Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περίεργες περικοπές στις μικρές δομές φιλοξενίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περίεργες περικοπές στις μικρές δομές φιλοξενίας

  • A-
  • A+
Οι ακατανόητες περικοπές ύψους 40% στη χρηματοδότηση (καθώς τα προγράμματα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) εξωθούν στην ανεργία τους εργαζόμενους, δημιουργούν προϋποθέσεις επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων/μεταναστών και δοκιμάζουν τις αντοχές του έργου REACT, το οποίο λειτουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας σε διαμερίσματα της πόλης πάνω από 1.000 ανθρώπους.

Δεκάδες απολυμένοι, δραματική μείωση μισθών σε όσους διατηρήσουν τη δουλειά τους, επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και πιθανή αναστολή λειτουργίας υποδειγματικών μικρών δομών, όπως το «Φιλοξενείο» της Θεσσαλονίκης, είναι τα ολέθρια αποτελέσματα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο πρόγραμμα φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων σε διαμερίσματα για την επόμενη χρονιά, το ΕSTIA II, το οποίο περνά πια από την Υπατη Αρμοστεία στα χέρια του ελληνικού κράτους.

Αποκαλυπτικά είναι όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο ενός από τα πλέον γνωστά προγράμματα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας, του έργου REACT, που λειτουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και τέσσερα χρόνια. Μετά τις φαινομενικά ανεξήγητες αλλαγές στη χρηματοδότηση που αποφάσισε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οργανώσεις που εργάστηκαν να στεριώσει το πρόγραμμα με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής δεν υπέβαλαν καν αίτηση για συμμετοχή στην επόμενη φάση.

Το έργο REACT διαχειρίζεται λίγο λιγότερο από το 30% των συνολικών θέσεων φιλοξενίας στην πόλη καθώς έργα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕSΤΙΑ υλοποιούν και άλλοι φορείς (ΑΡΣΙΣ, Solidarity Now, InterSOS κ.λπ.). Εχει συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 3.300.000 ευρώ, απασχολεί περίπου 90 εργαζομένους και μισθώνει περίπου 180 διαμερίσματα που αντιστοιχούν σε κάτι περισσότερο από 1.000 θέσεις φιλοξενίας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ESTIA και ο προϋπολογισμός του αντιστοιχεί σήμερα σε κόστος περίπου 9,30 ευρώ ανά ωφελούμενο, που αποτελεί το λεγόμενο μοναδιαίο κόστος του έργου. Αλλά οι νέοι σχεδιασμοί του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προβλέπουν μια ακατανόητη κάθετη πτώση του μοναδιαίου κόστους στα 5,69 ευρώ, μείωση περίπου 40%. Αν αναλογιστούμε ότι το πρόγραμμα ΕSΤΙΑ χρηματοδοτείται μέχρι σήμερα από αμιγώς ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και υλοποιείται από ελληνικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα ΟΤΑ) και ΜΚΟ, τότε, όπως λένε σκωπτικά οι άνθρωποι των προγραμμάτων στη Θεσσαλονίκη, «είναι προφανής η πρόθεση του υπουργείου… να κάνει οικονομία στον Γερμανό ή Βέλγο φορολογούμενο» κι ακόμη στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους που δούλευαν για το πρόγραμμα, καθώς αρκετές οργανώσεις δεν πρόκειται να συμμετάσχουν με αυτούς τους όρους.

Επιπλέον, «στερεί τις τοπικές κοινωνίες από σημαντικά έσοδα και αρκετούς μικροϊδιοκτήτες από το μίσθωμα που εισέπρατταν από το πρόγραμμα». Αυτό είναι το «πάρτι» που τελειώνει, όπως έλεγε κυνικά ο υπουργός Νότης Μηταράκης, επιχειρώντας άλλη μία φορά να στοχοποιήσει τον χώρο των οργανώσεων που έχουν εργαστεί σκληρά για την επιτυχία του προγράμματος.

Με δεδομένο ότι το κόστος για μισθώματα και ΔΕΚΟ είναι ανελαστικό, η μείωση 40% θα βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις αμοιβές του προσωπικού που θα παραμείνει, αφού απολυθούν οι περισσότεροι. Οι επιπτώσεις στην ποιότητα της παροχής υπηρεσιών θεωρείται δεδομένη καθώς στελέχη οργανώσεων με πολυετή εμπειρία και αναμφισβήτητη προσφορά λένε ότι «δυστυχώς δεν αποκλείεται να δούμε να μπαίνουν οκτώ άτομα σε διαμέρισμα που είναι για τέσσερα ή και 16 άτομα σε διαμερίσματα που θα έχουν μετά βίας δύο τουαλέτες».

Παράλληλα σημειώνουν ότι ήδη παρατηρούνται περίεργες κινήσεις στη σχετική αγορά, με σύσταση εταιρειών που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο. Αλλοι μάλιστα κάνουν λόγο για «παραμάγαζα που σκοπό έχουν να εξοβελίσουν σε πρώτη φάση πλήρως όσους έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία και σε δεύτερη φάση θα ζητήσουν και θα λάβουν αυξήσεις». Και υπάρχουν, τέλος, ψίθυροι ότι εισέρχονται στον χώρο εκκλησιαστικοί κύκλοι…

Οργανωμένο «έγκλημα»

Ολα αυτά δεν ανάγονται σε κάποιο μακρινό μέλλον, καθώς για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το REACT λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα ΕSΤΙΑ δουλεύουν περίπου 250 άτομα, τα 92 εκ των οποίων στο REACT.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο ΕSΤΙΑ με το REACT από το 2016, όντας από τους πρώτους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν και ο μοναδικός που συμμετέχει αμιγώς ως δήμος (άλλοι δήμοι συμμετέχουν μέσω νομικών προσώπων, αναπτυξιακών ή κοινωφελών εταιρειών). Ουσιαστικά ο δήμος είναι επικεφαλής του έργου, που υλοποιείται από εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, που μισθώνουν διαμερίσματα, και οργανώσεις της πόλης, που υλοποιούν συνοδευτικές δράσεις κοινωνικής ένταξης.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» (8 Αυγούστου 2020), προς τα τέλη του 2019 ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ του υπουργείου, της Υπατης Αρμοστείας και των φορέων υλοποίησης, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει μετάβαση της διαχείρισης του προγράμματος στο υπουργείο.

Ο κ. Μηταράκης είχε δηλώσει ότι θέλει να αυξήσει τις θέσεις των ωφελουμένων από 20.000 σε 40.000 και διαβεβαίωνε τους φορείς ότι δεν πρόκειται να διαταράξει ουσιωδώς τους όρους και τις προδιαγραφές του προγράμματος, ούτε το μοναδιαίο κόστος. Φρόντιζε παράλληλα να αναθέσει σε ιδιωτικό γραφείο συμβούλων την εκπόνηση μελέτης που θα τεκμηρίωνε το… πραγματικό μοναδιαίο κόστος, με αποτέλεσμα να προκύψει η εξωφρενική και χωρίς τεκμηρίωση μείωση του 40%.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τα καλλυντικά στους πρόσφυγες με «γαλάζιο» φόντο
Στο τιμόνι της οργάνωσης που ανέλαβε για 3 μήνες να διαχειριστεί 1.137.224 ευρώ για 12 κτίρια φιλοξενίας του ESTIA II η Αικατερίνη Ρούπα. Πώς εμπλέκεται ο πρώην σύμβουλος του Σαμαρά, Αλέξανδρος Αρβανιτάκης.
Από τα καλλυντικά στους πρόσφυγες με «γαλάζιο» φόντο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Yπογράφτηκε «λειψό» το νέο πρόγραμμα στέγασης «ESTIA II»
Υπογράφτηκε χθες η τριμερής συμφωνία μεταξύ του υπουργείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπατης Αρμοστείας για το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας όσων ζητούν άσυλο σε διαμερίσματα.
Yπογράφτηκε «λειψό» το νέο πρόγραμμα στέγασης «ESTIA II»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπέρδεμα με τις δομές για τους μετανάστες στον Νομό Γρεβενών
Αντιφατικές ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση του Ν. Μηταράκη με τους δημάρχους Γρεβενών Γ. Δασταμάνη, Δεσκάτης Δ. Κορδίλα και τον βουλευτή Α. Πάτση.
Μπέρδεμα με τις δομές για τους μετανάστες στον Νομό Γρεβενών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση
Η σημερινή απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι ένα μαθηματικό θαύμα... ακρίβειας. Πετυχαίνει παράλληλα έναν στόχο τον οποίο ομολογουμένως δεν είχαμε.
Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο
Μνημόνιο συνεργασίας με την Κομισιόν υπέγραψε σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, σχετικά με τη δημιουργία νέας προσφυγικής δομής στη Λέσβο.
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας