«Πιο φτηνά είναι να πάρουμε άλλα δύο, παρά να φτιάξουμε ό,τι απέμεινε». Αυτή την απάντηση φέρεται να έδιναν χθες στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού οι ειδικοί που εξέτασαν το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη του μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη.
Το πλοίο, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, έχει οριστική στρέβλωση, η οποία θα υφίσταται ακόμη κι αν επιδιορθωθεί μεγάλο μέρος της βλάβης, ενώ σημαντικές καταστροφές, εκτός από τον άξονα μετάδοσης, έπαθε και ο εξοπλισμός ναρκοθηρίας, με αποτέλεσμα το κόστος επισκευής να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη, χωρίς αυτό να εγγυάται τη μετέπειτα λειτουργικότητά του. Συνέστησαν, δε, ως καλύτερη λύση τον «κανιβαλισμό» των διασωθέντων οργάνων και μηχανικών μερών του, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν για τυχούσα συντήρηση των άλλων τριών ναρκοθηρευτικών.
Το κύριο όμως θέμα συζήτησης χθες μεταξύ των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού δεν ήταν η τύχη του «Καλλιστώ», αλλά οι συνθήκες της σύγκρουσης των δυο πλοίων. Το ατύχημα, έλεγαν, συνέβη πριν από το σημείο διαχωρισμού της κυκλοφορίας όπου υποχρεωτικά εφαρμόζονται οι διεθνείς κανόνες προς αποφυγή σύγκρουσης και, σύμφωνα με αυτούς, οι ευθύνες αποδίδονται στο «καταφθάνον» πλοίο (αυτό που είναι πίσω) και όχι στο προπορευόμενο (σ.σ. αυτό που βρίσκεται μπροστά).
Ο κυβερνήτης του «καταφθάνοντος» οφείλει να ενημερώσει με σφυρίγματα ή μέσω ασυρμάτου για την πορεία που θα ακολουθήσει. Αυτό όμως, όπως ανέφεραν, δεν έγινε από τον πλοίαρχο του φορτηγού, ενώ ο κυβερνήτης του «Καλλιστώ» κάλεσε τρεις φορές στον ασύρματο τον πλοίαρχο του «Maersk Launceston», χωρίς να πάρει απάντηση.
Σημαντικό επιβαρυντικό στοιχείο θεωρούνταν επίσης η μεγάλη ταχύτητα που είχε το φορτηγό πλοίο (περίπου 16 κόμβους) σε μια πολυσύχναστη περιοχή, αφού, όπως ήταν φορτωμένο, θα χρειάζονταν περίπου τρία μίλια για να σταματήσει. Το… θετικό, έλεγαν, είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το πολεμικό ήταν ναρκοθηρευτικό. Ηταν δηλαδή κατασκευασμένο έτσι ώστε να μη βυθίζεται εύκολα στην απευκταία περίπτωση της έκρηξης νάρκης.
Ηταν φτιαγμένο από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα –έχει δηλαδή μικρότερο βάρος από ένα λαμαρινένιο σκάφος– και διέθετε πολλά στεγανά, που αποδείχθηκαν άκρως αποτελεσματικά, κρατώντας το πλοίο στην επιφάνεια, παρότι έχασε σχεδόν ολόκληρη την πρύμνη του.
Το ναρκοθηρευτικό, υπενθυμίζεται, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Vosper Thornycroft στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας, καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και στην ενεργή δράση μπήκε τον Μάρτιο του 1989 στο Αγγλικό Ναυτικό. Από το Π.Ν. παρελήφθη στις 28 Φεβρουαρίου 2001 και του δόθηκε το όνομα «Καλλιστώ», από τη μυθική ιέρεια του κυνηγιού, κόρη του βασιλιά Λυκάονα της Αρκαδίας και προστατευόμενη της θεάς Αρτεμης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας