• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.1°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  4 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 8.5°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 11.7°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 9.8°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  34%

Απογοήτευση και απαισιοδοξία τα κυρίαρχα συναισθήματα εν μέσω πανδημίας

 • A-
 • A+

Σημαντική είναι η μείωση του ποσοστού των Ελλήνων που θεωρούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, για το πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία. Επίσης κυρίαρχο είναι μεταξύ των πολιτών το αίσθημα της απαισιοδοξίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έγινε από τη Metron Analysis στο διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020 σε πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 και άνω, ο ποσοστό όσων θεωρούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση έχει μειωθεί στο 57% από 86% τον Απρίλιο 2020.

Οι πολίτες που θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση σε ποσοστό άνω του 70% ανήκουν στις κατηγορίες των ηλικίας άνω των 65 ετών και οι οικονομικά ευκατάστατοι.

διαΝΕΟσις

Μεγάλη είναι η αλλαγή και στα συναισθήματα των Ελλήνων, καθώς κυρίαρχο συναίσθημα στα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνεται η αβεβαιότητα σε ποσοστό 20,5%, αντικαθιστώντας αυτό της αισιοδοξίας κατά την προηγούμενη μέτρηση που είχε σημειώσει το εντυπωσιακό ποσοστό 26,5%.

Η αισιοδοξία εμφανίζεται ως το έκτο συχνότερο συναίσθημα σε ποσοστό 8,5%, πίσω από τον φόβο, την απογοήτευση, το άγχος και την ανασφάλεια. Το 55,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «η ψυχολογική μου διάθεση είναι χειρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία».

Επίσης, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (31,9%) θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι προσωπικά από τον κορονοϊό, ποσοστό αυξημένο από το 23,7% πριν από πέντε μήνες. Στους ηλικιωμένους 65+ το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο, με 42% έναντι 33% τον Απρίλιο.
 
Να σημειωθεί ότι το 23% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον ή κάποια που έχει προσβληθεί από Covid-19. 

διαΝΕΟσις

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές και γι' αυτό πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι τον Απρίλιο, που τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. 

Βέβαια, αν και αναφέρουν ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο, στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην ψυχολογία, στις ανθρώπινες σχέσεις, οι απαντήσεις δεν αντανακλούν πάντως συνθήκες απελπισίας ή κατάρρευσης.

Όσον αφορά την πανδημία, οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας σε υψηλά ποσοστά.

Και παρά τον εκπεφρασμένο φόβο και το γεγονός ότι τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί, δεν έχει χαθεί ολοσχερώς η ελπίδα ότι σε σε κάποια από τα κρίσιμα θέματα που μας απασχολούν, υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγούμε κερδισμένοι.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο της καραντίνας, το 67,9% των Ελλήνων πίστευαν ότι θα επανέλθουμε «σε μια φυσιολογική καθημερινότητα» μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σήμερα, όμως, μόλις το 5% του πληθυσμού πιστεύει ότι θα επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα «μέχρι το τέλος του χρόνου». Το 87,4% θεωρεί ότι θα επανέλθουμε από το 2021 και μετά, ενώ ένας στους τρεις (32,4%), θεωρούν ότι θα επανέλθουμε μετά από το 2021.

Επίσης, το 73% των Ελλήνων πιστεύουν ότι «έρχονται δυσκολότερες ημέρες» και μόλις το 18,8% θεωρούν ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για το οικονομικό τους μέλλον
Η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα βρει την πλειονότητα των πολιτών σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τη σημερινή, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι πολίτες.
Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για το οικονομικό τους μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοσκόπηση: Έκοψαν επαφές και εξόδους οι Έλληνες λόγω κορονοϊού
Τη συμμόρφωση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών στη χώρα μας στο μήνυμα «Μένουμε σπίτι» λόγω της πανδημίας που έχει χτυπήσει και την Ελλάδα, καταγράφει δημοσκόπηση. 
Δημοσκόπηση: Έκοψαν επαφές και εξόδους οι Έλληνες λόγω κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αξίες της κοινωνίας μας
Οι εννέα στους δέκα διαφωνούν με την άποψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης και οι εφτά στους δέκα δεν θα ήθελαν έναν τοξικομανή για γείτονά τους. Το 94% δίνει μεγάλη αξία στην οικογένεια,...
Οι αξίες της κοινωνίας μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ενέργεια (θα έπρεπε να) είναι δημόσιο αγαθό
Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των Μονάδων Παραγωγής Ενέργειας και το σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης. Τι λένε οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες για το θέμα, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών...
Η ενέργεια (θα έπρεπε να) είναι δημόσιο αγαθό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμοι βρήκαν PCR μισοτιμής
Μοριακά τεστ (PCR) σχεδόν μισοτιμής έχουν εξασφαλίσει οι Δήμοι Χαλανδρίου, Νεάπολης-Συκεών, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.
Δήμοι βρήκαν PCR μισοτιμής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας