• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.1°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.9°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  91%
© Oleksii Donenko | Dreamstime.com

Απεργία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία

 • A-
 • A+

Αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας των εργαζομένων στον «Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» σε μια περίοδο που υπάρχει ραγδαία αύξηση της πανδημίας. Έχοντας μια σειρά από αιτήματα απαντούν με απεργία στις 19 Νοεμβρίου και στέκονται απέναντι στο «νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που όπως φαίνεται είναι προ των πυλών, την ‘’έκθεση Πισσαρίδη’’ και την υπουργοποίηση ενός εκ των συντακτών του, συνθλίβουν και επιταχύνουν τη μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική υπόθεση του καθενός, προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, των ‘’επενδυτών’’ και των τραπεζιτών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων 

Σε μια περίοδο που υπάρχει ραγδαία αύξηση της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στον «Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» (e-ΕΦΚΑ) έχουμε αφεθεί εκτεθειμένοι σε κάθε υγειονομικό κίνδυνο, χωρίς ενιαίους κανόνες προστασίας των εργαζομένων αλλά και των συναλλασσόμενων πολιτών. Η έλλειψη γιατρών εργασίας, ο συνωστισμός εργαζομένων σε γραφεία-«κλουβιά», η έλλειψη καθαριότητας και φύλαξης σε πλήθος υποκαταστημάτων μας, η συχνή ανεπάρκεια αντισηπτικών αλλά και μέσων προστασίας, η πλήρης απουσία απολυμάνσεων, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας, ιδίως, δε, μετά και την εμφάνιση κρουσμάτων σε συναδέλφους μας.

Οι συνθήκες υγειονομικής ανασφάλειας και εργασιακής εξουθένωσης μεγεθύνονται με την υποστελέχωση, υποβάθμιση, κατάργηση και συγχώνευση οργανικών μονάδων, τη μεταφορά εκκρεμοτήτων (που δημιουργήθηκαν λόγω της έλλειψης προσωπικού) από τα πρώην ενοποιημένα ταμεία προς άλλες υποστελεχωμένες δομές του e-ΕΦΚΑ, με υποτυπώδη εκπαίδευση-ενημέρωση και έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οι άπιαστες στοχοθεσίες, με τον υφέρποντα εκφοβισμό και αυταρχισμό της Διοίκησης, με τις αιφνιδιαστικές και άστοχες μετακινήσεις προσωπικού, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα του υπαλλήλου, δημιουργούν συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Οι συνεχείς αναθέσεις θέσεων ευθύνης ανατρέπουν βίαια την επετηρίδα στον Οργανισμό, όπως έγινε και από την προηγούμενη Διοίκηση, πλήττοντας βάναυσα την αξιοκρατία. Την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοί μας που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της «κινητικότητας», καθίστανται «όμηροι» από τις συνεχόμενες νομοθετικές παρατάσεις, που διαιωνίζουν το «πάγωμα», αποκλείοντάς τους, ουσιαστικά, από την άσκηση ενός δικαιώματος, που το έχουν όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ταυτόχρονα, η συνέχιση της πολιτικής των αναθέσεων σε ιδιωτικές εταιρείες, έργων που σχετίζονται με τομείς όπως είναι το Μητρώο Ασφαλισμένων και η Ασφαλιστική Ιστορία, η Μηχανογράφηση και η ψηφιοποίηση του συστήματος απονομών των συντάξεων, λειτουργούν ως «Δούρειος Ίππος» για την ιδιωτικοποίηση και την «άλωση» του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος.

Με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που όπως φαίνεται είναι προ των πυλών, την «έκθεση Πισσαρίδη» και την υπουργοποίηση ενός εκ των συντακτών του, συνθλίβουν και επιταχύνουν τη μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική υπόθεση του καθενός, προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, των «επενδυτών» και των τραπεζιτών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τη μεγάλη υγειονομική κρίση, διαγράφουν ένα ζοφερό εργασιακό τοπίο.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ΕΜΕΙΣ, οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ, πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Η μακρά ιστορία του «ασφαλιστικού» έχει καταδείξει ότι η μοίρα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι συνυφασμένη με τον Κοινωνικό αλλά και τον Καθολικό και Υποχρεωτικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Κι αυτό ισχύει τόσο για τις θέσεις εργασίας μας όσο και για την άσκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων αλλά και των συνθηκών εργασίας μας.

Γι’ αυτό και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με την κάλυψη όλων των υπαρχόντων κενών οργανικών θέσεων εργασίας.

 • Νομοθετική ρύθμιση για τους παραμένοντες εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις, αλλά και για εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί.

 • Λήψη των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία, τόσο για τους εργαζόμενους του φορέα όσο και για τους συναλλασσόμενους πολίτες (μάσκες, γκισέ συναλλαγής με plexiglass όπου δεν υπάρχουν, τακτικά covid-tests, επισταμένη καθαριότητα και απολυμάνσεις στους εργασιακούς χώρους, ιδίως εκεί όπου υπάρχει συναλλαγή κ.ά.).

 • Διορισμό Γιατρών Εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ιδίως δε μετά την πλήρη αποτυχία των ημίμετρων που ακολουθήθηκαν τόσα χρόνια στον τομέα αυτόν.

 • Ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ελεγχόμενη πρόσβαση των συναλλασσομένων μόνο για τα πολύ επείγοντα περιστατικά και για όσο διαρκεί η πανδημία.

 • Άρση του «παγώματος» της συμμετοχής των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ στην «κινητικότητα» και εφαρμογή των όσων ισχύουν για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους και σε μας.

 • Επίσπευση των διαδικασιών για αξιοκρατικές κρίσεις Γενικών Δ/ντών, Διευθυντών και Τμηματαρχών, καθώς ήδη μετράμε τρία χρόνια λειτουργίας του φορέα μας και ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ.

 • Δημόσιο Καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Όχι στο «πόρισμα Πισσαρίδη» και την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Όχι στους αντιασφαλιστικούς νόμους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ποσά της επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων του 2021 ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ
Η διοίκηση του ΕΚΦΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αναφέρονται τα ποσά, καθώς και ο τρόπος καταμερισμού τους στους δικαιούχους μη μισθωτούς εργαζόμενους για την επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων του...
Τα ποσά της επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων του 2021 ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία εργαζομένων ασφαλιστικών ταμείων στη Βουλή ενάντια στο ν/σ του ΕΦΚΑ
«Όχι  στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης» και «Έξω οι ιδιώτες και οι μάνατζερ» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών που έφτασαν στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο.
Πορεία εργαζομένων ασφαλιστικών ταμείων στη Βουλή ενάντια στο ν/σ του ΕΦΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022, στις 17:00, έως και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, δεν θα είναι εφικτή η είσοδος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ με κωδικούς TAXISNET.
e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία
Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία που καλούν επίσης σε πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. από την...
Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις κατασκηνώσεις του 2018
Από την Παρασκευή 8 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις κατασκηνώσεις σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα ορίζονται από...
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις κατασκηνώσεις του 2018

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας