• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.9°C / 3.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.0°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 0.5°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 1.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.4°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.8°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.8°C / 1.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  2 BF
  55%

Το «Πέτρινο», το αχρησιμοποίητο κτίριο στην οδό Σπ. Πάτση. Γονείς ζητούν να μεταστεγαστεί εκεί το 54ο Νηπιαγωγείο Αθηνών άμεσα και να επισπευσθούν οι απαιτούμενες εργασίες με επίκληση της πανδημίας, «όπως έγινε και με τον Μεγάλο Περίπατο»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακατάλληλο για ανηλίκους...

 • A-
 • A+
Οταν ένα παιδάκι, περνώντας δίπλα από αποχέτευση, λέει «μαμά, εδώ μυρίζει σαν το σχολείο» τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά: Πρίζες κρέμονται στον αέρα. Δυσάρεστες οσμές βγαίνουν από την αποχέτευση. Οι τουαλέτες δεν έχουν εξαερισμό. Δεν υπάρχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας, «ουδέποτε έχει χορηγηθεί» βεβαιώνει έγγραφο της Πυροσβεστικής. Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Και δεν υπάρχει καμία μέριμνα παρότι το Υγειονομικό έχει περιγράψει αναλυτικά τις απαράδεκτες συνθήκες ● Την άμεση μεταστέγασή του σε πέτρινο γειτονικό κτίριο στη Σπ. Πάτση ζητούν χρόνια τώρα αλλά μάταια οι γονείς, «δεν θα μπορέσει να πάρει ποτέ πιστοποιητικό καταλληλότητας» απαντά ο δήμος. Κάτοικοι και γονείς κάνουν λόγο για εμμονή νυν και προηγούμενων δημοτικών αρχών στην παραμονή του νηπιαγωγείου στην οδό Αίμου και καταγγέλλουν ότι το κτίριο ανήκει σε αιρετό μέλος πρώην δημοτικών αρχών προσκείμενων στη Ν.Δ.

Μια μητέρα περπατά με το παιδάκι της. Στον δρόμο υπάρχει οσμή αποχέτευσης. «Μαμά, εδώ μυρίζει σαν το σχολείο», λέει το νήπιο. Αυτό το συγκλονιστικό στιγμιότυπο σημειώνει κάτοικος της περιοχής του Βοτανικού για να περιγράψει την κατάσταση στο 54ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Αίμου.

Το νηπιαγωγείο φιλοξενεί 29 παιδιά και στεγάζεται σε έναν χώρο περισσότερο κατάλληλο για ένα ισόγειο κατάστημα, μια ταβέρνα ή ένα συνεργείο. Τοίχοι χρειάζονται επισκευές λόγω υγρασίας. Πρίζες κρέμονται στον αέρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δυσάρεστες οσμές βγαίνουν από την αποχέτευση. Οι τουαλέτες δεν έχουν εξαερισμό. Ουσιαστικά, υπάρχει μόνο ένα παράθυρο στα τρία μέτρα ύψος, ανοίγει μόνο με ανάκληση και δεν επαρκεί για τον -άκρως απαραίτητο σε συνθήκες πανδημίας- αερισμό του χώρου. Το προαύλιο όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά είναι στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται και ο λέβητας. Δεν υπάρχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας, «ουδέποτε έχει χορηγηθεί» βεβαιώνει έγγραφο της Πυροσβεστικής. Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.

Αν και η κατάσταση αυτή είναι υπαρκτή εδώ και χρόνια, το Υγειονομικό έχει κληθεί μόνο μία φορά να ελέγξει τον χώρο και στην έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Σεπτέμβρη περιέγραψε αναλυτικά τις παραπάνω συνθήκες.

Αναζητώντας στέγη

Οι γονείς των παιδιών έχουν απευθυνθεί στη δημοτική αρχή απαιτώντας άμεση μεταστέγαση του νηπιαγωγείου από το παντελώς ακατάλληλο, όπως υπογραμμίζουν, κτίριο σε άλλο γειτονικό, στην οδό Σπ. Πάτση. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο με ευρύχωρο προαύλιο που έχει άδεια χρήσης για αναψυκτήριο. Αναφέρουν ότι με τις απαιτούμενες εργασίες και την αλλαγή χρήσης, το κτίριο μπορεί να διασφαλίσει συνθήκες υγιεινής για τα παιδιά.

Στο παρελθόν, το «πέτρινο» είχε φιλοξενήσει προσωρινά γειτονικό παιδικό σταθμό μέχρι να γίνουν εργασίες στο κτίριο όπου στεγαζόταν. «Πώς είχε λειτουργήσει τότε και τώρα δεν γίνεται;» αναρωτιούνται οι γονείς. «Το πολεοδομικό σχέδιο επιτρέπει τη δημιουργία σχολείου και μάλιστα το πέτρινο βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό σχολείο και τον παιδικό σταθμό και η μετατροπή του σε νηπιαγωγείο θα ήταν θετική για τη ζωή της περιοχής μας», έχουν τονίσει προς τη δημοτική αρχή.

Πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου αντιτείνουν στην «Εφ.Συν.» ότι το «πέτρινο» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Δεν θα μπορέσει να πάρει ποτέ πιστοποιητικό καταλληλότητας. Είναι ένα εντελώς παράνομο κτίσμα. Ούτε τροποποίηση παίρνει», λέει στέλεχος της Διεύθυνσης Παιδείας του δήμου, αναφέροντας ότι «είναι σε εξέλιξη» η μεταφορά του νηπιαγωγείου σε κτίριο στην οδό Εδέσσης. Αποτελεί κληροδότημα και εξελίσσεται δικαστική διαμάχη για την κυριότητά του – κάτι που αυτομάτως μεταθέτει τη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου στο αόριστο μέλλον…

Ο αντιδήμαρχος

«Ψάξαμε κτίρια στην περιοχή. Δεν βρήκαμε κανένα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Μ. Καλαμπόκας, παραπέμποντας στα γνωστά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την Αθήνα στην εύρεση σχολικών κτιρίων. Ο ίδιος έχει επισκεφθεί το κτίριο, παραδέχεται την προβληματική κατάσταση και διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει «όλες οι απαραίτητες ενέργειες επιδιόρθωσης».

Αντιθέτως, γονείς λένε ότι το μόνο που έχει γίνει είναι να αντικατασταθεί ένα σπασμένο τζάμι και να ανοιχτεί ένα επιπλέον παράθυρο, σε σημείο όμως που πρέπει να είναι κλειστό (με κουρτίνα). «Ηρθαν να καθαρίσουν τις αποχετεύσεις του κτιρίου που είναι στην αίθουσα των νηπίων και τις έκλεισαν με αυτοκόλλητα. Αυτή είναι η λύση; Σταματάει αυτό τη μυρωδιά;» έχουν διαμαρτυρηθεί εγγράφως στον δήμο.

«Κατανοούμε τις κτιριακές δυσκολίες της Αθήνας αλλά ζητάμε τα στοιχειώδη. Ζούμε σε περιοχή με πολύ έντονα προβλήματα. Οταν ένας άνθρωπος έχει το παιδί του σε άθλιες συνθήκες και ό,τι και να κάνει δεν ακούγεται από τους αρμόδιους, εξαγριώνεται» διαμαρτύρονται στην «Εφ.Συν.».

Στην Αρχή Διαφάνειας

Τα προβλήματα του κτιρίου είναι χρόνια. Κάτοικοι και γονείς κάνουν λόγο για εμμονή νυν και προηγούμενων δημοτικών αρχών στην παραμονή του νηπιαγωγείου στην οδό Αίμου. Καταγγέλλουν ότι το κτίριο ανήκει σε αιρετό μέλος πρώην δημοτικών αρχών προσκείμενων στη Ν.Δ.

Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα στη «Διαύγεια» οδήμος δαπανά 2.689,02 ευρώ ανά τρίμηνο (896,34 ευρώ/μήνα) ως αποζημίωση για τη χρήση του ακινήτου. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκοπιμότητα. Αν βρεθεί το παραμικρό, να αποδοθούν ευθύνες», απαντά ο κ. Καλαμπόκας. Οι γονείς έχουν ενημερώσει τον δήμο ότι έχουν απευθυνθεί στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας όπου «θα αναζητήσουν τις ευθύνες και θέματα διαπλοκής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του Κώστα Μπακογιάννη από την Ολομέλεια της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», που ξεκινάει την προετοιμασία της για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
Σενάριο για πλήρη αποκλεισμό των Ι.Χ. από την Πανεπιστημίου έπεσε στο τραπέζι συνεδρίασης της διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα οικονομικής ανακούφισης πολιτών από τον Δήμο Αθηναίων
Σε έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις προχωρά ο Δήμος Αθηναίων. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αναστολή καταβολής οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για...
Μέτρα οικονομικής ανακούφισης πολιτών από τον Δήμο Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθήνα: Έκτακτα μέτρα και στα νεκροταφεία λόγω πανδημίας
Μια απόφαση με μακάβρια χαρακτηριστικά, ενδεικτική ταυτόχρονα των σοβαρών κινδύνων που εγκυμονεί η διασπορά του κορονοϊού, θα κληθεί να λάβει το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων τη Δευτέρα.
Αθήνα: Έκτακτα μέτρα και στα νεκροταφεία λόγω πανδημίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρνηση του Δ. Αθηναίων για το αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο
Σφοδρή κριτική δέχεται η άρνηση της δημοτικής αρχής Αθηναίων να παράσχει τις αυτονόητες διευκολύνσεις στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού στις 21...
Αρνηση του Δ. Αθηναίων για το αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για ακόμη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, εγκρίνοντας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ψήφισμα καταδίκης της δράσης της νεοναζιστικής Χρύσης Αυγής εν όψει της...
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας