Τρία χρόνια μετά τη θέσπισή τους δεν έχει λειτουργήσει ούτε ένα από τα «Σπίτια του Παιδιού», που θα γλιτώσουν από πολλαπλά βάσανα με ανυπολόγιστες συνέπειες τα κακοποιημένα παιδιά, γεγονός που κατακεραυνώνει ο Συνήγορος του Πολίτη («Εφ.Συν.» «Ανίκανοι να προστατεύσουν τα κακοποιημένα παιδιά», 11/10/2020). Αντ’ αυτών, με ευχαριστίες σε φιλανθρωπικά μη κερδοσκοπικά σωματεία, εταιρείες και εγκαίνια από τη σύζυγο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε η δημιουργία χώρου υποδοχής για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά προκειμένου να εξετάζονται από τους αρμόδιους εισαγγελείς στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο το θέμα πάει λίγο βαθύτερα από τις δημόσιες σχέσεις και έναν «φιλόξενο χώρο υποδοχής για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά», που ανακοινώνεται με ένα δελτίο Τύπου το οποίο απασχολεί κυρίως η παρουσίαση –κομψά το λέμε– των μη κρατικών, ιδιωτικών φορέων και συνεργαζόμενων εταιρειών.
Σε αντίθεση λοιπόν με την κυβέρνηση-επαίτη ή πλυντήριο ιδιωτικών συμφερόντων, έρχεται η ερώτηση του βουλευτή της αντιπολίτευσης Σπύρου Λάππα ο οποίος ρωτά ανάμεσα σε άλλα τον υπουργό Δικαιοσύνης αν προτίθεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, να επισπεύσει τις διαδικασίες, να συντονίσει τις υπηρεσίες και με ποιο χρονοδιάγραμμα σχεδιάζει τη λειτουργία και των πέντε δομών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Ηράκλειο (Κρήτης).
Οπως σημειώνει στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τα «Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων»-«Σπίτια του Παιδιού», σκοπός του θεσμού «είναι η προστασία ανηλίκων θυμάτων κακοποίησης από την επαναθυματοποίηση μέσω της εμπλοκής τους σε μηχανισμούς ποινικής δικαιοσύνης. Η προστασία των παιδιών επιτυγχάνεται με την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στα ανήλικα θύματα και τη λήψη καταθέσεων κατά τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα με δομημένο πρωτόκολλο δικανικής συνέντευξης, σε κατάλληλους χώρους και υπό κατάλληλες συνθήκες με τη συνδρομή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού», προσθέτοντας ότι έχουν ρυθμιστεί τα θέματα λειτουργίας των δομών και θεσμοθετήθηκε η εφαρμογή του ειδικού πρωτοκόλλου δικανικής εξέτασης ανηλίκων.
Ακόμα, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα παραπάνω θεσμικά βήματα, ολοκλήρωσε την επιλογή του κατάλληλα εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού (10 υπαλλήλων), μέσω της διαδικασίας κινητικότητας και την πρόσθετη εκπαίδευσή του σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού. Παράλληλα αναζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν κατάλληλα κτίρια για τη στέγαση των εν λόγω υπηρεσιών. Ουσιαστικά, δηλαδή, το έργο της δημιουργίας των “Σπιτιών του Παιδιού” είχε σχεδόν ολοκληρωθεί και παραδόθηκε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. τον Ιούλιο 2019. Δυστυχώς ακολούθησε πλήρης αδιαφορία για την ουσιαστική λειτουργία του θεσμού, αν και αυτά που απέμεναν να γίνουν ήταν ελάχιστα».
Μπορεί να ήταν ελάχιστα, ωστόσο το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν διαιωνίζει το αναχρονιστικό και κακοποιητικό πλαίσιο για τα ανήλικα θύματα, χωρίς να είναι ορατή η ολοκλήρωσή τους αλλά με ολοφάνερες τις διαθέσεις της κυβέρνησης-επαίτη, με αποτέλεσμα «διαρκείς και σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίες πέραν των άλλων εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας