• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 15.0°C / 18.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  3 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 18.7°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  64%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χειρόφρενο την Πέμπτη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 • A-
 • A+
24ωρη απεργία σε αστικά-υπεραστικά λεωφορεία και τρόλεϊ και 3ωρη στάση εργασίας σε μετρό, τραμ, Ηλεκτρικό. ● Ποια τα αιτήματα, αντιδράσεις από ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ.

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία από τα ξημερώματα της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου -ημέρα της πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ- έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ), με επίκαιρο διεκδικητικό πλαίσιο για όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και σε όλα τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας (σε αστικά - υπεραστικά λεωφορεία και τρόλεϊ), ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα διαθέσει προσωπικό ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την πρόληψη καταστροφών ή ατυχημάτων.

Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ. (μετρό, τραμ, Ηλεκτρικός) πραγματοποιούν τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας 2-5 μ.μ., διεκδικώντας μεταξύ άλλων να αγοραστούν ανταλλακτικά, υλικά και αναλώσιμα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με πυκνότερα δρομολόγια στο άμεσο μέλλον, που θα αποτρέπουν τον συνωστισμό στις αποβάθρες, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί και να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη του συνόλου των υπαρχόντων κενών αποκλειστικά με μόνιμο και τακτικό προσωπικό.

Επίσης, να γίνονται, με μέριμνα της εταιρείας, τεστ για τον COVID-19 σε όλους τους εργαζομένους. Από το πλαίσιό τους δεν λείπει η αντίθεση στο «κομμάτιασμα και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας».

Η ΟΣΜΕ διεκδικεί την άμεση απόσυρση των ιδιωτών των ΚΤΕΛ από τη δημόσια αστική συγκοινωνία της Αθήνας, την επαναφορά στο σύστημα συγκοινωνιών της Ο.ΣΥ. και του ΟΑΣΑ όλων των δρομολογίων που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ και την επαναφορά σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ (Π.Δ. 246/2006).

Επίσης διαμαρτύρεται για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ΚΤΕΛ, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, “τιμώντας” την ιστορία της και θέλοντας να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε το ’93, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση ξεπουλάει το δημόσιο αγαθό της συγκοινωνίας στους ιδιώτες».

Στο εξώδικο σημειώνουν ότι «ενώ τουλάχιστον 500 λεωφορεία ιδιοκτησίας της Ο.ΣΥ., που έχουν αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού λαού, παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια και μπορούν να επισκευαστούν με αμελητέο κόστος, η κυβέρνηση, με τη σύμπραξη της διοίκησης της Ο.ΣΥ. και του ΟΑΣΑ, σκέφτηκε ως “λύση” για να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια να αναθέσει, χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς έλεγχο, το έργο της αστικής συγκοινωνίας του Λεκανοπεδίου στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ.

Ιδιώτες που μόνο οφέλη μετρούν κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων τους, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν το αστικό συγκοινωνιακό έργο της Αττικής μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και δουλεύοντας νύχτα-μέρα, χωρίς κανέναν έλεγχο σε ό,τι αφορά τα ωράρια απασχόλησης».

Διαπιστώνουν δε ότι «η κυβέρνηση, πριν προσφέρει στο πιάτο τη δημόσια συγκοινωνία στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ, είχε φροντίσει να καταργήσει κάθε “ενοχλητικό” περιορισμό ως προς την απασχόληση του προσωπικού κίνησης των ΚΤΕΛ (κατάργηση Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ), αδιαφορώντας εντελώς για το γεγονός ότι αυτοί οι περιορισμοί αποσκοπούσαν κυρίως στην προστασία της οδικής ασφάλειας (ωράριο οδηγών, αναπαύσεις, διαλείμματα κ.λπ.). Ετσι, μπορεί τώρα να κομπάζει για το χαμηλό κόστος της παροχής αστικού συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ».

Αντιδρούν ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ

Με κοινή ανακοίνωση μέσα στο Σαββατοκύριακο, παρατάξεις πρωτοβάθμιων σωματείων οδηγών και τεχνικών που έχουν αναφορά στη Νέα Δημοκρατία (ΔΑΚΕ) και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΚΕ ΟΣΜΕ), μαζί με τεχνικούς σε Ο.ΣΥ.-ΟΑΣΑ -χωρίς σφραγίδες ή υπογραφές- αναφέρθηκαν σε διαδικαστικές διαφωνίες για την απεργία και δηλώνουν ότι δεν θα απεργήσουν την Πέμπτη, παρά την απόφαση της (δευτεροβάθμιας) Ομοσπονδίας.

Ομως σχετική απόφαση πρωτοβάθμιου οργάνου δεν υπάρχει και άλλοι συνδικαλιστές καταγγέλλουν τις ανακοινώσεις ως πραξικόπημα. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της ένωσης εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποκαλύπτει ότι δεν έγινε καν συνεδρίαση.

Σημειώνεται πάντως ότι η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα, για όλο τον δημόσιο τομέα, με ευρύτατο διεκδικητικό πλαίσιο, όπως και η ομοσπονδία εργαζομένων πολιτικής αεροπορίας (ηλεκτρονικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι υπόλοιποι κλάδοι).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία αύριο σε ηλεκτρικό, μετρό και τραμ - Υπολειτουργούν λεωφορεία και τρόλεϊ
24ωρο χειρόφρενο τραβάνε αύριο ο ΗΣΑΠ, το Μετρό και το Τραμ, μετά το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε την ζωή ενός εργοδηγού, ενώ άλλος ένας...
Απεργία αύριο σε ηλεκτρικό, μετρό και τραμ - Υπολειτουργούν λεωφορεία και τρόλεϊ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χρυσές» σακαράκες και για την Αθήνα
«Χρυσά» φαίνεται ότι θα πληρώσουμε και τα 300... ανακυκλωμένα λεωφορεία της Αθήνας που ζητά να μισθώσει η «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΟΣΥ).
«Χρυσές» σακαράκες και για την Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία
Συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ αποφάσισαν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας,...
Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς μετρό για έξι ώρες
Χωρίς μετρό η Αθήνα σήμερα για έξι ώρες εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει το Σωματείο Ηλεκτροδηγών της Αττικό Μετρό προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή σε έκτακτη γενική συνέλευση. Ανοιχτό...
Χωρίς μετρό για έξι ώρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας τη Δευτέρα στο μετρό
Χειρόφρενο τραβούν αύριο, Δευτέρα, απ' την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί οι συρμοί του μετρό, λόγω στάσης εργασίας του σωματείου ηλεκτροδηγών για την έλλειψη ανταλλακτικών.
Στάση εργασίας τη Δευτέρα στο μετρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας