• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.8°C
  5 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.8°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  92%

Οι οδηγοί από τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ ρωτούσαν επιβάτες ή περαστικούς για τη διαδρομή του δρομολογίου 504 και τις στάσεις

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δρομολόγια στα τυφλά

 • A-
 • A+
Χωρίς συμβάσεις, χωρίς εισιτήριο, χωρίς εξοπλισμό τηλεματικής αλλά και χωρίς να γνωρίζουν οι οδηγοί τη διαδρομή και τις στάσεις εμφανίστηκαν χτες στην Αττική τα λεωφορεία των επαρχιακών ΚΤΕΛ.

Με... δωρεάν δρομολόγια -ελλείψει σύμβασης, συστημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής- ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι τα λεωφορεία που έστειλαν τα ΚΤΕΛ από Τρίπολη, Κόρινθο, Χανιά, Πάτρα, Πύργο και Ζάκυνθο στη γραμμή 504 (Θρακομακεδόνες - Δεκελείας - Κηφισιά), ενώ λίγο νωρίτερα ξεκίνησε η γραμμή 740 (Ολυμπιακό Χωριό - ΣΚΑ - Αχαρναί - Αγ. Αννα). Για φιάσκο μίλησαν αρκετοί από όσους επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία αυτά, καθώς οι οδηγοί δεν είχαν μάθει ακόμη τη διαδρομή και τις στάσεις.

Με τα λεωφορεία και τους οδηγούς που απελευθερώνονται από τις δυο πρώτες γραμμές, ενισχύονται γραμμές με υψηλή επιβατική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας: 732 (Αγ. Φανούριος – Χαλκοκονδύλη), Α8 (Πολυτεχνείο – Ν. Ιωνία – Μαρούσι), 235 (Ζωγράφου – Ακαδημία) και 220-221 (Α. Ιλίσια – Ακαδημία).

«Προς το παρόν, είναι προσφορά, δεν υπάρχει κάποια σύμβαση» μας λένε από το ΚΤΕΛ Ζακύνθου - όμως τα λεωφορεία που έστειλαν τα ΚΤΕΛ για «κατά παραχώρηση δημόσια συγκοινωνία» έχουν μεγάλα αυτοκόλλητα της ΟΣΥ. Σημειώστε επίσης ότι βάσει νόμου τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν δρομολόγια για την ΟΣΥ οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής προκειμένου να επιβεβαιώνεται η πραγματοποίηση του συνόλου των δρομολογίων για τα οποία τα ΚΤΕΛ θα αποζημιωθούν ή και για την περίπτωση ανεκτέλεστων δρομολογίων (για επιβολή... προστίμου), όπως μας θυμίζει το «Athens Transport».

Το υπουργείο Μεταφορών διάλεξε την 1η Οκτωβρίου για την εκκίνηση των δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ γιατί την ίδια ημέρα ξεκινά το πλήρες χειμερινό πρόγραμμα στα λεωφορεία και «θα φανεί η διαφορά» στις χρονοαποστάσεις μέσα στην Αθήνα, ακόμη κι αν η βοήθεια των δανεικών λεωφορείων παραμείνει συμβολική - π.χ. στις 30 Σεπτεμβρίου από 45 δρομολόγια στη γραμμή 504, έγιναν 35, ενώ από 1η Οκτωβρίου το πρόγραμμα προβλέπει 55 δρομολόγια, άγνωστο πόσα έγιναν τελικά, αφού δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη συστήματα τηλεματικής ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Αντίστοιχα, στη γραμμή 740, από 32 δρομολόγια (πραγματοποιήθηκαν 23), προβλέπονται 42 από την 1η Οκτωβρίου.

Ακόμη, το υπουργείο για να διευκολύνει τα επιδοτούμενα έργα υποδομών από τα ΚΤΕΛ και την ταξινόμηση των λεωφορείων που φέρνουν, συμφώνησε τελικά να τροποποιήσει πρόσφατη απόφασή του, ώστε εναλλακτικά των τιμολογίων εκτέλεσης έργου να αρκεί και «βεβαίωση έναρξης εργασιών». Λέτε να σχετίζεται με τη διαπίστωση ότι τα ΚΤΕΛ δεν έχουν ολοκληρώσει την τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου;

Ως μέτρο σύγκρισης για το πόσο θα μας κοστίσει η παραχώρηση, το υπουργείο ενέκρινε νέα επιχορήγηση 9,13 εκατ. ευρώ στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της σταδιακής υλοποίησης της σύμβασης παραχώρησης 25+6 δρομολογίων του ΟΑΣΘ που υπογράφηκε τον Μάρτιο - σε συνέχεια άλλων 7 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί τον Μάιο. Για τις 60 γραμμές που παραχωρούνται στην Αθήνα, το ετήσιο κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ν. Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Χρ. Γιαννούλης, δήλωσαν για την κυκλοφορία των πρώτων ιδιωτικών λεωφορείων στην Αθήνα ότι ο συνωστισμός δεν αντιμετωπίζεται με προσωρινές λύσεις ή με κρυφούς όρους, ζητώντας μόνιμη λύση με επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τα 750 νέα λεωφορεία, ακύρωση της ιδιωτικοποίησης μέσω των ΚΤΕΛ, συντήρηση και επισκευή των παροπλισμένων οχημάτων και προσλήψεις οδηγών για να τεθούν άμεσα σε κυκλοφορία τα πρόσθετα λεωφορεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με πήλινα πόδια η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ Αττικής
Στον αέρα οι επίγειες συγκοινωνίες της Αττικής και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τα δρομολόγια των λεωφορείων για να μη στριμώχνονται οι επιβάτες.
Με πήλινα πόδια η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον διορισμό... δεν κολλάει
Πού κολλάει, πού δεν κολλάει; Δεν κολλάει όταν αφορά διορισμό στο Δημόσιο! Ο λόγος για την περίεργη, σε περίοδο μαζικών απαγορεύσεων, απόφαση να μη διακοπούν οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών μόνο για φορτηγά και...
Στον διορισμό... δεν κολλάει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετακομίζουν τα ΚΤΕΛ Αττικής
Μέσα στο προσεχές δίμηνο θα αρχίσουν να μετεγκαθίστανται οι αφετηρίες των γραμμών του ΚΤΕΛ Νομού Αττικής. Η απόφαση του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών (ΑΔΑ 6Θ8Η465ΧΘΞ-ΛΙΖ) με την έγκριση των 39 τακτικών...
Μετακομίζουν τα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διακρίσεις καταγγέλλουν οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων
Μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ των ιδιοκτητών λεωφορείων ΚΤΕΛ καταλογίζει στον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο η ΟΣΜΕ, σχετικά με το όριο ηλικίας των οδηγών.
Διακρίσεις καταγγέλλουν οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΑΣΘ: Λεωφορείο εισαγωγής έμεινε στον ανήφορο
Οχημα από τα πολυδιαφημισμένα που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λιψία πήρε φωτιά ενώ εκτελούσε δρομολόγιο ● Στην ανηφορική διαδρομή αποδίδεται το ατύχημα.
ΟΑΣΘ: Λεωφορείο εισαγωγής έμεινε στον ανήφορο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας