα λιμάνια κυρίως της Σάμου, αλλά και στο κεντρικό της Χίου, όπου τα κρηπιδώματα έχουν υποχωρήσει.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού ίσως και άνω των 5,5 Ρίχτερ είναι μεγάλη. «Μετά από έναν σεισμό με μέγεθος 7 και με την ακολουθία που παρατηρείται, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τους επόμενους 2-3 μήνες». Ο κ. Σκορδίλης δήλωσε σοκαρισμένος από τον άδικο θάνατο των δύο παιδιών στη Σάμο και ζητά να ληφθούν αμέσως μέτρα προστασίας στα ετοιμόρροπα κτίρια.

«Δυο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους επειδή κατέρρευσε ένας τοίχος από ένα ακατοίκητο κτίσμα, ο οποίος μπορεί να έπεφτε και σε έναν σεισμό πολύ μικρότερο από αυτόν. Νομίζω ότι έχουμε ένα χρέος ως Πολιτεία και ως τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναδούμε αυτό το πρόβλημα. Είναι νομίζω το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των δύο νέων παιδιών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το νησί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεγχος... Ρίχτερ σε 1.658 σχολεία
Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθούν 1.658 σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων που λειτουργούν στις περιοχές μεσαίας σεισμικότητας και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1986, χρονιά που τέθηκε σε εφαρμογή ο...
Ελεγχος... Ρίχτερ σε 1.658 σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανάσα» με επιδοτήσεις για τους σεισμοπαθείς
Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Πέμπτης στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με φορείς της Λέσβου και σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Αιγαίου, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε συγκεκριμένα ποσά για τους σεισμοπαθείς,...
«Ανάσα» με επιδοτήσεις για τους σεισμοπαθείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σύγκρουση δύο ηπείρων» προκάλεσε ο σεισμός στην Ηπειρο
«Το βόρειο τμήμα του όρους Μιτσικέλι ανυψώθηκε 10 με 15 εκατοστά από τον τελευταίο σεισμό, κύριο στοιχείο του οποίου είναι ότι προκάλεσε ανύψωση, ενώ στην πλειονότητά τους οι περισσότεροι σεισμοί στα υπόλοιπα...
«Σύγκρουση δύο ηπείρων» προκάλεσε ο σεισμός στην Ηπειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιμένουν παύση του Εγκέλαδου
«Ενας ακόμα». Να μια φράση που ακούγεται συνέχεια από την Κυριακή στα Γιάννινα. Οποιος προλάβει ανακοινώνει πρώτος ότι αισθάνθηκε μία ακόμα σεισμική δόνηση από τις εκατοντάδες που έχουν προκληθεί μετά τον...
Περιμένουν παύση του Εγκέλαδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρατική εγκατάλειψη πολλών Ρίχτερ
Με ανοιχτές τις πληγές του νησιού, που έναν χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς παλεύει ακόμα να βρει τους ρυθμούς μιας ομαλής καθημερινότητας, ψήφισαν προχθές οι Κεφαλονίτες. Ηταν Κυριακή απόγευμα όταν ο...
Κρατική εγκατάλειψη πολλών Ρίχτερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ για τη μεζονέτα-παραφωνία στην Αμοργό
Με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Επικρατείας οι Δήμοι Νάξου και Αμοργού απαντούν στην εμμονή της κυβέρνησης να ξηλώσει το νομικό πλέγμα που προστατεύει τους παραδοσιακούς αιγαιοπελαγίτικους οικισμούς.
Στο ΣτΕ για τη μεζονέτα-παραφωνία στην Αμοργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας