Μια μητέρα περπατά με το παιδάκι της. Στον δρόμο υπάρχει οσμή αποχέτευσης. «Μαμά, εδώ μυρίζει σαν το σχολείο», λέει το νήπιο. Αυτό το συγκλονιστικό στιγμιότυπο σημειώνει κάτοικος της περιοχής του Βοτανικού για να περιγράψει την κατάσταση στο 54ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Αίμου.
Το νηπιαγωγείο φιλοξενεί 29 παιδιά και στεγάζεται σε έναν χώρο περισσότερο κατάλληλο για ένα ισόγειο κατάστημα, μια ταβέρνα ή ένα συνεργείο. Τοίχοι χρειάζονται επισκευές λόγω υγρασίας. Πρίζες κρέμονται στον αέρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δυσάρεστες οσμές βγαίνουν από την αποχέτευση. Οι τουαλέτες δεν έχουν εξαερισμό. Ουσιαστικά, υπάρχει μόνο ένα παράθυρο στα τρία μέτρα ύψος, ανοίγει μόνο με ανάκληση και δεν επαρκεί για τον -άκρως απαραίτητο σε συνθήκες πανδημίας- αερισμό του χώρου. Το προαύλιο όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά είναι στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται και ο λέβητας. Δεν υπάρχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας, «ουδέποτε έχει χορηγηθεί» βεβαιώνει έγγραφο της Πυροσβεστικής. Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.
Αν και η κατάσταση αυτή είναι υπαρκτή εδώ και χρόνια, το Υγειονομικό έχει κληθεί μόνο μία φορά να ελέγξει τον χώρο και στην έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Σεπτέμβρη περιέγραψε αναλυτικά τις παραπάνω συνθήκες.
Αναζητώντας στέγη
Οι γονείς των παιδιών έχουν απευθυνθεί στη δημοτική αρχή απαιτώντας άμεση μεταστέγαση του νηπιαγωγείου από το παντελώς ακατάλληλο, όπως υπογραμμίζουν, κτίριο σε άλλο γειτονικό, στην οδό Σπ. Πάτση. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο με ευρύχωρο προαύλιο που έχει άδεια χρήσης για αναψυκτήριο. Αναφέρουν ότι με τις απαιτούμενες εργασίες και την αλλαγή χρήσης, το κτίριο μπορεί να διασφαλίσει συνθήκες υγιεινής για τα παιδιά.
Στο παρελθόν, το «πέτρινο» είχε φιλοξενήσει προσωρινά γειτονικό παιδικό σταθμό μέχρι να γίνουν εργασίες στο κτίριο όπου στεγαζόταν. «Πώς είχε λειτουργήσει τότε και τώρα δεν γίνεται;» αναρωτιούνται οι γονείς. «Το πολεοδομικό σχέδιο επιτρέπει τη δημιουργία σχολείου και μάλιστα το πέτρινο βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό σχολείο και τον παιδικό σταθμό και η μετατροπή του σε νηπιαγωγείο θα ήταν θετική για τη ζωή της περιοχής μας», έχουν τονίσει προς τη δημοτική αρχή.
Πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου αντιτείνουν στην «Εφ.Συν.» ότι το «πέτρινο» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Δεν θα μπορέσει να πάρει ποτέ πιστοποιητικό καταλληλότητας. Είναι ένα εντελώς παράνομο κτίσμα. Ούτε τροποποίηση παίρνει», λέει στέλεχος της Διεύθυνσης Παιδείας του δήμου, αναφέροντας ότι «είναι σε εξέλιξη» η μεταφορά του νηπιαγωγείου σε κτίριο στην οδό Εδέσσης. Αποτελεί κληροδότημα και εξελίσσεται δικαστική διαμάχη για την κυριότητά του – κάτι που αυτομάτως μεταθέτει τη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου στο αόριστο μέλλον…
Ο αντιδήμαρχος
«Ψάξαμε κτίρια στην περιοχή. Δεν βρήκαμε κανένα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Μ. Καλαμπόκας, παραπέμποντας στα γνωστά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την Αθήνα στην εύρεση σχολικών κτιρίων. Ο ίδιος έχει επισκεφθεί το κτίριο, παραδέχεται την προβληματική κατάσταση και διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει «όλες οι απαραίτητες ενέργειες επιδιόρθωσης».
Αντιθέτως, γονείς λένε ότι το μόνο που έχει γίνει είναι να αντικατασταθεί ένα σπασμένο τζάμι και να ανοιχτεί ένα επιπλέον παράθυρο, σε σημείο όμως που πρέπει να είναι κλειστό (με κουρτίνα). «Ηρθαν να καθαρίσουν τις αποχετεύσεις του κτιρίου που είναι στην αίθουσα των νηπίων και τις έκλεισαν με αυτοκόλλητα. Αυτή είναι η λύση; Σταματάει αυτό τη μυρωδιά;» έχουν διαμαρτυρηθεί εγγράφως στον δήμο.
«Κατανοούμε τις κτιριακές δυσκολίες της Αθήνας αλλά ζητάμε τα στοιχειώδη. Ζούμε σε περιοχή με πολύ έντονα προβλήματα. Οταν ένας άνθρωπος έχει το παιδί του σε άθλιες συνθήκες και ό,τι και να κάνει δεν ακούγεται από τους αρμόδιους, εξαγριώνεται» διαμαρτύρονται στην «Εφ.Συν.».
Στην Αρχή Διαφάνειας
Τα προβλήματα του κτιρίου είναι χρόνια. Κάτοικοι και γονείς κάνουν λόγο για εμμονή νυν και προηγούμενων δημοτικών αρχών στην παραμονή του νηπιαγωγείου στην οδό Αίμου. Καταγγέλλουν ότι το κτίριο ανήκει σε αιρετό μέλος πρώην δημοτικών αρχών προσκείμενων στη Ν.Δ.
Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα στη «Διαύγεια» οδήμος δαπανά 2.689,02 ευρώ ανά τρίμηνο (896,34 ευρώ/μήνα) ως αποζημίωση για τη χρήση του ακινήτου. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκοπιμότητα. Αν βρεθεί το παραμικρό, να αποδοθούν ευθύνες», απαντά ο κ. Καλαμπόκας. Οι γονείς έχουν ενημερώσει τον δήμο ότι έχουν απευθυνθεί στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας όπου «θα αναζητήσουν τις ευθύνες και θέματα διαπλοκής».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας