• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  3 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  4 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 16.8°C / 17.7°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 15.0°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  5 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική

 • A-
 • A+

Εικόνες συνωστισμού και χάους επικράτησαν ξανά έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική, το πρωί της Δευτέρας, πρώτη μέρα λειτουργίας της υπηρεσίας ύστερα από καραντίνα δύο εβδομάδων, λόγω κρούσματος κορονοϊού που είχε εντοπιστεί σε διερμηνείς που συνεργάζονται με την υπηρεσία. Εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους άνθρωποι ηλικιωμένοι ή οικογένειες με μικρά παιδιά, κάποια σε καροτσάκι, περίμεναν για ώρα στην ουρά στο ξεκινούσε έξω από την είσοδο των κεντρικών γραφείων στην Κατεχάκη και συνέχιζε πυκνά για δεκάδες μέτρα στο πεζοδρόμιο της Μεσογείων.

Στο γραφείο της υπηρεσίας στον Πειραιά το πυκνό πλήθος, που είχε σχηματιστεί από νωρίς το πρωί, έκανε πολύ δύσκολη την είσοδο των υπαλλήλων στην υπηρεσία από τη μοναδική πύλη εισόδου.

Στιγμιότυπο από το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου στον Πειραιά

Μάλιστα, έχουν λήξει από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι συμβάσεις με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης για τη διαχείριση του πλήθους έξω από την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να επιφορτίζεται με το έργο αυτό η αστυνομία ή υπάλληλοι της υπηρεσίας.

Άλλη μια φορά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδειξε ότι αδυνατεί να προλάβει καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων των προσφύγων και δημιουργούν ανησυχία. Αντί ενός έγκαιρου και συνεκτικού σχεδιασμού, το υπουργείο προχωρά εκ των υστέρων σε αυτοσχεδιαστικές κινήσεις και πρόχειρα μέτρα, προκειμένου να διασκεδάσει προσωρινά τις εντυπώσεις μέχρι την επόμενη φορά που θα αποδειχτούν ανεφάρμοστα και αναποτελεσματικά.

Αφού πρώτα σημειώθηκε το αδιαχώρητο έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας και κινδύνευσαν και ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και εργαζόμενοι, το υπουργείο ανακοίνωσε ξανά ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης των προσφύγων. Από αύριο Τρίτη, λοιπόν η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό ραντεβού, το οποίο θα μπορούν να κλείνουν οι ενδιαφερόμενοι στην ψηφιακή πλατφόρμα της υπηρεσίας.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παρόμοια μέτρα έχει εξαγγείλει επανειλημμένα από τον Απρίλιο ο υπουργός Νότης Μηταράκης, αλλά γρήγορα αποδεικνύονται πυροτεχνήματα για την επικοινωνιακή διαχείριση της στιγμής χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό για την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Γιατί ούτε φαίνεται να έχει προηγηθεί η κατάλληλη ενημέρωση και εξοικείωση των προσφύγων με τις νέες ηλεκτρονικές δυνατότητες, ούτε έχει υπάρξει μέριμνα για ένα εύχρηστο, φιλικό στο χρήστη, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα ψηφιακής εξυπηρέτησης.

Πολύ γρήγορα φάνηκε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα δε σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες και την εμπειρία χρήσης των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι μάλλον δυσκολεύονται να εντοπίσουν και να εκτελέσουν τις σχετικές λειτουργίες, καθώς μάλιστα η αρχική πλοήγηση γίνεται στα ελληνικά και τα αγγλικά. Γρήγορα αποδείχτηκε επίσης ότι δεν υπήρχε υποδομή στην υπηρεσία για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αιτήσεων, ενώ πολλές από τις ηλεκτρονικές διαδικασίες χρειάζονταν επιπλέον την αυτοπρόσωπη παρουσία των προσφύγων στην υπηρεσία.

Τέλος, το υπουργείο έχει δώσει παράταση στην ισχύ των δελτίων αίτησης ασύλου από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2021, ανάλογα με τον αριθμό στον οποίο λήγει το κάθε δελτίο. Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης είχε εξαγγείλει το καλοκαίρι ότι από την 1η Οκτωβρίου θα διανεμηθούν στις προσφυγικές δομές ηλεκτρονικές κάρτες που θα αντικαθιστούσαν το δελτίο αίτησης ασύλου και θα διευκόλυναν την εξυπηρέτηση των προσφύγων. Η ημερομηνία πέρασε άπρακτη και το έργο αναβλήθηκε, άγνωστο για πότε. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας γραφείων ασύλου στην Αττική
Τα γραφεία ασύλου έκλεισαν στις αρχές του μήνα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Ποια γραφεία αφορά η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας γραφείων ασύλου στην Αττική
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε ισχύ η πλατφόρμα για ανανέωση αιτήσεων ασύλου
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πύλη, μέσω της οποίας οι αιτούντες άσυλο θα ενημερώνονται για τον προγραμματισμό ραντεβού τους για την ανανέωση των Δελτίων...
Σε ισχύ η πλατφόρμα για ανανέωση αιτήσεων ασύλου
ΥΓΕΙΑ
Πανικός στην Υπηρεσία Ασύλου με κορονοϊό και ληγμένα δελτία
Κλειστά παραμένουν σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, όπως και τα γραφεία σε Αλιμο και Πειραιά, ύστερα από εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε διερμηνείς που συνεργάζονται με την υπηρεσία.
Πανικός στην Υπηρεσία Ασύλου με κορονοϊό και ληγμένα δελτία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπηρεσία Ασύλου: Κρούσματα κορονοϊού σε Κατεχάκη, Άλιμο και Πειραιά
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη, όπως και τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου στον Πειραιά και τον Αλιμο, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού σε...
Υπηρεσία Ασύλου: Κρούσματα κορονοϊού σε Κατεχάκη, Άλιμο και Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λέσβος: Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στην Υπηρεσία Ασύλου
Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου αποφάσισε την κήρυξη επαναλαμβανόμενων τετράωρων στάσεων εργασίας την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου κατά τις τέσσερεις πρώτες ώρες του ωραρίου...
Λέσβος: Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στην Υπηρεσία Ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας