• Αθήνα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.6°C
  4 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  3 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.5°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  92%

Παλαιότερη πορεία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον δρόμο ο Βόλος κατά της καύσης των σκουπιδιών

 • A-
 • A+
Επτά σχολεία της θεσσαλικής πόλης τελούν υπό κατάληψη ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου για την πρακτική της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-LAFARGE που «καίει» κυριολεκτικά την ευρύτερη περιοχή.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE πραγματοποιείται σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο, με τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα που «καίει» την πόλη να παίρνουν αυτή τη φορά οι νέοι της. Ενόψει του συλλαλητηρίου, μαθήτριες και μαθητές προχώρησαν στην κατάληψη 7 σχολείων της πόλης, δηλώνοντας την εναντίωσή τους στην καύση σκουπιδιών (1ο, 2ο, 5ο και 7ο ΓΕΛ Βόλου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και το Μουσικό Σχολείο).

Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται υπό τη σκιά της πρόσφατης δημοσιοποίησης έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία τις μισές μέρες του χρόνου καταγράφονται υπερβάσεις στα μικροσωματίδια PM 2.5 -η έκθεση στα οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις-, με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο του Βόλου να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 30% τις ημέρες αυτές. Αλλά και υπό τη σκιά της βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί στην πόλη εναντίον πολιτών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά της καύσης σκουπιδιών.

Το σημερινό συλλαλητήριο διοργανώνουν οι «Νέοι για το Περιβάλλον», που δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλο την υποβάθμιση ποιότητας ζωής. «Καλούμε κάθε μαθητή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, γονέα, κάθε πολίτη ο οποίος αποδέχεται την παιδεία ως μέγιστο αγαθό, να μας στηρίξει και να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του στην υγεία και στο αύριο. Καλούμε όλους τους πολίτες να σηκώσουν το ανάστημά τους και να αποδείξουν για μια ακόμη φορά ότι μπορεί η τρομοκρατία μιας εταιρείας να επιβάλλει τη σιωπή, αλλά η παιδεία μάς επιβάλλει την ανυπακοή», αναφέρουν.

Τα κεντρικά αιτήματα και αυτού του συλλαλητηρίου, που προστίθεται στις δεκάδες μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, παραμένουν αμετάβλητα: να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα, να μεταφερθεί η ΑΓΕΤ έξω από την πόλη του Βόλου, να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF από τον Δήμο Βόλου και να προχωρήσει η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

«Σε αντιδιαστολή με την πολιτική που “καίει” το μέλλον μας, εμείς θέτουμε εναλλακτική αντιπρόταση η οποία σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει τη μείωση παραγωγής σκουπιδιών, με πρώτο βήμα την άμεση απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης, την εγκατάσταση συστήματος 4 ή 5 διαφορετικών κάδων για ξεχωριστή διαλογή (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, απόβλητα κουζίνας κ.λπ.), πράσινα σημεία όπου να συγκεντρώνονται βαριά και επικίνδυνα απορρίμματα (ηλεκτρονικά, χημικά) και μικρές μονάδες συγκέντρωσης των προ-διαλεγμένων απορριμμάτων, όπου τα οργανικά θα μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) και θα αξιοποιούνται τα ανακυκλώσιμα», αναφέρουν οι «Νέοι για το Περιβάλλον».

«Ολοι οι Βολιώτες οφείλουμε και πρέπει να αντιδράσουμε, με μπροστάρηδες τους φορείς του τόπου -επιστημονικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς- και να στηρίξουμε μια συντονισμένη, καθολική και δυναμική αντίδραση κατά της καύσης σκουπιδιών», αναφέρει στο κάλεσμά της για το συλλαλητήριο η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Και καλεί όλους τους Βολιώτες να απέχουν για μία ημέρα από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ώστε η πόλη να «νεκρώσει» και να αντηχήσει ένα εκκωφαντικό καθολικό μήνυμα κατά της καύσης σκουπιδιών.

Τα σωματίδια

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω των διακεκριμένων επιστημόνων του και του ερευνητικού τους έργου, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην καύση σκουπιδιών. Συγκεκριμένα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποδεικνύουν χωρίς καμιά αμφιβολία τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας του Βόλου από σωματίδια», αναφέρει στο κάλεσμά του για συμμετοχή στο συλλαλητήριο ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών, η Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών και η Πρωτοβουλία Βόλου NoBurn.

Παράλληλα με το συλλαλητήριο στον Βόλο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί αύριο και στην πύλη του δεύτερου εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ-LAFARGE, στο Μηλάκι Ευβοίας, από την Ομάδα πολιτών κατά της καύσης RDF/SRF.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαθητικό συλλαλητήριο στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών
Μαθητικό συλλαλητήριο διοργανώνεται αύριο Πέμπτη στον Βόλο με τη στήριξη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και κεντρικό σύνθημα «Οχι στην καύση σκουπιδιών», στις 11...
Μαθητικό συλλαλητήριο στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το 98,51% ψήφισε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών
Πρόσθετες κάλπες στήθηκαν την Κυριακή στον Δήμο Βόλου. Οι πολίτες που προσέρχονταν κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Συμφωνείτε με την καύση σκουπιδιών στον Βόλο;» από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge
Το 98,51% ψήφισε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνάντηση με Πιτσιόρλα για την καύση σκουπιδιών
​Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το συγκρότημα...
Συνάντηση με Πιτσιόρλα για την καύση σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Κάλεσμα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου. Οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς το συγκρότημα Τσαλαπάτα,...
Νέα συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Χαλκίδα ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
Πριν από τη συγκέντρωση στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε συμβολική πεζοπορία διαμαρτυρίας στο Ξεροβούνι, ένα από τα βουνά της κεντρικής Εύβοιας που μπήκε στο στόχαστρο της αιολικής βιομηχανίας.
Μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Χαλκίδα ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική πορεία για μην πέσουν στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Μάγγου
«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη, ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη» φώναξαν πολίτες από πολλές πόλεις της Ελλάδας. «Μετατρέπουν τους γονείς από κατήγορους σε μάρτυρες μιας δίκης - παρωδία»...
Μαζική πορεία για μην πέσουν στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Μάγγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας